用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小學調適 - 請賜教!
go

小學調適 - 請賜教!

新學期開始了, 想同學校傾吓調適的安排。 我個仔患有ADHD及有讀寫方面嘅困難, 今年升讀三年級。 之前也有要求學校在功課、默書、考試測驗方面做一啲調適, 而學校所提供的有:

1) 功課 - 可以減量
2) 默書 - 事前提供範圍, 但默書內容跟其他同學無分別。 能力做唔到可以唔默但分都要照扣。 所以阿仔啲默書通常都唔合格或者零蛋。
3) 考試測驗 - 跟其他同學同一分卷。 聽講好像有加時及讀卷。 但我問阿仔時, 發覺這些安排好像時有時無, 無一定標準。

因為發覺試卷啲字對阿仔來說很密和很小 (他根本就睇唔到), 所以曾經問學校可唔可以放大啲字或大啲spacing, 但學校講到非常困難, 話要很多資源, 人手等等........ (查實我都唔知喺唔喺咁困難?!)

也有提過默書可唔可以用加分制 (來加強個仔小小信心), 但學校話對其他同學唔公平, 所以唔得。

我真喺唔知我這些要求喺唔喺過份又或者真的很難安排   , 唔知其他學校會做啲嘜嘢嘅調適呢?  可唔可以分享一吓?  唔該晒!

默書加分制我就唔知有無. 但放大試卷呢樣我囝小學就話ok喎
原帖由 gho 於 09-9-6 00:15 發表
新學期開始了, 想同學校傾吓調適的安排。 我個仔患有ADHD及有讀寫方面嘅困難, 今年升讀三年級。 之前也有要求學校在功課、默書、考試測驗方面做一啲調適, 而學校所提供的有:

2) 默書 - 事前提供範圍,  ...

Thank you.

原帖由 irenenghm 於 09-9-7 11:01 發表
默書加分制我就唔知有無. 但放大試卷呢樣我囝小學就話ok喎

我記得P.3 時囝囝有兩個同學是有讀寫問題, 不過無詳細考究:
1. 其中一個有問題但平估后未列入寫讀寫障礙, 這個几經家長向校方反影又見校長,又要見多位主任, 最后只是做功課方面作出少許調適,

2. 另一位同學平估后列入寫讀寫障礙, 有社工跟進全部都可作出調適, 考試時會加時, 還聽小兒講過考試時試卷供字填充上會於生字上面由老師寫上數字, 那小朋友只須於那裏填上數字而不須填中文字或英文生字。

原帖由 gho 於 09-9-6 00:15 發表

2) 默書 - 事前提供範圍,  ...