用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09 K1 N Star 大家傾下啦...
樓主: fatsin
go

09 K1 N Star 大家傾下啦... [複製鏈接]

Fatsin, 唔該哂!我上星期都喺中午時再試過打去學校,但經常冇人聽,飛去留言,咁我就冇再留言及冇再打去了,因為都冇用.今日因為放學後同佢去街,咪第一次去學校接佢放學,問吓Miss Fung佢喺學校嘅情況,老師話我個仔表現到依家都未隠定,雖然停咗喊已一段子,但都算守秩序,及會聽老師講嘢,大致都冇大問題喎,就係咁多,只喺聽Miss Fung講幾句,因為又唔想阻住Miss食晏,咁我地就走了.我覺得老師冇覺得佢乖,但又冇覺得佢曳,普普通通咁啦.最衰我冇再問吓老師佢喺上堂時開唔開心啦,呢樣最緊要嘛!同埋佢有冇精神上堂,你知佢瞓得幾差啦!

Ah,順便提一提,關於鼓勵亞仔打招呼,你都要當佢即場冇做時,喺佢耳邊提吓佢,例如“你今日想唔想玩xxx,想,你就要有禮貌,記唔記得”諸如似類,要臨場提示的.

我個仔起身都好煩的,多數都要我梗硬抱起,的佢落床先得,又會扭計,我就真係盡量氹,好似氹大王咁!我個仔通常~10:15pm – 10:30pm開始瞓,7:20am鬧鐘響.大約頭尾計有8-9個鐘,不過,佢會一晚醒2-3次,所以佢基本係唔夠精神的.晏覺就瞓1-1.5個鐘,都有機會醒一次.唔知其他小朋友又點呢?

你地有冇參加14/11的兒童情緒講座,我會去,唔知有冇機會見到你地呢?

另外,我個仔有自己講話要帶有消防車嘅嘢,第一次唔係我問佢的,我就幫佢帶了一幅消防車的圖畫.佢話老師話啱喎.繼上次三角形,今次終於啱了.

記得聽日同星期一都唔駛返學呀!

俊俊媽咪,唔該晒你呀,咁記得我個仔d野,我會努力試,不過暫時未有太大成效,仍然要提,仲要有時叫都唔肯同人打招呼,希望遲d禮貎邌黎啦。

會呀,我會去呀,因為我真係比仔仔d情緒搞到人都顛,希望聽完有辦法處理。

係呀,我都好同意你講,仔仔上透學開心係最緊要,我就次次問佢佢都話開心,但又朝朝唔肯起身返學!

你地係咪都會去旅行呀?

放左咁多日假,都唔知聽日朝早會點。

原帖由 man1003 於 09-11-5 23:24 發表
Fatsin, 唔該哂!我上星期都喺中午時再試過打去學校,但經常冇人聽,飛去留言,咁我就冇再留言及冇再打去了,因為都冇用.今日因為放學後同佢去街,咪第一次去學校接佢放學,問吓Miss Fung佢喺學校嘅情況,老師話我個仔表現到依家都未 ...

我個仔星期六開始發燒,本來星期日差不多全日都冇燒,但係到咗夜晚又燒番,所以今日我地冇去旅行,真係好可惜呀!!!!真係有點失望!可否分享吓旅行好唔好玩,Mr.Stan同Miss Fung係唔係一齊都有去呀?有乜趣事或特別事發生呢??今日暫時佢都冇燒,希望佢今晚ok啦,不過因為發過燒,我都會俾佢抖多日,聽日都會唔返學,冇辦法啦.

噢,唔怪得之我問極我仔仔邊個係俊俊,佢都講唔到比我知啦,希望你仔仔好快可以返學。

至於個旅行,有點失望,因為落雨,大家要係旅遊巴上食茶點,好搞笑,跟住落去行,仲落緊雨,好狼狽,都無乜心機睇,去個魚館同貝殼館得10分鐘,超趕,不過我見大部分小朋友都好開心,係車上面同stan係咁唱歌,但我個仔就唔多投入,回程時仲喊話肚痛,唔多耐煩咁,但都開心既,可以唔使返工同仔仔去玩,哈哈哈。

原帖由 man1003 於 09-12-7 21:33 發表
我個仔星期六開始發燒,本來星期日差不多全日都冇燒,但係到咗夜晚又燒番,所以今日我地冇去旅行,真係好可惜呀!!!!真係有點失望!可否分享吓旅行好唔好玩,Mr.Stan同Miss Fung係唔係一齊都有去呀?有乜趣事或特別事發生呢??今日暫時佢都 ...

今日碰到一位同班媽咪,兩個同學仔相偶,先知原來可能喺學校亞仔被叫做Wing Wing,因佢個名叫俊穎.真係冇為意到咁叫法tim,唔怪得知有D同學仔唔知我個仔叫俊俊啦.真係唔好意思!

哈哈哈哈,原來係咁,等我今晚再問過仔仔先。

原帖由 man1003 於 09-12-11 22:40 發表
今日碰到一位同班媽咪,兩個同學仔相偶,先知原來可能喺學校亞仔被叫做Wing Wing,因佢個名叫俊穎.真係冇為意到咁叫法tim,唔怪得知有D同學仔唔知我個仔叫俊俊啦.真係唔好意思! ...

hi,大家好,祝虎年進步,身體健康。

聽日返學了,哈哈,唔知仔仔肯唔肯起身,放假放到咁開心,可能又要重新適應呢。

回覆 66# mandy1003 的文章

Hi, 各位 09 N Star 班媽咪, 我係chloe cheung 媽咪.  我個女女去左 L Red, D同學仔唔同哂,  你地呢 :loveliness:

‹ 上一主題|下一主題