用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 09 K1 N Star 大家傾下啦...
樓主: fatsin
go

09 K1 N Star 大家傾下啦... [複製鏈接]

hi,

比d信心你仔仔,好似呢次燈籠,我個仔都無同我講,係我問佢,佢話係呀,不過唔知係咪我唔識問呢,次次問佢學校d野,佢都無乜野同我講,又唔識唱歌。

死囉,我無同佢跟過學校d書添,連字卡都未整呢,呢個媽咪真係唔掂呀,哈哈哈,不過最初時有攞過d卡出黎,佢即走,我個仔就擺明係懶架喇,我地兩公婆都知....

我有返工架,每日7點見到佢,到佢9點半上床,有時會覺得乜都無做過咁就要訓,佢食飯都成粒鐘,沖涼又要搏鬥一番,無幾耐就要佢上床,因為依家訓練佢早d上床,怕佢唔夠訓唔肯起身呢,不過佢朝朝都仲係唔肯起身,激死。

我都無報到個班呀,幾貴,同埋全英science,我諗佢都唔知講乜東東,就算我去我都唔知講乜,所以都無報到。

返左咁耐,佢連一個小朋友既名都唔記得,唔知點解呢,佢果時返pre-n班時好快記得幾個小朋友既名。

今日開始有功課做,唔知佢會唔會一見就走人,哈哈哈。

原帖由 man1003 於 09-9-29 23:26 發表
你又好啦,你個仔會自己主動講老師叫佢帶乜,又講得啱!我個仔不但唔會講學校嘢,近排我又試探佢,問佢有冇嘢要帶,佢話帶紅色嘢,其實我知道一定唔啱,但見佢講出口咪照帶,之後我問番佢,佢話老師話唔係喎,咁我又問即係要帶乜呀,佢又話紅 ...

Hi! 你地好呀!我個仔又係讀呢班!佢叫Eason呀!多多指教!

我問Eason,佢又係話帶紅色野返學喎!咁我就比咗letter Z比佢啦!佢話有比Miss Fung睇。

同埋佢學咗啲歌仔都有返屋企唱如國際英文幼稚園及Wheel on the bus等。佢好鐘意返呢間學校,不過日日起身又唔願啦,因實在太早啦!

HI 你好呀, 多個媽咪一齊傾下,真開心。

我個仔 Harry 無話要帶紅色野添,哈哈,我諗佢已唔記得左。

原帖由 villamama 於 09-10-6 15:28 發表
Hi! 你地好呀!我個仔又係讀呢班!佢叫Eason呀!多多指教!

我問Eason,佢又係話帶紅色野返學喎!咁我就比咗letter Z比佢啦!佢話有比Miss Fung睇。

同埋佢學咗啲歌仔都有返屋企唱如國際英文幼稚園及Wheel on the bus等。佢 ...

Hello, Eason媽咪,真好,有多個媽咪傾吓計.

我個仔以前講過有一個同學坐在同一張枱叫Eason,唔知係唔係你個仔呢?請問你個仔係唔係喺第一日返學時攞咗隔離的男仔玩具,個男仔仲忍唔住喊咗,呢個”咁渣”的男仔咪我個仔俊俊囉,HeHe!真係唔係幾好意思.

今朝我心血來潮又試探吓我個仔,有冇嘢要帶返學,佢話帶黃色嘢,咁我咪又照佢講帶咗,唔知係唔係又唔啱呢.

你地又好啦,都知小朋友鍾意返學,但我個仔仲成日話”我唔鍾意返學,鍾意喺屋企同媽咪玩”,”今日係唔係星期六?”,”點解要返學?”,等等,Ai......又唔肯睇學校啲書,又99%唔肯講學校啲嘢,真係冇佢乎!!

Fatsin,係呀,同個仔沖涼及刷牙,我都要”搏鬥”,用好耐時間,原來你都係咁,真攪笑!

哈哈哈,俊俊媽咪,原來你都要「搏鬥」....

