用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09 K1 N Star 大家傾下啦...
樓主: fatsin
go

09 K1 N Star 大家傾下啦... [複製鏈接]

好呀,俊俊媽咪,我會試下用活動獎勵佢,不過佢都唔係太受呢套,成日唔記得,有時提佢佢都當無到,但儲夠買左玩具就好開心囉,激氣。

我聽你講,最近又問過 Mr Stan,佢同 Miss Fung 一樣,都話佢 little bit hyper active,唉,都唔知點算好!!!

唔記得左幾時係學校旅行添,突然好想見你地呢,哈哈哈。

原帖由 man1003 於 09-10-13 10:07 發表
雪盈媽咪,昨天已收到你的邀請咭,多謝多謝!因為本來有一個聚會很早已安排在當日,但我又好想俊俊能夠參加第一次自己同學仔的生日會,依家我正re-arrange緊,等緊我其他朋友回覆,所以唔好意思,我要過多一日才confirm到,sorry!

我 ...

Hi!

其實我個booking了兩個時段為女女開生日會,分別是3:00pm-4:30pm & 5:00pm-6:30pm。希望到時見到妳同俊俊。

Hi! May! 我個女現時也頗反叛,喜歡試我們的底線。不過,我的朋友說大一點自然會變得懂事。

Harry媽咪,學校旅行日應是在10年才舉行,若各位媽媽唔介意的話,可相約帶埋小朋友一起出來聚一聚,令他們更熟絡的話,或許他們會喜歡新學校多一點。

呀!最近是否要帶三角形玩具回校。

原帖由 man1003 於 09-10-13 10:07 發表
雪盈媽咪,昨天已收到你的邀請咭,多謝多謝!因為本來有一個聚會很早已安排在當日,但我又好想俊俊能夠參加第一次自己同學仔的生日會,依家我正re-arrange緊,等緊我其他朋友回覆,所以唔好意思,我要過多一日才confirm到,sorry!

我 ...

我個仔都話要帶三角形回校呀。哈哈哈,都算佢有耳性啦。

原帖由 LauraLee 於 09-10-13 23:09 發表
其實我個booking了兩個時段為女女開生日會,分別是3:00pm-4:30pm & 5:00pm-6:30pm。希望到時見到妳同俊俊。

Hi! May! 我個女現時也頗反叛,喜歡試我們的底線。不過,我的朋友說大一點自然會變得懂事。

Harry媽咪,學校旅行 ...

Yes .. i know the children nowadays are very smart n rebellion. Hope they will grow into it. But for the time being, as Fatsin said, "我話東佢話西,總之要唔同你,真係激un"

Talk about the "toys per a week"
I've been asking her for a month already. She still cant tell me what to bring to school. I asked straight after i pick her up from school already, she either tell me "no, i dont know" or this monday she said "no, no toys this week, it's a glue" >.<
But she's been sick since Tues, so she hasn't been to school for the whole week.
Hopefully next week, she'll pay more attention to what Ms. Fung will say.

We've tried to use the Daddy Cantonese Mummy English approach. But she end up telling daddy "no, no cAntonese, i dont want to talk to you daddy" 激死!

I'm more than happy to come out for lunch/gatherings when ever u mummies are free. Think we might talk n talk until god knows when ^^

咁 Charlotte 好番未呀? 我個仔都有少少鼻水,不過我叫佢帶口罩,照返學,因為佢都好精神。

我好無記性呢,尋晚要個仔提番我話老師叫帶藥水樽呀!!!!!我問佢係咪全部同學仔帶晒,佢話係呀,個個帶左,得佢未帶,我當時好內咎呢!!!

我個仔仲未到好似其他好多小朋友咁鍾意返學呀,佢知道今日唔使返學,都好開心,希望佢遲d會好鍾意返學啦。不過又比佢激親,諗住今日唔使返學,比佢訓耐d,點知佢又自動波起左身,平時如果都係咁就好。

唔知點解仔仔仲未記到同學仔d名,你地小朋友坐邊張枱架,佢話佢坐apple喎。

原帖由 maryCharlotte 於 09-10-15 23:12 發表
Yes .. i know the children nowadays are very smart n rebellion. Hope they will grow into it. But for the time being, as Fatsin said, "我話東佢話西,總之要唔同你,真係激un"

Talk about the "toys per a we ...

