用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-3 22:16 發表

呢2日阿仔返全日, 路程又遠, 放學又要練水, 竟然無時間要我開電腦俾佢玩... 睇來住得遠都有好處

牛仔呢兩日都好忙, 好小時間, 都係上學校內聯網多.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-3 22:20 發表

呢2日阿仔冇功課時間都唔係咁夠用!...遲d都真系唔知佢點算..

適應左之後d時間會調較得好d架喇. 會多返d時間.

佢地車多及車程好快, 大約7-8分鐘不過落車後要步行10分鐘都幾和味架, 好似宜家既天氣行到返學已經濕晒啦. 我今日送囡囡返學已經領會到.

原帖由 veronna 於 09-9-4 09:20 發表

你就好啦, 牛仔都要早成個鐘頭返學. 黃大仙轉車果度要等好耐, 佢地話有試過行前左三個站先上到車.

醒目開學勳章

原帖由 RoEcMa 於 09-9-4 09:26 發表
牛仔媽,
今日牛仔生日點樣慶祝呀?
祝牛仔快高長大....學業運動叻過人....身體健康...生日快樂...

冇呀! 原先想同佢出去食, 點知隻衰豬話要食媽咪親手煮既飯, 佢又要做功課, 所以最後都係係屋企食咋. 仲係d好簡單既餸咋. 事關我唔識煮餸, 如果事先知道我會搵定食譜去買材料, 佢又唔早響, 臨急臨忙定係煮左佢最鐘意既义燒炒蛋同我最鍾意既椰菜蝦米粉絲. 呢個餸我好鍾意架, 我細個既時候每逢我生日婆婆一定煮呢個餸俾我食. 講起婆婆,好掛住佢添. 冇機會再食佢煮既野喇.........

嘩 ! 咁密 ! 仔仔一星期操三次水, 我已經覺得好多, 真係一山 還有一山高 ! 唔怪得冇時間溫書啦 !

原帖由 samuel89 於 09-9-3 10:54 PM 發表

學校同屋企之間來回2小時....阿仔係校隊,一星期要操6多次水,每次2小時...
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-9-4 10:05 發表
嘩 ! 咁密 ! 仔仔一星期操三次水, 我已經覺得好多, 真係一山 還有一山高 ! 唔怪得冇時間溫書啦 !

冇計啦
1. 教練話來緊勁多比賽...
2. (最重要)阿仔游足6日都超磅...若果唔游真系唔敢想像

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-9-4 10:13 發表

冇計啦
1. 教練話來緊勁多比賽...
2. (最重要)阿仔游足6日都超磅...若果唔游真系唔敢想像

佢係 唔係一游完就食好多野呀? 做完運動起碼個零兩個鐘唔好食野住喎.

醒目開學勳章

hi,

果度一返學就好繁忙架!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-4 09:20 發表

你就好啦, 牛仔都要早成個鐘頭返學. 黃大仙轉車果度要等好耐, 佢地話有試過行前左三個站先上到車.

醒目開學勳章

hi,

我都希望係

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-4 09:34 發表

適應左之後d時間會調較得好d架喇. 會多返d時間.

醒目開學勳章

duplicated

醒目開學勳章

hi,

咁咪重温馨law!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-4 09:44 發表

冇呀! 原先想同佢出去食, 點知隻衰豬話要食媽咪親手煮既飯, 佢又要做功課, 所以最後都係係屋企食咋. 仲係d好簡單既餸咋. 事關我唔識煮餸, 如果事先知道我會搵定食譜去買材料, 佢又唔早響, 臨急臨忙定係煮左佢最鐘 ...

原帖由 veronna 於 09-9-4 11:00 發表

佢係 唔係一游完就食好多野呀? 做完運動起碼個零兩個鐘唔好食野住喎.

唔關事....阿仔自細都"肥底"架啦....天生冇計架...

醒目開學勳章

hi,

唯有諗自已亞仔能者多勞啦!

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-9-3 22:54 發表

學校同屋企之間來回2小時....阿仔係校隊,一星期要操6多次水,每次2小時...

唔好咁傷心啦 ! 婆婆可能肉體上唔係你身邊, 但係佢永遠住係你個心裡, 歷久不衰 !
原帖由 veronna 於 09-9-4 09:44 AM 發表

冇呀! 原先想同佢出去食, 點知隻衰豬話要食媽咪親手煮既飯, 佢又要做功課, 所以最後都係係屋企食咋. 仲係d好簡單既餸咋. 事關我唔識煮餸, 如果事先知道我會搵定食譜去買材料, 佢又唔早響, 臨急臨忙定係煮左佢最鐘 ...

Samuel 同你傾咗咁耐, 想八卦吓你究竟係慈母定係慈父 ? 仔仔讀中幾呀 ?

原帖由 samuel89 於 09-9-4 11:14 AM 發表

唔關事....阿仔自細都"肥底"架啦....天生冇計架...

醒目開學勳章

hi,

講起外婆,我亞婆今年九十大壽,慶幸我失業期間,每星期都可盡一點孝心,探佢一至兩次,我亞婆好錫我亞媽、我及我亞仔,而我亞媽係加拿大,佢又有cancer,暫時唔返得嚟,希望佢十月body check冇惡化,可以回來睇亞婆!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-4 09:44 發表

RoEcMa 實情係仔仔唔係同我一齊住, 所以我比較得閒, 咪有 時間上嚟吹水囉 ! 我認為你地同我都一樣, 希望盡自己既能力, 培育好仔女, 令到他們健康成長, 大家坐埋同一條船, 所以咪咁啱傾囉 !

原帖由 RoEcMa 於 09-9-4 09:18 AM 發表
Elona,
恭喜...恭喜....喬遷之喜.
睇左妳編文章好感動...雖然我有兩個仔女但係都冇妳咁積極.

原帖由 Elona 於 09-9-4 11:34 發表
Samuel 同你傾咗咁耐, 想八卦吓你究竟係慈母定係慈父 ? 仔仔讀中幾呀 ?

叫Samuel 梗系慈父啦.... 仔仔剛剛升f.1仔...

醒目開學勳章

hi,

yes

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-4 11:47 發表
RoEcMa 實情係仔仔唔係同我一齊住, 所以我比較得閒, 咪有 時間上嚟吹水囉 ! 我認為你地同我都一樣, 希望盡自己既能力, 培育好仔女, 令到他們健康成長, 大家坐埋同一條船, 所以咪咁啱傾囉 !

...

Yuk Hei Mum希望你媽咪身體健康, 長命百歲 !

原帖由 tinetinew 於 09-9-4 11:41 AM 發表
hi,

講起外婆,我亞婆今年九十大壽,慶幸我失業期間,每星期都可盡一點孝心,探佢一至兩次,我亞婆好錫我亞媽、我及我亞仔,而我亞媽係加拿大,佢又有cancer,暫時唔返得嚟,希望佢十月body check冇惡化,可以回來睇亞婆!

y ...
‹ 上一主題|下一主題