用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) ...
樓主: Elona
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) [複製鏈接]

原帖由 veronna 於 09-9-3 14:29 發表

牛仔冇msn架, 我唔俾佢開住, 成日驚佢識左d唔知咩人, 等佢再大d先.

吓...咪家陣仲可以甘"專制"架
早知我都唔俾阿仔開住啦....

我諗係因人而異, 有d 細路服傱性好強, 有d 細路比較反叛, 所以幾時都話親子係一門高深既學問, 要因材施教真係唔易

原帖由 samuel89 於 09-9-3 03:23 PM 發表

吓...咪家陣仲可以甘"專制"架
早知我都唔俾阿仔開住啦....
Tomorrow is better

原帖由 Elona 於 09-9-3 16:30 發表
我諗係因人而異, 有d 細路服傱性好強, 有d 細路比較反叛, 所以幾時都話親子係一門高深既學問, 要因材施教真係唔易

剩系限制阿仔打online game已經頭都大
俾佢打...佢又食住上....愈打愈耐.....
唔俾佢打...佢又"悶悶不樂"....於心何忍.....

完全明白你既難處, 我又何嘗唔係為上網攪到頭都大埋, 仲成日比人challenge我係慈母…

原帖由 samuel89 於 09-9-3 04:35 PM 發表

原帖由 Elona 於 09-9-3 16:50 發表
完全明白你既難處, 我又何嘗唔係為上網攪到頭都大埋, 仲成日比人challenge我係慈母…

如果阿仔唔系"沉迷"...其實我會俾佢打....
但佢總系太認真"升lv"...儲武器...

仔仔間學校係9月中就已經 scheduled咗2日既運動會, 真係快趣 ! 不過隻臭豬唔想我去參與, 佢話我係度, 佢會好緊張兼影響表現, 都唔知係咪真定係藉口 !

而家真係10個都有8個細路會上net, 同打機,
唔比佢打, 真係唔得....比佢打又心散, 有時
真係唔知點好..

原帖由 samuel89 於 09-9-3 16:35 發表

醒目開學勳章

Del.........

醒目開學勳章

Del.........

醒目開學勳章

Hi,

靜靜雞話你知,我亞仔係同我share個msn and e-mail ka, so 我知道佢有乜朋友,又偷偷地扮佢,同佢d朋友chating! Hehe! 你哋唔好話佢知呀!

yuk hei mum

原帖由 veronna 於 09-9-3 14:29 發表

牛仔冇msn架, 我唔俾佢開住, 成日驚佢識左d唔知咩人, 等佢再大d先.

醒目開學勳章

Hi,

冇錢咪餐餐食杯面!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 14:40 發表
我都比較鍾意仔留係學校食 lunch, 起碼正正經經有飯食, 如果比佢地出街真係唔知佢地食咗d 咩落肚

原帖由 vvlamho 於 09-9-3 17:53 發表
真係唔知點好..

呢個難題我試過上forum周圍搵高人都未解決

睇來真系要政府立例唔俾d online game免費俾未滿18歲小朋友打先可解決

醒目開學勳章

hi,

我亞仔唔鍾意傾電話,只係怕佢有嘢唔明,可以揾人問吓! 我有同學媽咪既電話號碼, but 唔同班! 同班同學嘅mani,未有機會交流!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 15:13 發表
細路仔冇交換電, 我反而覺得係好事, 我諗佢地未必咁正經打電話問功課, 多數會用嚟傾閒計, 反而最重要係我地媽咪有仔仔同學媽咪既電話號碼, 以便聯絡, 交流交流

...

醒目開學勳章

hi,

係呢個summer,我亞仔已經'meet luck'咗 online game and nds 呢兩條癮! 但佢d唔專心及side時間重keep 到!

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-9-3 16:35 發表

醒目開學勳章

hi,

亞仔之前玩到好pro,又買書、又上網問人! 如果佢可以投射係讀書方面,佢成就一定非凡!發吓夢先...................

yuk hei mum

原帖由 samuel89 於 09-9-3 16:55 發表

如果阿仔唔系"沉迷"...其實我會俾佢打....
但佢總系太認真"升lv"...儲武器...

而家社會風氣真係唔好,個個細路都上網, 個個都總有1至2部游遊戲機, 科技先進, 大家同時亦要要付出代價

原帖由 vvlamho 於 09-9-3 05:53 PM 發表
真係唔知點好..

咁好容易穿煲架喎 ! 行事要小心 !
原帖由 tinetinew 於 09-9-3 05:56 PM 發表
Hi,

靜靜雞話你知,我亞仔係同我share個msn and e-mail ka, so 我知道佢有乜朋友,又偷偷地扮佢,同佢d朋友chating! Hehe! 你哋唔好話佢知呀!

yuk hei mum

仔仔呢排係我嗰度都少咗上網同打機, 反而多咗打籃球同睇書!
原帖由 tinetinew 於 09-9-3 06:44 PM 發表
hi,

亞仔之前玩到好pro,又買書、又上網問人! 如果佢可以投射係讀書方面,佢成就一定非凡!發吓夢先...................

yuk hei mum

...

醒目開學勳章

hi,

其實佢應該知小小,但係佢又真係鍾意用我login玩,冇計!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 20:34 發表
咁好容易穿煲架喎 ! 行事要小心 !

係呀!! 真係唔輕,仔仔佢地仲冇locker 添......好在路程唔太遠炸....

motherlau

原帖由 veronna 於 09-9-3 13:17 發表
講到書包, 今日第一日正式上堂, 嘩! 牛仔個書包重到........我都拎唔起, 佢馱係後面,個書包同牛仔個大小比例就好似隻蝸牛同個殼咁, 淨係果本ENG LIT已經成幾磅重. 我問佢CUT 唔CUT開本書做幾PART, 用到果PART帶果PAR ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

‹ 上一主題|下一主題