Thx for asking Fatsin... charlotte is much better now. But still have a few cough. Should be ok to goto school on Monday.

The medicine bottles, Charlotte has a lot now >.<
it's ok la. your son will not be the last one to bring, cos Charlotte hasn't either.

I dont know what's the name of Charlotte's table. I know it's located at the Upper left corner of the classroom (viewing from the entrance)
Where's Apple located?

Today, i finally tried out the Flash cards given by St. Cat.
I was very amazed that Charlotte knows the Chinese Characters. She even knows how to write it (as in w. her fingers, the order of the strokes) ..... I was so shocked, knowing she hates to use Cantonese. Well, at least I know she did pay a little attention in class ^^

嘩,好叻女呀,我都要快D試吓先(但其實我仲未剪好呢,哈哈),連筆劃都識?學校會教架?

蘋果枱應該係右上角果張。

我都好鬼懶,未必個個星期都同佢傾一次果星期學左既野,你地各位媽咪呢?

原帖由 maryCharlotte 於 09-10-17 23:36 發表
Thx for asking Fatsin... charlotte is much better now. But still have a few cough. Should be ok to goto school on Monday.

The medicine bottles, Charlotte has a lot now >.<
it's ok la. your son will  ...

我都係,未必每星期都有温習,因亞仔都唔係咁合作,尤其本My topic book,就嚟封哂塵.Charlotte真係好叻呀!
我個仔坐提子枱,佢都講到同學仔名,不過就唔知啱唔啱.
我個仔仲係話唔鍾意返學,掛住媽咪喎,Ai...

唉,我個仔呢排都係話唔返學,話要訓覺喎,照計每晚都有8個鐘,夠唔夠呢,曾經嘗試過9點叫佢訓,最後都係成10點幾先訓著,每日中午都訓約1個鐘,依幾日朝朝喊餐飽,又唔肯食早餐,真係倒退,好唔開心。

原帖由 man1003 於 09-10-21 10:27 發表
我都係,未必每星期都有温習,因亞仔都唔係咁合作,尤其本My topic book,就嚟封哂塵.Charlotte真係好叻呀!
我個仔坐提子枱,佢都講到同學仔名,不過就唔知啱唔啱.
我個仔仲係話唔鍾意返學,掛住媽咪喎,Ai... ...

I dont normally revise w. her either. It's just a friend of mine said her daughter knows those flash cards character. So I just gave it a try. N see if Charlotte knows.
I read it once in those baby-toddler books. It saids, a child under 4yrs, still needs at least 11-12hours of sleep in a Day (including an afternoon nap).

I totally understand, asking those little ones to goto bed is still a battle. But maybe try to let him sleep more during the day. ie. straight after school/lunch.

試過中午訓兩個鐘,佢夜晚訓極都訓唔到,其實依家已叫姐姐黃昏時帶佢出去踏幾個字單車,都唔明點解佢咁難訓,不過佢自bb時已唔多鍾意訓覺。

我個仔由最初話好鍾意返學,到今朝講唔想返學,我好擔心,唔知係咪佢係學校有唔開心,好想問吓miss fung,但又怕言語間會令她以為我投訴,因為我個仔成日話老師叫佢「唔好乜乜乜,唔好乜乜乜」,又成日話「miss fung 嬲我」...我個仔比較多手多腳兼多咀,唔得老師歡心都可以想像及理解....

原帖由 maryCharlotte 於 09-10-22 00:59 發表
I dont normally revise w. her either. It's just a friend of mine said her daughter knows those flash cards character. So I just gave it a try. N see if Charlotte knows.
I read it once in those baby-to ...

俊俊星期三放學後開始有幾聲咳,便唸住星期四俾佢抖吓唔返學,觀察吓,所以到佢自己起身時,我同佢講你好似開始咳,所以今日唔返學,因為佢其實表面睇起上嚟都精神又只係有很少咳,佢當堂開心到飛起,心情極靚!真係被佢激un!不過,去到夜晚開始有埋鼻水,所以真係決定得啱,起碼佢可以一開始就抖多些,又可避免到傳染俾人嘛.結果佢冇返兩日學,非常開心!現在其實己經好了八九成(冇哂傷風),但因仲有少許咳,所以不敢去雪盈生日會,真係唔好意思,要再講多次對不起呀,雪盈媽咪.
Fatsin,咁你又真係擔心D嘅,由鍾意返學變唔鍾意,唔同我個仔由頭到尾都話唔鍾意,如果係我,我都會問吓老師佢上堂情況,你又唔駛太直接講你個仔講D話,最多咪提吓亞仔講話驚老師唔鍾意我咁囉,睇吓老師點講.
另外,講起瞓覺,我個仔就可憐,佢除了瞓得少,仲經常醒,所以佢由細到大我都驚佢“懵懵地”(瞓覺對腦部發展是最重要的),2歲半前已睇了很多個醫生(包括中西醫)都冇乜辦法,惟有等佢大,應會有改善喎!現在夜晚佢都平均醒兩,三次.其實因為這個睡眠問題,我先做了全職媽咪.不過可能就係咁樣,我先可以有很多時問陪他成長吧!

