用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1C 家長交流站
go

09~10 P.1C 家長交流站

大家好呀. 我仔叫林政賢 1C 班. 多多指教.
班主任係 文老師. 星期五果日見亞仔本手冊寫住
" 交相片回條及錢 " 但無寫要帶書喎, 問返亞仔佢話
文老師說星期一不用帶書

catherine

原帖由 catherinepang 於 09-9-5 16:31 發表
大家好呀. 我仔叫林政賢 1C 班. 多多指教.
班主任係 文老師. 星期五果日見亞仔本手冊寫住
" 交相片回條及錢 " 但無寫要帶書喎, 問返亞仔佢話
文老師說星期一不用帶書

catherine ...

點解無 1C班同學仔 入黎傾下 ?

原帖由 catherinepang 於 10-1-29 19:05 發表

點解無 1C班同學仔 入黎傾下 ?
做咩得你一個 1C

原帖由 newfather 於 10-1-30 23:14 發表
做咩得你一個 1C

係law. 唔知點解 ?? 你地1D 就好啦. 咁多同學仔

都唔係更多同學仔既爸爸媽媽回應, 來來去去都係得Newfather and I law......可能要開個09-10 小一交流站呀, 先多d人回應啦.

原帖由 MimiCactus 於 10-2-19 14:28 發表
都唔係更多同學仔既爸爸媽媽回應, 來來去去都係得Newfather and I law......可能要開個09-10 小一交流站呀, 先多d人回應啦.
兩個人搞到好似好多人咁

原帖由 newfather 於 10-2-19 21:16 發表
兩個人搞到好似好多人咁

你地起碼都有兩個人, 我演緊獨腳戲...
都已經下學期了...你地得閒就來關照一下我d個孤兒仔啦.
唔知小二是否原班升還是大調亂呢 ?
係呀,星期六就取成績表. 真係好緊張....
我9:15am 唔知會見幾耐呢. 我都係鍾意d教師嚴一點,
因為家下好多小朋友真係無大無細. 唔懂咩係尊敬.
你地有無參加星期日的
步行籌款呀 ? 我就報左名勒. 反正有時間就比仔仔參
加多d學校活動, 等佢多d體驗

catherine

[quote]原帖由 catherinepang 於 10-2-23 12:
唔知小二是否原班升還是大調亂呢?

小一至小四是隨機編班,而小五會按成績分班,然後原班升小六。

原帖由 csk家長jj 於 10-2-23 12:20 發表
[quote]原帖由 catherinepang 於 10-2-23 12:
唔知小二是否原班升還是大調亂呢?

小一至小四是隨機編班,而小五會按成績分班,然後原班升小六。

哦, 原來如此. 謝謝. 咁即是可以識到好多新同學

原帖由 catherinepang 於 10-2-23 14:01 發表

哦, 原來如此. 謝謝. 咁即是可以識到好多新同學

有好處也有不好處
若唔好彩編入了比較頑皮那一班,整個學習氣氛和進度會差少少。

原帖由 csk家長jj 於 10-2-23 15:06 發表

有好處也有不好處
若唔好彩編入了比較頑皮那一班,整個學習氣氛和進度會差少少。

咁都係. 咁希望仔仔好彩d, 唔係就要捱足一年勒.
今日係第一次同仔仔取成績表真係好緊張, 雖然之前
派左卷已經大約知道考得好唔好, 但仍然好緊張唔知
名次如何. 好彩, 考得十分理想, 但同時又有壓力怕保
持不到. 死啦第一個學期已經係咁緊張....
明天參加左學校步行籌款, 希望可以開開心心玩一日.
同埋可以見多d同學仔, 大家好好結識一下
學校幾好, 都有舉辦很多活動, 有時間我都會盡量參加,
希望係緊張既生活上留下多點美好既回憶

原帖由 catherinepang 於 10-2-27 14:02 發表

咁都係. 咁希望仔仔好彩d, 唔係就要捱足一年勒.
今日係第一次同仔仔取成績表真係好緊張, 雖然之前
派左卷已經大約知道考得好唔好, 但仍然好緊張唔知
名次如何. 好彩, 考得十分理想, 但同時又有壓力怕保
...

好嘅開始係成功的一半,希望你仔仔再接再厲,保持堅毅和鬥心,一直keep住名列前茅
現在我開始籌備升中事宜(小五),才發覺普遍英文中學的自行收生標準都奇高,除了學業成績外,最好有奥數比賽獎項+體育和音樂成就+良好英語程度...所以若穩定了學業成績後,要開始培養小朋友的「特異功能」了,唉!真係學海無涯啊!

原帖由 csk家長jj 於 10-2-27 22:07 發表

好嘅開始係成功的一半,希望你仔仔再接再厲,保持堅毅和鬥心,一直keep住名列前茅
現在我開始籌備升中事宜(小五),才發覺普遍英文中學的自行收生標準都奇高,除了學業成績外,最好有奥數比賽獎項+體育和音樂成就+良 ...

係呀, 宜家d小朋友真係好勁, 周身刀重要張張利. 真係要為佢地鼓掌, 因為其實他們都好辛苦, 付出好多努力...
係未來各位家長都應該係向住擁有特異功能既目標進發, 係呢. 我知道陳瑞祺喇沙書院會加中文班, 對你是否有影響?
原來唔係有太大比例既同學仔會選擇返陳瑞祺喇沙書院.
你呢, 是否已經選好左學校了 ? 加油呀. 預祝你同你小朋友
能夠成功搵到理想既中學同努力落去...