尋晚我問佢老師有無話要帶D乜返學,佢話正方形,咁今朝就拎左舊紅色積木俾佢,點知佢見到就話要黃色,可能真係要帶黃色,俾佢激親。

唉,我個仔近排越黎越唔肯起身返學,朝朝都喊,又唔肯食早餐,搞到姐姐手忙腳亂,都唔知乜事,仲有呀,佢呢排脾氣好差,郁D就喊一大餐,乜都喊得一大餐,想請教你地呢。

原帖由 man1003 於 09-10-7 11:32 發表
Hello, Eason媽咪,真好,有多個媽咪傾吓計.

我個仔以前講過有一個同學坐在同一張枱叫Eason,唔知係唔係你個仔呢?請問你個仔係唔係喺第一日返學時攞咗隔離的男仔玩具,個男仔仲忍唔住喊咗,呢個”咁渣”的男仔咪我個仔俊俊囉,HeH ...

係呀!原來咁橋!

我想問你地啲小朋友邊個月生日?佢地好似分大細仔分班。Eason係細仔,10月出世。

佢又係朝朝都要左氹又氹先肯去刷牙洗面,好煩。

噢,我仲以為係分大細仔添,我個係大仔,3月,咁即係大俊俊半年有多,唔通學校覺得我個仔既程度要同細仔一班?哈哈哈,乜都無所謂啦,最緊要讀得開心,鍾意返學啫,你地話係咪??

原帖由 villamama 於 09-10-7 15:07 發表
係呀!原來咁橋!

我想問你地啲小朋友邊個月生日?佢地好似分大細仔分班。Eason係細仔,10月出世。

佢又係朝朝都要左氹又氹先肯去刷牙洗面,好煩。 ...

我俊俊係7月,Eason先係10月,所以Harry只係大俊俊4個月咋.

係呀!一早起身成日要氹來氹去,驚佢發脾氣趕唔到返學,真係好似大王咁,就住就住.

今日我放咗隻玩具黃色粟米落書包,因為亞仔話要帶黃色,不過,放學我問佢老師有冇話啱唔啱,佢話老師冇睇喎,聽日可以唔帶,都唔知真定假.

fatsin,你可以send 個email 問吓Mr.Stan 你個仔近排有冇乜特別,不過我個仔之前都久唔久就會"癲”咗咁,成日發脾氣,我就當佢係"terrible two"的情況(2-3歲是最難攪),因為"terrible two"都可持續多一陣的.

噢,sorry, sorry , 思覺失調添,唔好意思,搞錯左,哈哈哈。

原帖由 man1003 於 09-10-7 23:30 發表
我俊俊係7月,Eason先係10月,所以Harry只係大俊俊4個月咋.

係呀!一早起身成日要氹來氹去,驚佢發脾氣趕唔到返學,真係好似大王咁,就住就住.

今日我放咗隻玩具黃色粟米落書包,因為亞仔話要帶黃色,不過,放學我問佢老師有冇話啱唔啱,佢話 ...

新媽咪報到!

妳們好:

我的女兒叫雪盈,也是妳們仔仔的同班同學,也是坐7號校巴的。

俊俊媽媽,妳記得我嗎?我們之前在沙田新城市廣場碰到。

我也很想知道女兒在班中的情況,她回家只會唱一些學校教的歌,不會跟我說有關同學仔的事情。我只知道她喜歡同俊俊玩,佢仲話想請俊俊去她的生日會,要我寫邀請卡給他。不過,我覺得不好意思,所以還未幫她寫邀請卡。

希望能與妳們保持聯絡,互相幫忙,令仔仔女女能快D適應!

原帖由 fatsin 於 09-10-8 12:06 發表
噢,sorry, sorry , 思覺失調添,唔好意思,搞錯左,哈哈哈。

hi ,你好呀雪盈媽咪,等我問下仔仔識唔識你個女先,佢係學校用中文名定英文名?

我問仔仔學校唱左乜野歌,佢都唱唔到俾我聽,唔好話學校發生既事.....

希望小朋友好快適應學校生活。

原帖由 LauraLee 於 09-10-8 23:47 發表
妳們好:

我的女兒叫雪盈,也是妳們仔仔的同班同學,也是坐7號校巴的。

俊俊媽媽,妳記得我嗎?我們之前在沙田新城市廣場碰到。

我也很想知道女兒在班中的情況,她回家只會唱一些學校教的歌,不會跟我說有關同學仔的事情。我只 ...

