用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F1第一日的功課
樓主: violetching
go

F1第一日的功課 [複製鏈接]

大家努力
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

請問你個女係邊個group?? 係咪普通話班??

我亞女話好多pages都唔洗做喎!!因為係聆聽..寫作...老師亦有話用「第二曰交」..所以今日9月3日先慢慢做, total 都係1xpages..ok 啦!佢話只係花時間reading, 寫的不是很多呢....唔洗禁擔心啦媽咪!!

原帖由 violetching 於 09-9-3 10:52 發表
亞女做功課是比較慢少少,終於要我一齊查字典以加快速度,希望今日唔好咁多,昨天已經無練琴同長笛
亞女讀St Stephen's Girls College.

mummu911,

佢放學番黎我就問佢老師有無檢查功課,佢話有,後尾個老師話如果真係太多唔夠時間做,可以唔使一日做曬wo!
不過本作業話做7頁,有同學做左2X?頁。

原帖由 mummy911 於 09-9-3 22:13 發表
請問你個女係邊個group?? 係咪普通話班??

我亞女話好多pages都唔洗做喎!!因為係聆聽..寫作...老師亦有話用「第二曰交」..所以今日9月3日先慢慢做, total 都係1xpages..ok 啦!佢話只係花時間reading, 寫的不是很多 ...

原帖由 MonaLeung 於 09-9-3 11:03 發表
咁多功課, 做死人咩

真的很多呀!
Form one 仔咋!
可憐!!! 比多D鼓勵佢啦!
做得幾多得幾多啦, 休息最緊要呀!!

醒目開學勳章

我牛仔都係用左個零鐘做功課咋, 佢間學校又係出名多功課既, 但都唔夠你個女多. 唔緊要啦. 慢慢適應架喇.

另外我會俾牛仔用快譯通查生字, 因為查字典太花時間喇. 我覺得佢識查就可以喇. 係學校都用字典, 不過係屋企, 又多功課既時候我就會俾佢用快譯通.

Latte, 又名臭Te或臭喵.

電子字典既好處係有埋發聲, 仔仔可以學埋點讀個生字 !

原帖由 veronna 於 09-9-5 09:46 AM 發表
我牛仔都係用左個零鐘做功課咋, 佢間學校又係出名多功課既, 但都唔夠你個女多. 唔緊要啦. 慢慢適應架喇.

另外我會俾牛仔用快譯通查生字, 因為查字典太花時間喇. 我覺得佢識查就可以喇. 係學校都用字典, 不過係屋企, ...
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-9-5 09:58 發表
電子字典既好處係有埋發聲, 仔仔可以學埋點讀個生字 !

係呀, 我個仔都係用發聲字典的, 快靚正呀!
‹ 上一主題|下一主題