原帖由 catherinepang 於 10-2-28 01:42 發表

係呀, 宜家d小朋友真係好勁, 周身刀重要張張利. 真係要為佢地鼓掌, 因為其實他們都好辛苦, 付出好多努力...
係未來各位家長都應該係向住擁有特異功能既目標進發, 係呢. 我知道陳瑞祺喇沙書院會加中文班, 對你是否 ...

因為不是直屬中學的關係,所以影响不算太大。
我仔仔成績和操行都OK,但就「百無」(無奥數獎、無體育和音樂成就、無公益服務、無討好的外表、無......),所以選校計劃還在煩惱中,現在正努力谷「行」d英文,寄望在明年面試時有良好的表現。mouth:" />

原帖由 csk家長jj 於 10-2-28 02:07 發表

因為不是直屬中學的關係,所以影响不算太大。
我仔仔成績和操行都OK,但就「百無」(無奥數獎、無體育和音樂成就、無公益服務、無討好的外表、無......),所以選校計劃還在煩惱中,現在正努力谷「行」d英文,寄望在明年面試 ...

無體育成就. 即是要代表學校參加體育比賽 ?
還是平日參加活動 ? 即是游水, 柔道... ?
音樂成就 ?? 又即是 ? 平時學琴果d算唔算 ?
已經報左10/3既校際音樂節...這個又算唔算 ?
公益活動 ? 賣旗算唔算 ?
即是要宜家就開始要預備...?

原帖由 catherinepang 於 10-3-5 01:45 發表

無體育成就. 即是要代表學校參加體育比賽 ?
還是平日參加活動 ? 即是游水, 柔道... ?
音樂成就 ?? 又即是 ? 平時學琴果d算唔算 ?
已經報左10/3既校際音樂節...這個又算唔算 ?
公益活動 ? 賣旗算唔算 ?
即是要宜 ...

以上全部都可以,當然最好有獎項啦
以往,我太專注學業成績而忽略了其他體藝的培訓,現在知道已太遲了
我列印了幾間本區band 1中學今年的中一自行申請表來參考,當中體育、視藝、音樂成就和社團服務佔了很大的比重,而我無奈地將會在以上的項目大部份漏空,所以現在才覺悟到成績之外,體藝和服務也是很重要的。

原帖由 csk家長jj 於 10-3-5 02:47 發表

以上全部都可以,當然最好有獎項啦
以往,我太專注學業成績而忽略了其他體藝的培訓,現在知道已太遲了
我列印了幾間本區band 1中學今年的中一自行申請表來參考,當中體育、視藝、音樂成就和社團服務佔了 ...

其實因為現在要求越來越過高,想當年你入讀小一時
應該不似現在般要十項全能... 以往有得學piano都已
經叫做好, 宜家學校淨係音樂科都起碼要有2項...
piano已經當左是基本, 之後重要加多一樣音樂...
4-5年後到亞仔考中學可能又係第二個領域....到時都
唔要有咩技能先得 ? 宜家都係見步行步... 盡力啦
反而我覺得品行都好重要, 你每天打開報紙...d k仔k女..
唉... 我有好多朋友d仔女一上到中學就會有好大轉變,
真係要留心一下,要有心靈交流先得.... 加油.
我有2個仔. 第2個先得2歲3個月, 重有排捱呀

原帖由 catherinepang 於 10-3-6 16:02 發表

其實因為現在要求越來越過高,想當年你入讀小一時
應該不似現在般要十項全能... 以往有得學piano都已
經叫做好, 宜家學校淨係音樂科都起碼要有2項...
piano已經當左是基本, 之後重要加多一樣音樂...
4-5年後到亞仔 ...

當年我讀小學時,只有少量功課,放學後大把時間睇〝千年女皇〞〝IQ博士〞〝忍者小靈精〞...課外活動的風氣不太盛行,所以也頗輕鬆。現代做學生和家長的也很辛苦,由考幼稚園開始,已知道將來的學習之路競爭非常大,所以大人和小朋友都很疲倦。希望藉着這個平台大家一起分享和互相鼓勵。

原帖由 csk家長jj 於 10-3-7 02:18 發表

當年我讀小學時,只有少量功課,放學後大把時間睇〝千年女皇〞〝IQ博士〞〝忍者小靈精〞...課外活動的風氣不太盛行,所以也頗輕鬆。現代做學生和家長的也很辛苦,由考幼稚園開始,已知道將來的學習之路競爭非常大,所以大 ...

我都覺得依家D小朋友好似冇晒童真咁,睇卡通同玩o既時間少之又少,面對社會咁大競爭,每日都好似不停咁打仗,有時夜晚見佢倦極入眠個樣,真係有D心痛,同埋近來見咁多大學生為o左雞毛蒜皮咁少事就了結自己,不禁心裡一寒,到底現在係個咩世界?

原帖由 祖明 於 10-3-7 22:23 發表

我都覺得依家D小朋友好似冇晒童真咁,睇卡通同玩o既時間少之又少,面對社會咁大競爭,每日都好似不停咁打仗,有時夜晚見佢倦極入眠個樣,真係有D心痛,同埋近來見咁多大學生為o左雞毛蒜皮咁少事就了結自己,不禁心裡一寒,到底現在 ...

唉!現在d學習風氣咁「積極」,高處末算高咁,我都覺得d小朋友實在很忙,很無奈。近日經常做夢仔仔在呈分試上失手,一扎醒就瞓唔翻,壓力大到狂標瘡,現在變了花面貓,連鏡都唔敢照丫!在未來3個月內要經歷一測一考,相信大家都會很忙碌,希望大家都能輕鬆過關,跟住開心放暑假。