用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) ...
go

快樂升中交流區 - 歡迎各位交流 ! (Part II) [複製鏈接]

歡迎嚟到快樂升中交流區part II  , 突然有感而發, 想講一吓過去一年既感受!

一年前, 為讀小六既仔仔升中選校而惆悵, 唔知問邊個好, 公司好多同事其實都係過來人, 可以請教佢地, 但係佢地d仔女既profile真係超勁, 話佢地十項全能一d都唔誇張, 睇完真係自慚形穢, 問都唔敢問

之後我就開始上BK, 從中認識到一班C9仔, 唔經唔覺我地一齊經歷咗考試, 選校, 面試, 放榜既唔同階段, 有喜有愁…..

放榜後我覺得仍然好想keep住大家互相 support, 互相勉勵既精神, 就開咗呢個forum , 係度要多謝台柱Veronna, Mother Lau, Yuek Hei Mum (排名不分先後)同其他經常出現既朋友, 你地令我感到好溫暖, 如果冇你地既支持, 個forum可能好快就浸底….

再一次分享 !! 我地呢個forum係比所有有需要既人士, 所以有興建既, 就唔使怕醜, 入嚟傾吓計啦 !

因為係我最無助既時候, 我身邊出現咗一位天使, 佢提點我點做個好媽咪, 點樣改善同仔仔既關係.  我今日成長咗好多, 亦希望可以將愛心發放比其他人, 以生命影響生命 !

0    0    0    0
Tomorrow is better

醒目開學勳章

Hi,

等我報到先!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-2 23:25 發表
歡迎嚟到快樂升中交流區part II  , 突然有感而發, 想講一吓過去一年既感受!

一年前, 為讀小六既仔仔升中選校而惆悵, 唔知問邊個好, 公司好多同事其實都係過來人, 可以請教佢地, 但係佢地d仔女既prof ...

veronna

我唔贊成
本身小朋友已經有哮喘
就唔好養啦

我表妹養左隻猫好多年
近呢幾年, 我亞 e 係咁咳
以為年級老左, 醫左好多好多 $$
先知原來佢係對猫毛有慢性敏感

到隻猫搬走之後, 我亞 e 都咳少左

如果真係要養, 我希望妳小朋友先驗下有無
對猫毛有無敏感先好

我自細都有養猫
祗知從此樣樣都會花晒, 爛晒
妳要有心理準備好 d :(
原帖由 veronna 於 09-9-1 23:20 發表
星期四到牛仔生日喇. 仲未諗到點同佢慶祝呀? 原先想買隻貓貓俾佢做生日禮物架, 因為之前答應左佢如果果兩年冇哮喘反發就俾佢養. 依家都過左成年半都冇, 所以都心思思想買一隻, 牛仔超鍾意小動物, 尢其係貓, 佢係貓痴 ...

Present!!

仔仔食食下飯講,原本佢好期待ge飯盒超難食 ,佢第一次食學校飯盒。以前返半日ge.......

佢話唔知點算,d飯咁難食,開始羨慕家姐可以出去買飯.............

我就諗..................

食小d當減肥la

motherlau
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

有哮喘養動物真係要三思呀,如果真係敏感,隻動物點算呀??

我大小姐都係因為幼兒時對d地毯敏感,冇讀之後就好d,但就好難斷尾.............

motherlau

原帖由 mansonwai 於 09-9-3 01:51 發表
veronna

我唔贊成
本身小朋友已經有哮喘
就唔好養啦

我表妹養左隻猫好多年

如果真係要 ...

Hi, yuk hei mum,
又講番中午學生出街食飯, 小兒一餐平均 25 蚊左右, 仲有, 行遲D都無位, 要等位。
但同區都有好多間中學,  學生都要出來食, 所以學校附近開了很多餐廳。
試過唔夠錢, 要問同學借。
小兒已學識精打細算, 有錢就豪D, 食日本餐, 無錢, 就食杯面。

我隻臭豬就話個飯盒供應商冇張list,  寫清楚邊個訂咗咩飯, 因為學生一次過 order哂一個月既飯盒, 所以自己都唔係好記得自己 order咗咩嘢, 就要靠張list , 最後d 學生就是但攞盒飯食
同埋原來餐具係用完即棄既, 真係好唔環保, 好彩我未買新餐具比仔仔
原帖由 motherlau 於 09-9-3 03:37 AM 發表
Present!!

仔仔食食下飯講,原本佢好期待ge飯盒超難食 ,佢第一次食學校飯盒。以前返半日ge.......

佢話唔知點算,d飯咁難食,開始羨慕家姐可以出去買飯.............

我就 ...

咁咪好囉, 意外收穫 !

講開出街食lunch, 最初我隻臭豬就滿懷希望, 好仔細地觀察學者周圍有d 咩餐廳, 仲諗定去邊間食lunch , 點知佢地原來中四先可以出街食飯, 仔仔知道後都唔知幾失望

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-3 07:17 AM 發表
又講番中午學生出街食飯, 小兒一餐平均 25 蚊左右, 仲有, 行遲D都無位, 要等位。
但同區都有好多間中學,  學生都要出來食, 所以學校附近開了很多餐廳。
小兒已學識精打細 ...

醒目開學勳章

引用:
原帖由 Elona 於 09-9-2 22:33 發表
今晚同臭豬食晚飯, 佢報咗好多料, 終於有嘢同大家講啦 !   仔仔既學校係行雙班主任制, 佢話個男老師好好人, 個女既就好鬼惡, 講說話好大聲, 乖又大聲, 曳又大聲 !  仔仔話如果我都係學生就死緊 ( ...