回覆 1# fatsin 的文章

Mr. Stan叫我個女做Koyuki 或 Suet Ying. Miss Fung應叫她做雪盈。

老師叫妳的仔仔做什麼呢?

哈哈哈,真係失禮,我都無問過仔仔老師點叫佢添,等我問下佢先。

我好無記性呢,呢個星期完全唔記得左張橙色紙要日日帶回學校,今日先交,唔知老師點睇呢個學生既家長,你話係咪笑死人!!!

原帖由 LauraLee 於 09-10-9 13:36 發表
Mr. Stan叫我個女做Koyuki 或 Suet Ying. Miss Fung應叫她做雪盈。

老師叫妳的仔仔做什麼呢?

Hello, 雪盈媽咪,梗係記得你啦,你個女咁醒目,咁遠都認到同學仔.Ah! 嗰日星期日見完你個女,咁之後個星期一放學後,我就試吓問吓我個仔係唔係見到雪盈呢,佢竟然話見唔到喎,仲講咗兩,三日tim,順便問吓你,會唔會你個女真係冇返學呢?唔知你重記唔記得呢?唔記得唔緊要,可能又係我個仔亂講吧了.

真係開心,你個女鍾意同俊俊玩,我知佢地除咗喺班中坐埋一齊,校車都係呀!因為我去較頭站度接亞仔放學(不用兜大圈),你個女就係坐喺佢隔離,早上就可能係我個仔上車先過你個女,所以你可以睇吓係唔係早上都係一齊.真的非常多謝雪盈想請俊俊去生日會!你個女真係叻,識得咁同你講!好呀!如果你不嫌我個仔不太熱情的話(上次你都見到佢嘅表現啦),可以叫雪盈俾邀請卡給俊俊,又可睇佢地識唔識溝通吓,Again,多謝哂!

Fatsin,我個仔都係呀,又唔唱歌!我問佢有咩歌唱,佢話“冇唱歌喎!”,又係被佢激UN!而且,佢仍然返親學都會話“今日係唔係星期六,唔駛返學?”,“我唔鍾意返學,淨係鍾意同媽咪玩!”,“點解要返學呀?”...Ai…..學你話事,希望佢好快適應學校生活!

仲有...我仲無記性,除咗成個星期完全冇帶張橙色紙外,連9/10要交番都唔記得!自己仲係全職媽咪!所以,如果老師唔知點睇fatson呢個家長的話,咁我點算呀!仲笑死人啦!我真係冇用!星期一交番,唔知有冇用呢.

先多謝俊俊媽媽的回覆, 我們一於在生日會上睇下他們的表現! 你個仔都好醒, 我個女真係三日冇返學,只是小小傷風,不是H1N1,唔駛驚!

呀!唔知各位媽咪有冇訂英文及中文書,妳們的小朋友鍾意睇甚麼書?雪雪最鍾意看米奇書。

10月份學校是不是會開生日會,係唔係要家長整嘢食?要煮甚麼?

我記得妳們其中一個的仔仔都是10月生日,是那一天呢?

原帖由 fatsin 於 09-10-9 15:01 發表
哈哈哈,真係失禮,我都無問過仔仔老師點叫佢添,等我問下佢先。

我好無記性呢,呢個星期完全唔記得左張橙色紙要日日帶回學校,今日先交,唔知老師點睇呢個學生既家長,你話係咪笑死人!!!

...

我就無訂書呀,我個仔麻麻地鍾意睇書,細個時反而好d,可能依家太多玩具玩,懶晒,我都無佢符,希望佢肯聽老師話,會有改善啦。

應該係Eason10月生日呀。學校好多限制呢,所以我都諗住帶d生果返去。

係呀,咁多位媽咪,有野想請教呢,我個仔超活躍,成日郁身郁世,連miss fung 都話佢「比較活躍左d囉」咁評價佢,成日當自己係超人、蜘蛛俠,又鍾意槍,我都唔知點算好,但我應唔應該完全隔絕佢呢d玩具呢?因為同佢商量貼紙獎勵計劃時,佢希望有呢類公仔,而佢又真係做到乖乖儲夠貼紙,我又買左比佢,佢又超開心,我好矛盾呢,唔知係咪我有問題,造成佢咁樣,但又諗如果乜都話唔得唔比,又好唔好呢?

