用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) [複製鏈接]

返咗2日學, 你地d仔女功課多唔多? 仔仔暫時唔算多, 一個小時都可以完成
Tomorrow is better

其實依家算早la,遲d可能再遲,我大小姐keep 住一星期3day 要成6點先返到屋企,測驗、補課、班會、做project、中樂、choir...........,所以我唔會比太多活動呀仔住!!

最好叫仔仔上堂聽書,測驗合格,應該準時放學機會多d.........

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-9-3 21:24 發表
hi,

但係我而家發覺時間唔係咁夠用! 放四點三but遲15mins to 30mins 先走得,搭車45 mins,回來休息吓,做吓功課,食飯,做樂理功課,都冇時間温書及預習!都唔知點算好

yuk hei mum :- ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

星星克ge coffee 飲少d為妙.....

motherlau

原帖由 tinetinew 於 09-9-3 21:41 發表
hi,

温馨提示:現用渣打信用咗去星星克買咖啡加一蚊多一杯!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 20:39 發表
仔仔呢排係我嗰度都少咗上網同打機, 反而多咗打籃球同睇書!

呢2日阿仔返全日, 路程又遠, 放學又要練水, 竟然無時間要我開電腦俾佢玩... 睇來住得遠都有好處

唔多,有時在學校做埋添..

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:03 發表
返咗2日學, 你地d仔女功課多唔多? 仔仔暫時唔算多, 一個小時都可以完成

原帖由 tinetinew 於 09-9-3 21:24 發表
hi,

但係我而家發覺時間唔係咁夠用! 放四點三but遲15mins to 30mins 先走得,搭車45 mins,回來休息吓,做吓功課,食飯,做樂理功課,都冇時間温書及預習!都唔知點算好

yuk hei mum :- ...

呢2日阿仔冇功課時間都唔係咁夠用!...遲d都真系唔知佢點算..

Hi,

又幾好wor.....

motherlau

原帖由 samuel89 於 09-9-3 22:16 發表

呢2日阿仔返全日, 路程又遠, 放學又要練水, 竟然無時間要我開電腦俾佢玩... 睇來住得遠都有好處

原帖由 motherlau 於 09-9-3 22:22 發表
Hi,

又幾好wor.....

motherlau

佢唔要求我開機, 我都系等佢而家去訓覺先開機咋

學校同屋企之間坐車要車程幾耐 ? 我仔仔為咗10月既水運會, 呢排練水都練得好密, 你仔仔係咪校隊嚟嫁 ? 一星期要操幾多次水 ?
原帖由 samuel89 於 09-9-3 10:16 PM 發表

原帖由 motherlau 於 09-9-3 10:14 PM 發表

motherlau

點解
原帖由 motherlau 於 09-9-3 10:14 PM 發表

motherlau

呢個係 ......有機會先講你知.....

motherlau

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:39 發表
點解

而家d學生比起我地細個嗰陣, 真係辛苦好多, 個個都要周身刀, 仲要張張利 , 又要文武雙存
原帖由 samuel89 於 09-9-3 10:20 PM 發表

呢2日阿仔冇功課時間都唔係咁夠用!...遲d都真系唔知佢點算..

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:38 發表
學校同屋企之間坐車要車程幾耐 ? 我仔仔為咗10月既水運會, 呢排練水都練得好密, 你仔仔係咪校隊嚟嫁 ? 一星期要操幾多次水 ?

學校同屋企之間來回2小時....阿仔係校隊,一星期要操6多次水,每次2小時...

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:43 發表
而家d學生比起我地細個嗰陣, 真係辛苦好多, 個個都要周身刀, 仲要張張利 , 又要文武雙存

唉....睇你用咩角度啦....以前有書讀既已經叫萬幸架啦....

醒目開學勳章

原帖由 tinetinew 於 09-9-3 21:32 發表
hi,

只要你長時間坐係電腦前面,不停覆網友d post,直到佢 為止!

yuk hei mum

Latte, 又名臭Te或臭喵.

Elona,
恭喜...恭喜....喬遷之喜.
睇左妳編文章好感動...雖然我有兩個仔女但係都冇妳咁積極.
原帖由 Elona 於 09-9-2 23:25 發表
歡迎嚟到快樂升中交流區part II  , 突然有感而發, 想講一吓過去一年既感受!

一年前, 為讀小六既仔仔升中選校而惆悵, 唔知問邊個好, 公司好多同事其實都係過來人, 可以請教佢地, 但係佢地d仔女既prof ...

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:01 發表
相比之下, 仔仔就近好多, 只係5分鐘車程, 但有時等車都要等幾耐

你就好啦, 牛仔都要早成個鐘頭返學. 黃大仙轉車果度要等好耐, 佢地話有試過行前左三個站先上到車.

牛仔媽,
今日牛仔生日點樣慶祝呀?
祝牛仔快高長大....學業運動叻過人....身體健康...生日快樂...

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-3 22:03 發表

尋日第一日上堂, 做左個幾鐘, 都ok啦. 佢間學校出名多功課家麻.
‹ 上一主題|下一主題