搬返個post過黎part II 先:

牛仔話d高年班d人好高, 打籃球實唔夠佢地爭.
Latte, 又名臭Te或臭喵.

醒目開學勳章

原帖由 mansonwai 於 09-9-3 01:51 發表
veronna

我唔贊成
本身小朋友已經有哮喘
就唔好養啦

我表妹養左隻猫好多年

如果真係要 ...

應該冇敏感, 佢爸B屋企都有一隻貓, 婆婆屋企有隻狗, 都唔覺佢有咩特別, 只不過之前佢哮喘唔咁擺隻貓係度, 依家成年幾都冇返發, 所以心思思.

醒目開學勳章

原帖由 motherlau 於 09-9-3 03:37 發表
Present!!

我就 ...

牛仔以前都彈架, 轉左另一間供應商, 一樣照彈, 已經係PIZZA HUT集團架喇. 不過彈還彈, 一樣照食. 都好既, 等佢地習慣下, 唔好咁挑食. 好又一餐, 唔好又一餐.

醒目開學勳章

原帖由 Elona 於 09-9-3 09:33 發表

講開出街食lunch, 最初我隻臭豬就滿懷希望, 好仔細地觀察學者周圍有d 咩餐廳, 仲諗定去邊間食lunch , 點知佢地原來中四先可以出街食飯, 仔仔知道後都唔知幾失望 ...

我鍾意牛仔留係學校食飯, 出去好易學壞, 又好易走堂.

原帖由 Elona 於 09-9-2 23:25 發表

一年前, 為讀小六既仔仔升中選校而惆悵, 唔知問邊個好, 公司好多同事其實都係過來人, 可以請教佢地, 但係佢地d仔女既prof ...

Elona,

你真糸有心有力啦,開埋part II tim,你地仲記唔記得我呀,成大半個月無上來啦,真糸發生好多事,公司大地震,仔仔開學要預備,個部老爺電腦都蝦我,次次都登錄唔到,正糸睇,無得回應,激死我,不過我相信希望在明天呀麻!糸呢我見你地post上來都話d仔女開學好開心,真替你地開心,我個仔未開學前好期待返學,可能返補習班(中學)佢開心啦,但糸第一日佢發覺唔同左,一早返去,校長講校訓,老師處理班務好似唔糸小學咁會同佢地social下,當然又要我呢個媽咪開解啦,第二日話要正式上堂,要帶齊書,佢巳經話好重,再加上放學要取回之前書局欠我們的幾本書,真糸百上加斤,個心情開始down啦,琴晚睇睇下報紙,走去搵張被局住crying,嚇到我以為佢唔鐘意間學校,好彩佢話鐘意,只不過諗起要背住咁重的書包返學,好累,日後點算,唉!佢真糸另類咖....

Happy birthday to牛仔..............

As2009, 我當然記得你啦, 你之前話公司部電腦好慢呀嗎  ? 好開心重遇你, 公司大地震後仲見到你即係冇事啦 !

仔仔有d 唔適應係好正常既事,我隻臭豬都唔係好習慣咁嚴謹既老師, 不過唔使擔心, 正面d 睇, 仔仔同你既親子關係良好, 佢有咩心事會願意同你傾訴, 係好事嚟既 !

原帖由 as2009 於 09-9-3 10:27 AM 發表

Elona,

你真糸有心有力啦,開埋part II tim,你地仲記唔記得我呀,成大半個月無上來啦,真糸發生好多事,公司大地震,仔仔開學要預備,個部老爺電腦都蝦我,次次都登錄唔到,正糸睇,無得回應,激死我,不過我相信希望在明天 ...

醒目開學勳章

Hi,

你好衰架!

yuk hei mum

原帖由 motherlau 於 09-9-3 03:37 發表
Present!!

我就 ...

醒目開學勳章

Hi,

我亞仔一餐飯十六蚊,超低,味道ok!當幫補搭車!

yuk hei mum

原帖由 Fat-C-9 於 09-9-3 07:17 發表
小兒已學識精打細 ...

醒目開學勳章

Hi,

亞仔間學校都是用完即棄餐具,超唔環保,真係要反映下!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 09:22 發表
我隻臭豬就話個飯盒供應商冇張list,  寫清楚邊個訂咗咩飯, 因為學生一次過 order哂一個月既飯盒, 所以自己都唔係好記得自己 order咗咩嘢, 就要靠張list , 最後d 學生就是但攞盒飯食
同埋原來餐具係用完即 ...

醒目開學勳章

Hi,

亞仔間以前中六後才可出街食,宜家三三四,我估會綑繼續留校用膳,咁咪重好,佢地lunch hour好多節目,有多d時間玩!

yuk hei mum

原帖由 Elona 於 09-9-3 09:33 發表

講開出街食lunch, 最初我隻臭豬就滿懷希望, 好仔細地觀察學者周圍有d 咩餐廳, 仲諗定去邊間食lunch , 點知佢地原來中四先可以出街食飯, 仔仔知道後都唔知幾失望

...

醒目開學勳章

原帖由 as2009 於 09-9-3 10:27 發表

Elona,

你真糸有心有力啦,開埋part II tim,你地仲記唔記得我呀,成大半個月無上來啦,真糸發生好多事,公司大地震,仔仔開學要預備,個部老爺電腦都蝦我,次次都登錄唔到,正糸睇,無得回應,激死我,不過我相信希望在明天 ...

初初實有D唔適應架, 好似牛仔咁, 雖然上預備班好開心, 但係八月三十一號晚臨瞓之前都同我講瞓唔著, 有D壓力架, 不過少年人好快適應架喇. 遲D同D同學熟左就好D架喇.
‹ 上一主題|下一主題