俊俊媽咪,俊俊好番晒未呀?大家真係要小心D,我個仔尋晚熱熱地,我仲以為佢會發燒添,好彩今朝又無乜事,可以返學。

我星期五都打左電話比 Miss Fung 喇,意料之中,佢都係話仔仔無紀律,呢方面要扣分喎,成日唔聽老師講,又當耳邊風,直情當 Mr Stan 無到添,所以佢要做嚴肅既角色,呢方面我都明白,不過佢話佢都估唔到我個仔話唔鍾意返學,佢話佢係學校玩到顛晒,我都有再同仔仔傾,但都無答案。

我個仔細個時又係一晚喊醒幾次,又成日話有怪物,不過搬左屋後少左好多喊醒,唔知係因為間屋定因為佢大個左喇,依家一般都可以訓到天光。希望俊俊好快可以一覺訓到天光。俊俊媽咪你好偉大呢。

你地小朋友識唔識唱番學校d歌仔架,我個都唔係好肯唱比我聽,成日話唔識唱咁,激死人。

原帖由 man1003 於 09-10-25 18:09 發表
俊俊星期三放學後開始有幾聲咳,便唸住星期四俾佢抖吓唔返學,觀察吓,所以到佢自己起身時,我同佢講你好似開始咳,所以今日唔返學,因為佢其實表面睇起上嚟都精神又只係有很少咳,佢當堂開心到飛起,心情極靚!真係被佢激un!不過,去到夜晚 ...

好番哂了,多謝關心!
雖然,老師話你個仔無紀律,但係佢都冇主動打電話俾你,咁即係話應該問題不大的,因為我剛剛聽過一個家長話老師主動打過好幾次俾佢(唔同校舍),話佢個仔都係無紀律及試過打小朋友,所以Miss Fung應該覺得Harry會改善有進步才沒有主動打電話俾你,如果唔係,佢一定會叫你幫手睇吓點樣一齊去改善小朋友的問題.
我個仔一歲前可以講係差不多沒有瞓覺的,不是誇張,佢平均瞓15-30分鐘就會醒一次(包括午睡),所以如果計算上嚟,佢係一晚醒幾十次的.仲要氹好耐才可再瞓.很可憐的.所以你可想像吓,我有幾咁擔心佢個腦會有幾大影響呢!Anyway,唔好提了,最差已過去,雖然未能一覺瞓到天光,但係都已進步了很多很多....比心機...比心機...努力..加油..

我個仔有時自己會唱吓學校教的歌,不過如果係英文就讀錯好多字,好攪笑.但係如果你問佢有冇唱歌,佢會話冇!

呀,今日同亞仔講起雪盈,佢話雪盈轉咗枱坐,去咗香蕉枱,唔知真唔真呢?定係咁啱,分組玩遊戲咋.

各位記得星期五生日會提早一個鐘放學呀!

多謝你安慰我,希望真的如此。

無錯,睇未來,過去已過去,幫你打氣~~~努力加油呀。

多謝提點,真係差d唔記得星期五放早添,又無同姐姐講過,好彩啫。

我從來無聽過 Harry 自己唱學校d歌呢,拎本書出黎同佢唱,佢就走,頭先剛係另一個 topic 到見到有媽咪話佢個仔好鍾意返學,見到校車黎就好興奮呢。希望我地小朋友遲d都係咁啦。

我上星期3完全唔記得做線條練習,跟住 Miss Fung 打個?,派番再做過,點知尋晚仔仔突然同我講「今晚要做線條練習呀」,唔知係咪 Miss Fung 提佢呢,差d笑死我。

原帖由 man1003 於 09-10-28 23:02 發表
好番哂了,多謝關心!
雖然,老師話你個仔無紀律,但係佢都冇主動打電話俾你,咁即係話應該問題不大的,因為我剛剛聽過一個家長話老師主動打過好幾次俾佢(唔同校舍),話佢個仔都係無紀律及試過打小朋友,所以Miss Fung應該覺得Harry會 ...

