用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1C 家長交流站
樓主: catherinepang
go

09~10 P.1C 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 catherinepang 於 10-6-23 19:02 發表

唔該 wensi 同 flyfly 家長既資料
昨天亞仔說 mr. jack 考佢地oral, 我都覺奇怪, 因為之前
miss 應該已經考左....今日睇左wensi留言先知道原來是
分班..

我再問過亞仔, 佢說除左上星期果一次係上過 mr. j ...

可能P2開始亦唔定, 我問我仔, 佢講P1. 我又唔多記得. 有錯就唔好意思.

原帖由 wensi 於 10-6-23 20:53 發表

可能P2開始亦唔定, 我問我仔, 佢講P1. 我又唔多記得. 有錯就唔好意思.

wensi 唔該晒你, 唔係都唔知原來要分班, 原以為個個都會上Mr. Jack堂, 但原來唔係.....

原帖由 catherinepang 於 10-6-24 14:59 發表

wensi 唔該晒你, 唔係都唔知原來要分班, 原以為個個都會上Mr. Jack堂, 但原來唔係.....

都唔洗緊張, 都係就佢地能力而教. 聽唔明去Mr Jack 到上都無用.  
我仔唔多like 上Mr Jack堂.  衰仔話佢鬧我ge, 我話你無做功課無帶書, 梗係俾人鬧啦! 正常, 唔錯乜人會鬧你!.

只有多睇書, 我仔有同學可以睇Harry Potter英文版, 佢好羨慕人ga!

原帖由 wensi 於 10-6-25 14:38 發表

都唔洗緊張, 都係就佢地能力而教. 聽唔明去Mr Jack 到上都無用.  
我仔唔多like 上Mr Jack堂.  衰仔話佢鬧我ge, 我話你無做功課無帶書, 梗係俾人鬧啦! 正常, 唔錯乜人會鬧你!.

只有多睇書, 我仔有同學可以睇Harry ...

咁如果有機會上總係覺得好d..
咁你仔個同學仔都幾勁喎, 係呢, 你個仔讀緊幾年級 ??

昨天亞仔係學校打針, 有哭, 唔知點解佢特別鍾意哭既.
放學接佢就猛話好痛, 當時睇佢又好似無咩野(無紅無腫).
我重話左佢幾句, 小小時成日瓜瓜嘈.
當我夜晚回到家, 佢都猛話好痛, 果時再睇先發現原來已經又紅又腫.... 可憐佢隻瘦猛猛既手(上手臂)好似有隻老鼠仔
咁, 我當堂吃一驚, 重忙著說對不起.... 因為好似唔信佢咁
覺得佢好可憐, 好慘, 已經鬼咁痛重比亞媽罵 ^o^
佢反而安慰我,  說唔駛要啦, 你都唔知, 其實宜家已經比頭先好d.... 於是我立即比個退熱貼佢貼住, 希望佢會舒服d.
我老公就同亞仔講, 因為你成日狼來了, 所以媽媽唔信你 law...  估唔到支針咁勁, 唔知其它同學仔有無事呢 ? 希望亞仔快d燒腫. 好像說星期一要穿運動衣服, 有得玩....

原帖由 catherinepang 於 10-6-26 14:50 發表

咁如果有機會上總係覺得好d..
咁你仔個同學仔都幾勁喎, 係呢, 你個仔讀緊幾年級 ??

昨天亞仔係學校打針, 有哭, 唔知點解佢特別鍾意哭既.
放學接佢就猛話好痛, 當時睇佢又好似無咩野(無紅無腫).
我重話左 ...

我仔P3啦! 都係C組, 個d 3年級有6年級/F1英文水評ge.
傳聞媽媽之前每日陪讀半小時..  我summer 開始都要勤力D.  我仔睇中文好好多, 升P2個年開始跟我去書展.

打針好似係會腫ga! 佢有無發燒?

我仔好感性ga 都成日cry, 而家d 男仔唔知乜做.

今日接亞仔放學後要去<學生健康服務檢查>
係學校比既,好像是由老師選的.
我諗係亞仔大瘦, 所以老師至比個位佢去檢查一下.
亞仔食野都ok架,但就是不長肉(似我得個高字無肉既)
睇下今日睇左有咩講先.... haha

係呢, 想問下結業果日, 學校有咩攪作既呢 ?

