用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有學校今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀 ...
樓主: AnnieMak
go

有學校今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀 [複製鏈接]

千幾蚊換黎好學校~你mic自己唸lor
原帖由 AnnieMak 於 09-9-3 11:35 發表
何官今天打電話比我呀!佢話收我女兒呀,但係女兒俉大想轉校,點算? 這間學校比女兒現讀的學校banding好很多的,現在很矛盾呀! 點揀!  部份書寫左名,不能退了,校服及體育服買了2套,交了數佰元雜費,損失約仟多元左右
值得 ...
時常開心要笑.....www.hklaufamily.com/icon30.html :-P

回覆 1# 0120 的文章

已經轉左喇!謝謝

原帖由 AnnieMak 於 09-9-7 17:59 發表
已經轉左喇!謝謝

AnnieMak,

請問中學會咁遲才通知收你嗎? 都已經開晒學?

回覆 1# humbertcarol 的文章

係呀! 開左學4天先通知我架,因為有人退學,有位比囡囡,囡囡以叩門考入的,都要有實力及運氣的

原帖由 AnnieMak 於 09-9-9 11:25 發表
係呀! 開左學4天先通知我架,因為有人退學,有位比囡囡,囡囡以叩門考入的,都要有實力及運氣的

AnnieMak,

l see.我大女現在p.6 所以要問定, 用作來參考.
請問可否比些意見:
在5年級下學期時, 班主任同我講揀中學, 叫我最好揀女校, 沒有男仔爭, 機會會大d.
真的入選機會較大D嗎?

原帖由 humbertcarol 於 09-9-9 18:22 發表

AnnieMak,

請問可否比些意見:
在5年級下學期時, 班主任同我講揀中學, 叫我最好揀女校, 沒有男仔爭, 機會會大d.
真的入選機會較大D嗎? ...

的確係有喱種情形發生。

原帖由 humbertcarol 於 09-9-9 18:22 發表

AnnieMak,

請問可否比些意見:
真的入選機會較大D嗎? ...

都會架..

但係你又諗下bor..女仔可以選女校.男仔都可以選男校架ja..

香港男校同女校既數目唔係差好多間.

所以有d區分男女校反而有著數。

原帖由 starstarbaby 於 09-9-12 02:40 發表

都會架..

但係你又諗下bor..女仔可以選女校.男仔都可以選男校架ja..

香港男校同女校既數目唔係差好多間.

回覆 4# humbertcarol 的文章

當然女仔選女校會機會大些,因為女校全收女仔的,好似真光女書院咁有88個位,女仔起碼有88位機會收左啦!如是band 1 女仔的話,沒有分左一半比男仔吧! 例如銘基書院是男女校,但是有111位,已經分左55個位比男仔爭了,女仔只有55位,你明白嗎?反而真光多了44個位了

原帖由 AnnieMak 於 09-9-14 10:08 發表
當然女仔選女校會機會大些,因為女校全收女仔的,好似真光女書院咁有88個位,女仔起碼有88位機會收左啦!如是band 1 女仔的話,沒有分左一半比男仔吧! 例如銘基書院是男女校,但是有111位,已經分左55個位比男仔爭了,女仔只 ...

AnnieMak,

咁我明白, 但頭一輪是自選2間, 深水埗區應該有2間BAND 1女校, 但我呀囡的成績是未能達到的, 咁我自選階段應該點揀呀?

回覆 1# humbertcarol 的文章

你應該在自行階段選一間好一點,比你囡囡程度高少許的試試運氣,另外再選一間和你囡囡程度相近的中學(機會大些)作為穩健的組合

原帖由 AnnieMak 於 09-9-21 11:24 發表
你應該在自行階段選一間好一點,比你囡囡程度高少許的試試運氣,另外再選一間和你囡囡程度相近的中學(機會大些)作為穩健的組合

Anniemak 你個女轉左黎新學校,有冇後悔到呀?

回覆 1# pineapple0983 的文章

pineapple0983,
她不但無後悔,還很開心呢! 因為這令她更有自信心,因她相信自己的能力是可以讀更好的學校的,現在終於做到了,有Band 1 中中學校取錄她了, 只是派位運氣不好吧!
何官校風很好的,同學亦很乖,入黎讀的成績都是Band 1 學生
囡囡在這學校還很受同班同學歡迎呢! 我的選擇沒有錯的,希望她在中學成績會更好......

原帖由 AnnieMak 於 09-9-21 17:18 發表
pineapple0983,
她不但無後悔,還很開心呢! 因為這令她更有自信心,因她相信自己的能力是可以讀更好的學校的,現在終於做到了,有Band 1 中中學校取錄她了, 只是派位運氣不好吧!
何官校風很好的,同學亦很乖,入黎讀的成績 ...

聽到你咁講,真係鄧你開心。

回覆 2# AnnieMak 的文章

Hi AnnieMak

請問何官真的是Band 1 中學嗎?有沒有分中,英文教授呢?

相比培道中學 , 真光中學那間較好呢?

謝謝!
KittyMumMum

應該唔係男女生各收一半,收生以成績為主的。
原帖由 AnnieMak 於 09-9-14 10:08 發表
當然女仔選女校會機會大些,因為女校全收女仔的,好似真光女書院咁有88個位,女仔起碼有88位機會收左啦!如是band 1 女仔的話,沒有分左一半比男仔吧! 例如銘基書院是男女校,但是有111位,已經分左55個位比男仔爭了,女仔只 ...

回覆 2# KittyMumMum 的文章

KittyMumMum,
以中文中學來講算是Band 1 (我囡囡老師講派入及叩門此校大部分是band 1 成績的,我所聽聞及網上查閱及學生歷年會考成績數據顯示,三間中文中學之中以何官/培正排名最先,口啤最好,遠近馳名,其次是九龍真光中學,最後才是培道,暫時未見到有分中英文班上課喎!但是就有按英文成績分開兩小班教學

‹ 上一主題|下一主題