嘩,有親子旅遊,不過點解唔係全校架?又只可以一位家長,有點失望呢。

到時大家可以見面,期待~~~~~

唉,今朝好唔開心,姐姐打黎話仔仔一去到學校門口就大喊,氹極都唔得,唔肯入課室,Miss Fung 又好忙唔得閒理佢,Mr Stan 今日要企大門口,後黎好彩對面課室既外籍老師幫手帶佢入左人地既課室,都唔知佢喊乜,個個小朋友都好開心,佢訧...

後黎打番比 Miss Fung,想了解下仔仔跟住果兩個鐘能否投入番生日會,老師話無事,仲好曳添,睇左幾分鐘電視就走黎走去,老師叫極都唔聽,激死!點可以令佢乖d呢??

我發覺仔仔越大越怕醜,以前見親人都會主動叫同打招呼,依家人地叫佢,佢會頭dup dup,Miss Fung 今朝話佢可能係驚d哈佬喂打扮,所以喊,我問佢全班得佢一個喊呀?Miss Fung 話係呀,其他小朋友都好開心!!!!都唔明,由細細個我地已開始教佢見人要叫,佢一直都做得好好,唔怕陌生,但近日就退步晒,姐姐話人地同佢打招呼,佢望都唔敢望呢,有乜解救????

我諗你地返去一問,你地d小朋友一定知邊個係 Harry,因為得佢一個喊,哈哈哈

係呀,我個仔今日知道有生日會,都好開心,因為佢由幼兒班(2歲班)開始,佢都係唔鍾意返學,淨係鍾意生日會,兩個月先得一次,真係唔知點算.見佢都仲係話唔鍾意返學(雖然expected)同埋都返咗兩個月,我今日本來都想打俾Miss Fung問吓俊俊情況,但電話去了voice message23377273,啱唔啱?),我便留低口訊,但直到依家老師都未覆,我便打去想揾老師(at4:15pm),但職員話老師已走了.唔知係唔係留口訊冇用,老師唔會知呢?Fatsin,請問你通常幾時打去揾老師的?通常係即刻聽定要留口訊呢?

我個仔都有過Harry的情況,本來好地地會叫人,突然冇咗.當佢變了不肯叫人時,我留意到佢個排鍾意同我玩碌來碌去遊戲,我便同他說,如果有禮貌,就碌多D;要有禮貌才玩碌的,要事先講好.如果真係成日都冇禮貌,我真係一D都冇同佢玩碌,即使佢喊住要玩,我會同佢講因為你今日冇禮貌所以唔玩,可以玩第二樣嘢,不過唔玩碌.之後真係有用,佢開始同人打番招呼,好似以前咁.所以你可以試吓類似的方法,唔知幫唔幫到你呢?!

我間時都會問俊俊識唔識Harry,但佢都話唔識.不過佢可能又係隨口講,唔知邊句真.

俊俊媽咪,電話無錯呀,係呢個,我通常中午打去,會有另一d人接左,跟住問我邊班邊個學生,遲少少Miss Fung 就會覆電話。

好,我試吓你個方法先。謝謝你呀。

原帖由 man1003 於 09-10-30 17:02 發表
係呀,我個仔今日知道有生日會,都好開心,因為佢由幼兒班(2歲班)開始,佢都係唔鍾意返學,淨係鍾意生日會,兩個月先得一次,真係唔知點算㗎.見佢都仲係話唔鍾意返學(雖然expected)同埋都返咗兩個月,我今日本來都想打俾Miss Fung問吓俊俊 ...

哈哈哈,原來醫生野係上星期帶呀,我個仔居然尋晚同我講話要帶,佢仲今朝帶左添,而今個星期既消防野就仲未聽佢講,真係丫!!!!

今朝唔知係咪天氣凍,仔仔點都唔肯起身返學,仲大喊一場,姐姐le咁he,你地有乜辦法可以叫醒小朋友呢?

仔地小朋友幾點訓?一晚訓幾多個鐘?
‹ 上一主題|下一主題