用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009, 1B班 , 請進 !
樓主: goodmama2003
go

2009, 1B班 , 請進 !

中文 - 我囡囡帶左「高效識字」同26週, 兩本都收晒.  無拎返屋企.

數學 - 唔通佢無拎出黎, 老師以為佢無帶.  所以寫欠習作.
今日帶晒兩本一下習作.  個書包重到飛起.

原帖由 蕉媽 於 09-9-7 12:13 發表

中文 -- C 喇, 唔夾口供喎, 佢上個禮拜寫帶「高效識字」個本喎, 呀仔又係話老師話留係學校

數學 -- same here, 呀仔又係話只帶一上習作
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

係啦,  得3個.

希望912個日可以識到多幾個啦.

原帖由 goodmama2003 於 09-9-7 12:36 發表
看來真是要成日上來吸下啦. 點解我地1b 咁小人上 ? 得3個玩bk.
[img align=left]http://lilypie.com/baby2/030209/3/4/2/+8[/img]

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-7 12:44 發表
係啦,  得3個.
希望912個日可以識到多幾個啦.

聽仔仔講 (未返到屋企) 話數學無功課, 英文只係寫個A 字, 中文就難d, 造句咁喎

英文 - 寫 A字
科學 - 家庭個本做兩版
中文 - 是寫生字, eg, 布, 石頭, 剪刀, 大家...
無造句bor!!!!

原帖由 蕉媽 於 09-9-7 17:29 發表

聽仔仔講 (未返到屋企) 話數學無功課, 英文只係寫個A 字, 中文就難d, 造句咁喎

有教咁多咩??  我今晚再問下囡囡先.

你地中文堂會帶咩返學呀?
今日得一本"職字"書, 我好迷茫是否只帶呢本?

all
書單兩本longman你地收到書未呀?
要唔要每日拎返學校呀?

謝謝

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 00:06 發表
本"職字"書一教就教第四課啦,是p20頁,照這樣理解,  是否所有書都是跳著教而不是頁頁教呢  

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-8 08:58 發表
有教咁多咩??  我今晚再問下囡囡先.

你地中文堂會帶咩返學呀?
今日得一本"職字"書, 我好迷茫是否只帶呢本?

all
書單兩本longman你地收到書未呀?
要唔要每日拎返學校呀?

謝謝

...

sorry, 尋日唔係造句, 係本中文書內要答問問題, 第一題唔記得, 第二題係問剪刀用來做甚麼

aaaa , 係喎, 尋日收到書喇, 無拆黎睇添, 其實家陣我仲係好迷茫, 都唔知帶咩書

我都是好迷茫, 學校又無指引.

APS是否無PTA呀?

一陣打返去問下囡囡知唔知聽日視覺藝術要有咩啦!

你講個D中文功課我囡囡無講要做BOR.  今晚要同佢再FOLLOW UP下先得啦.

原帖由 蕉媽 於 09-9-8 13:40 發表

sorry, 尋日唔係造句, 係本中文書內要答問問題, 第一題唔記得, 第二題係問剪刀用來做甚麼

aaaa , 係喎, 尋日收到書喇, 無拆黎睇添, 其實家陣我仲係好迷茫, 都唔知帶咩書 ...

原帖由 LianaMamaa 於 09-9-8 15:14 發表
我都是好迷茫, 學校又無指引.

APS是否無PTA呀?

一陣打返去問下囡囡知唔知聽日視覺藝術要有咩啦!

你講個D中文功課我囡囡無講要做BOR.  今晚要同佢再FOLLOW UP下先得啦.

...

我估真係要12/9問清楚老師呀! anyway, 有咩問題大家就互電喇

視覺藝術科要帶美勞用品,可參照早前開學通告,內列有所需物品,低年級只需預備A4畫簿一本,木顔色一盒(12色),油粉彩一盒(25色),墊台用鶏皮紙“一張,Zebra 黑色name pen 一支,油性或水性雙頭筆一盒(粗身)。其他廣告彩和畫筆可遲些要用才買!

老師說可以準備圍裙,但請緊記在所有物品上寫上姓名,以資識別

還有,仔仔(1A班)今天放學回來說,還要帶膠紙,glue 和白膠漿,但不用帶剪刀!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 13:38 發表

我都是帶左"職字" 咋, 我對帶書這個問題成日都是 " 斷估" ,  希望9月12日問清楚老師後,會有改變.

藝視課要帶什麼呢, 看到人地班的媽媽說要帶彩粉, 膠水, 我都沒買, 一會放工要去準備下... 仲有, 女女條白 ...

原帖由 filleul 於 09-9-8 17:13 發表
視覺藝術科要帶美勞用品,可參照早前開學通告,內列有所需物品,低年級只需預備A4畫簿一本,木顔色一盒(12色),油粉彩一盒(25色),墊台用”鶏皮紙“一張,Zebra 黑色name pen 一支,油性或水性雙頭筆一盒(粗身)。其他廣告彩和畫筆可遲些 ...

tks a lot!! 我未買墊枱墊添, 即刻去買先

If you have no mat, you may just bring some paper which is big enough to cover their desk.  I think it is a better way to protect our environment.  If you have Singtao Newspaper at home, there is some special features with better quality color-printed. I would save it for this purpose!

回覆 1# goodmama2003 的文章

It is better not to get regular newspaper because your child may get the ink(dirt) from the paper.

這幾天都是帶高效識字!

原帖由 goodmama2003 於 09-9-8 21:59 發表
All,
請問: "中國語文" 帶什麼呢 ?

謝謝.

一舊雲媽媽.

參考左1A 班, 沒寫= 不用帶...