原帖由 catherinepang 於 10-7-6 12:39 發表
今日接亞仔放學後要去
係學校比既,好像是由老師選的.
我諗係亞仔大瘦, 所以老師至比個位佢去檢查一下.
亞仔食野都ok架,但就是不長肉(似我得個高字無肉既)
睇下今日睇左有咩講先.... haha

係呢, 想問下結業果日, 學 ...

結業果日.............有獎捧

原帖由 wensi 於 10-7-6 17:13 發表

結業果日.............有獎捧

亞仔無獎呀, 不過教得都算唔錯, 雖然上學期好小小.
班名次就退左, 但級名次就高左. 即係佢班d同學仔考得好好.

數學科已經係第3個老師勒.希望下年唔好換咁多老師就好勒...

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 15:55 發表

亞仔無獎呀, 不過教得都算唔錯, 雖然上學期好小小.
班名次就退左, 但級名次就高左. 即係佢班d同學仔考得好好.

數學科已經係第3個老師勒.希望下年唔好換咁多老師就好勒... ...

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走, 病個個又走.先請第3個. 一般老師好少學期中走.

今個暑假好背乘數表.  開學pick up 得快d.

原帖由 wensi 於 10-7-7 16:34 發表

我仔有個進步獎, 我仔話事齋好易攞, 上學期唔好成績就有ga la! 衰仔.  進左差不多40名. 好鬼衰成日上上落落, 大佬我心血少ga!

換老師我都收都風,  有個成日病無返學.  請個代課老師(好似退休人士唔多適應) 又走,  ...

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law, 可能頭3名都高過其他班既第一名, 所以亞仔級名次先會高左. 不過小一只係開始, 有排辛苦.... . 不過老師係學習態度評級由上學期B, 而下學期係 A-,果度我反而好開心. 即係佢有用個心黎上堂...希望佢可以 keep住.
多謝你提醒真係要背定乘數表, 同心算....

原帖由 catherinepang 於 10-7-7 19:36 發表

咁有進步都好呀, 其實最主要係睇佢真係識唔識定唔小心..
如果係唔小心咁點都好過真係唔識. 只係唔抵 law
亞仔其實同上學期既分差唔多, 但班名次就退左, but 級名次就高左. 即係佢果班既頭3名都好高分law,  ...

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷唔會say no.

P3 開始心散玩電腦 上學期考試唔多好.  佢唔理我, 我又由佢.  果然死得好慘去左7X名.  賽後檢討我收返個電腦, 因為佢自我控制能力低. 之後又聽聽話話.

今次賽後檢討佢都話上次沉迷電腦出事.

我覺得低年班衰下好, 唔洗上左P5/6 先出事.

原帖由 wensi 於 10-7-8 11:05 發表

要睇小朋友, 我仔你好恨心咁唔理佢, 俾佢衰一次. 佢就好緊張, 你叫佢做乜都肯.

P2 test 完數全班最高分, 到考試話自己好掂唔洗溫ga la! 我心諗好睇你點死.  出黎ge成績得7字頭, 佢死得心服口服以後叫佢做練習做卷 ...

咁都係, 知恥近乎勇, 未跌過係永遠唔知痛.
亞仔之前學緊 piano, 每個星期只係會係上堂前三催四請
至去鍊習, 咁下一堂梗係唔識啦. 真係大家都好辛苦.
同佢講, 唔鍾意就唔好學, 唔好浪費金錢同時間大家又唔開心.
講完佢又死講要學唔係唔想, 都唔知真定假. 我話嗱7月唔會學琴既勒. 如果你真係鍾意你就自己每日都自行鍊習, 比我見到你真係想學, 先至係8月學返, 否則唔好再辛苦勒.....
今日9號, 佢都起碼有鍊習左7日, 唔知佢是否可以學落去.
以我自己來說梗係希望佢真係能夠繼續學..... 有時真係唔可以對佢地太好.... 以為咩都係必然有, 但又唔肯付出....
‹ 上一主題|下一主題