用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦
樓主: cheukyingma
go

有冇沙田胡上的媽咪呀?! 一齊傾下啦 [複製鏈接]

原帖由 HELRON 於 09-9-11 09:44 發表

課外活動是不用上網download form的,佢會派通告回來
問是否參加,不過開學第2-3日好似己派了課外活動LIST
啦,好似有3張紙的是打橫PRINT的.MY son 沒有在學校
報樂器班和語文,因為兩樣東西我地都是出去學的. ...

咁點報課外活動呀?? 都冇通告, 我只收到個list咋~~ 咁而家點好呀?! 係咪要打俾班主任問呀??

另, 中秋晚會我哋一家三口都會參加呀~~ 可惜, 我哋唔同時間啦~~

原帖由 siusiuerica 於 09-9-11 08:46 發表
有派足球班通告咩??我個仔都想參加足球,而我亦有報集誦, 原來時間一樣! 我會give up集誦, 因為佢好鍾意踢足球!!^^
Helron,你小朋友讀咩班?
另外, 30/9中秋晚會, 大家會唔會去?? ...

乜你有收到集誦通告咩?? 我冇呀~~ 咁而家點好呀?? 你點報名參加課外活動呀??

我哋一家三口都應該會去中秋晚會呀~~ 你會去嗎??

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-11 11:05 發表

咁點報課外活動呀?? 都冇通告, 我只收到個list咋~~ 咁而家點好呀?! 係咪要打俾班主任問呀??

另, 中秋晚會我哋一家三口都會參加呀~~ 可惜, 我哋唔同時間啦~~ ...

chyekyingma,你先要同囡囡講聲,想參加什麼課外活
動,待老師在當上問時,有些活動是要主動話參加才會給
你報名表格的.

下?? 咁我可以點呀??

原帖由 HELRON 於 09-9-11 11:59 發表

chyekyingma,你先要同囡囡講聲,想參加什麼課外活
動,待老師在當上問時,有些活動是要主動話參加才會給
你報名表格的.

醒目開學勳章

原帖由 cheukyingma 於 09-9-11 12:21 發表
下?? 咁我可以點呀??

哦,如果真係怕錯失左報名,你可下午打去搵班主任

吓,D老師麵好樂意答的.

原帖由 HELRON 於 09-9-11 13:38 發表

哦,如果真係怕錯失左報名,你可下午打去搵班主任

吓,D老師麵好樂意答的.

我打咗喇~~ 老師覆咗~~ 大致上都好似你咁講, 老師會問邊個小朋友有興趣參加才給通告的, 但佢叫我下星期俾個活動名佢, 話佢知想報d乜, 佢幫我問有關老師仲有冇位wor~ 但我諗都唔會有啦~~ 但佢話歌詠班未選完人, 老師仲幫佢哋試緊音, 所以未有通知住, 另外, 星期六的課外活動未派通告wor~~

好多謝你的提點, 如果唔係我真係仲喺度等有關通告呀~~ 但而家都唔知我想報嗰d仲有冇位呢~~

你們好~

請問英文深嗎? 明年是不是轉全日班? 有無精英班的?  多不多功課或考試? thx~

Hi, leeyin,

你的問題我答唔到你,因囡囡剛升小一,看書內容暫時不覺深,至於轉全日就應該下學期或者出年,另外兩題我都想知!希望幫到你!

醒目開學勳章

原帖由 leeyin 於 09-9-11 17:27 發表
你們好~

請問英文深嗎? 明年是不是轉全日班? 有無精英班的?  多不多功課或考試? thx~

英文不算太深,到了3年級才分精英班,明年就一定轉左
全日制啦.功課我唔知算唔算多7-10樣.考試方面今了改了
制,1年2次測驗2次考試,之前不是這樣的,是一年考4次試,
我都唔知點解無啦啦改左制.

有派集誦通告, 但就無足球班通告!等我星期一問下班主任先!30/9我同仔仔兩個去, 到時我地可以見啦!^^

Siusiuerica,

係咪你仔仔無話有興趣參加,所以冇俾通告佢呀?!
好呀!30/9 學校見,我囡囡好易認,最矮,短髮加個粉紅色好似玩具的眼鏡。到時你記住同我相認呀!

應該唔會wor, 佢好鍾意踢波, 無理由有集誦通告但無足球o既!^^

原帖由 siusiuerica 於 09-9-12 09:17 發表
應該唔會wor, 佢好鍾意踢波, 無理由有集誦通告但無足球o既!^^

我今日俾咗個list老師, 叫佢留意下有冇有關課外活動的回條呀~~ 有就叫佢俾囡囡呀~~

嘩! 你哋覺得d中文閱讀理解深唔深呀?! 我諗如果考試叫佢自己答, 佢一定唔掂呀~~ 下星期就要中默了, 你哋會幾時開始温呢?!

原帖由 cheukyingma 於 09-9-17 12:20 發表
嘩! 你哋覺得d中文閱讀理解深唔深呀?! 我諗如果考試叫佢自己答, 佢一定唔掂呀~~ 下星期就要中默了, 你哋會幾時開始温呢?!

Hello,

我是1B, 剛剛上網睇功課, 書法比賽星期六交, 1C星期一交 d日期有差別??
上次捉正字20個, 2日要交, 其他班10月底-11月份交...
攪笑.

原帖由 cheukyingma 於 09-9-17 12:20 發表

中文閱讀理解深. 我會星期六-日溫.

閱讀理解都算深呀!!! 佢都唔識晒d字!!
我地1D 21/9交書法比賽!
中文默書方面,我每 日同佢溫小小, 佢一次過好難記晒!

咩書法比賽呀?? 我唔知wor~~ 網上有嗎?!
中默未開始温, 呢個weekend先温呀~~
正字, 係咪真係要交呀?!

原帖由 siusiuerica 於 09-9-17 22:28 發表
閱讀理解都算深呀!!! 佢都唔識晒d字!!
我地1D 21/9交書法比賽!
中文默書方面,我每 日同佢溫小小, 佢一次過好難記晒!

原帖由 HELRON 於 09-9-11 09:25 發表

我個仔讀5年級啦,今年佢果班有37個人.
中秋晚會我地一家都會參加的

HELRON,

還記得我嗎? 妳還是咁積極幫啲樓主. 我今年都參加中秋晚會, 唔知會唔會見到妳. 今年妳個仔啲嘢深唔深呀? 突然改了考試的形式有啲唔習慣.  
今年我仔班主任係我仔勁喜歡的. 希望他會開開心心. 妳仔班主任好唔好架, 好似未聽過佢個名.
有無收到風, 我仔那一班勁可怕, 上星期三只有10個同學上課, 其他發燒了.

cheukyinma, 你尋日有無返去聽家長會? 我有呀, 不過上課室o既時間太少, 想問老師野都唔得!!
我個仔已經俾老師投訴話上堂表現唔好, 試過罰佢企!唉,我都唔知點算好!!
‹ 上一主題|下一主題