真係唔好意思,咁多問題,成個問題媽媽咁。

嘩,俊俊咁叻,識得分星期六,我個仔仲未有意識今日星期幾,連早午晚有時都亂晒龍。

原帖由 LauraLee 於 09-10-10 23:33 發表
先多謝俊俊媽媽的回覆, 我們一於在生日會上睇下他們的表現! 你個仔都好醒, 我個女真係三日冇返學,只是小小傷風,不是H1N1,唔駛驚!

呀!唔知各位媽咪有冇訂英文及中文書,妳們的小朋友鍾意睇甚麼書?雪雪最鍾意看米奇書。

10月 ...

A new joiner ..

Hello all mummies. My daughter goes to N star too. Her name is Charlotte. N i'm Mary!(Hope you all dont mind me using English, cos i dont know how to type chinese)

So glad to have mummies to talk to. Seriously, Charlotte is so different compare w. her PN class @ Victoria. Think because she speaks mainly English at home. N her cAntonese is not very good. N Miss Fung talk most of the time in class. She hasn't talk to me about St. Cat at all. She used to know everyone's name at Victoria. she would tell me what she did that day at school. But now, when i asked her, she will just say "i dont know" .... Very headache.

Today when i picked her up from school. Miss Fung went up to me n said, Charlotte has been pushing other children in class, n when Miss Fung told her that, "Do u know pushing is bad, n is very wrong, pls dont push n hurt other children again. Do u understand?" Then Charlotte replied "No, I dont understand" (in chinese)

Aiya, i was so embarrassed.

你好呀,Mary。

我諗多數係 Charlotte 未適應到新學校,比d時間佢。但 Charlotte 唔鍾意廣東話?我個仔返左學之後,講多好多廣東話,仲要求姐姐講,比佢笑死,姐姐都唔識!!!!!呢點我都有點奇怪,因為以為 St Cat 會多左用英文,依家反而佢多左用廣東話。

至於佢話「唔明白」,我諗係呢個歲數既小朋友識得鬥氣(我咁認為),因為我個仔都專登同我作對,我話東佢話西,總之要唔同你,有時真係激un。我個仔仲話要做 naughty boy 唔做 good boy 添!!!

慢慢黎,一齊努力。

原帖由 maryCharlotte 於 09-10-12 20:40 發表
Hello all mummies. My daughter goes to N star too. Her name is Charlotte. N i'm Mary!(Hope you all dont mind me using English, cos i dont know how to type chinese)

So glad to have mummies to talk to ...

雪盈媽咪,昨天已收到你的邀請咭,多謝多謝!因為本來有一個聚會很早已安排在當日,但我又好想俊俊能夠參加第一次自己同學仔的生日會,依家我正re-arrange緊,等緊我其他朋友回覆,所以唔好意思,我要過多一日才confirm到,sorry

我有訂英文書,因我發現有一套簡單英文句子書,每本都係HK$10到,好似一套有十幾本,所以我想用嚟讀吓給我個仔聽,因他現在都唔識英文,又唔肯用一小段時間做”English Time”,我地又冇人同佢講英文,真係驚佢英文太屎,追唔上!所以都好admire Charlotte媽咪,個女英文咁叻!同埋你個女都好攪笑,咁勇敢咁樣答Miss Fung,細路仔就係咁,成日令你唔知笑好定嬲好,我個仔就唔多表達自己的感受,唔鍾意又唔講出理俾人聽,,又唔會叫“唔好”,只係識喊!Ai…

Harry媽咪,我都會用貼紙獎勵計劃,但我個仔唔係太熱衷呢樣嘢,有時仲話“我今日唔要貼紙!”嚟回應我,我又係多數用玩具嚟獎我個仔,但都覺得好似太物質化,所以我最近用去海洋公園嚟獎,反應同以前玩具差不多(不過可能佢真係本身對貼紙獎勵計劃冇乜太興趣),但你都可以有時用吓活動來獎勵.

俊俊其實只係知道星期六同星期日就唔駛返學,至於今日係星期幾佢都係懵吓懵吓,唔知的.所以佢成日都問“今日係唔係星期六?”,係就唔駛返學就開心.另外,佢有時黃昏都會叫人早晨,都好攪笑.所以佢邊有你話咁叻吖!
‹ 上一主題|下一主題