用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蕭漢森小學 有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la
樓主: CathyDannyBB
go

有無蕭漢森同學仔, 一齊傾下 la

我都有影印試卷, 多得你提點!

原帖由 唔明 於 09-11-19 22:44 發表

Fungpolly123:

係呀,我也是利用考試後的這個星期小朋友家課少,去湖南行一趟,帶小朋友真辛苦 你有否影印試卷呢?

多d溝通好呀! 我囡係搭校車, 又無同班同學一齊, 有時想了解多d都唔得..

下星期個旅行因為我請唔到假, 去唔到, 只係我c6同個囡去, 12月20號個次我地又計劃左出外旅行, 睇黎我又唔可以同d家長認識下啦 !!

原帖由 Chocolate 於 09-11-20 11:42 發表
哦...唔緊要!

我想因為唔係太多人上嚟留言,所以之前的家長就少上嚟吧!

若我哋可以繼續係這裏留言,個版面保持係較前的位置,其他家長上嚟的時候,也較容易找到我們這個討論區,慢慢就會聚集到一批家長了!!!

Chocol ...

唔明:我都好期待嗰張成績表呀!

各位妳哋會唔會參加20/12的親子旅行呀?

Hi fungpolly123

我地都唔去 20/12 個旅行, 因我地自己都去旅行

原帖由 嵐嵐21 於 09-11-24 13:58 發表
Hi fungpolly123

CathDannyBB,

你地又係20/12出發去旅行呀 ? 去邊樹 ?  會唔會撞到呢 ?  我地去東京 !  不過嘆完返黎就要快d溫書啦, 1月7號要考試....

原帖由 CathyDannyBB 於 09-11-25 15:41 發表
我地都唔去 20/12 個旅行, 因我地自己都去旅行

我今日交左表格. 一家四口去.....
今年無打算出外玩....因太接近考試...
最多同佢地出去大6 玩2-3日就算..
原帖由 嵐嵐21 於 09-11-24 13:54 發表
唔明:我都好期待嗰張成績表呀!

各位妳哋會唔會參加20/12的親子旅行呀?

你係咪講我呢....我個肥仔都係1C班..

原帖由 嵐嵐21 於 09-11-19 12:07 發表

我都係在BK識到另外一位1C班媽媽,同每日送亞囡返學都會見到一位媽媽,大家都會點吓頭的!!

如何了解子女在校情況

怎樣了解子女在校情況

終於都搵到有關蕭小的討論, 各位蕭小家長好, 我家女兒已被蕭小取錄. 由於我是在職媽媽, 好担心放工以後(通常要7:30pm後才返抵家中)無時間跟進女兒功課, 又担心佢唔知自己要做什麼家課, 抄漏家課等. 又唔跟你講老師要佢做什麼. 請問學校歡迎家長向老師了解子女的情況嗎?

我知道有些學校並不主張家長將問題寫在手冊上. 可以分享一下嗎?

原帖由 Chocolate 於 09-11-20 11:42 發表
哦...唔緊要!

我想因為唔係太多人上嚟留言,所以之前的家長就少上嚟吧!

若我哋可以繼續係這裏留言,個版面保持係較前的位置,其他家長上嚟的時候,也較容易找到我們這個討論區,慢慢就會聚集到一批家長了!!!

Chocol ...

學校有功課輔導班, 係放學後, 在學校..有每星期4天同五天, 每天2小時, 校車安排在5:30PM 開車, 費用5天大約
$840 - $890 左右,  4天大約$670 - $710左右..
學習方面, 你唔可以要求得太高, 始終都係一分錢一分貨,
因唔係學校老師. 另外1年級可以上網睇功課..所以你不用擔心..
原帖由 yanlamma 於 09-11-25 23:18 發表
怎樣了解子女在校情況

終於都搵到有關蕭小的討論, 各位蕭小家長好, 我家女兒已被蕭小取錄. 由於我是在職媽媽, 好担心放工以後(通常要7:30pm後才返抵家中)無時間跟進女兒功課, 又担心佢唔知自己要做什麼家課, 抄漏家 ...

頭兩年會有綱上手冊, 所以唔駛擔心抄漏

我都係在職媽媽, 今年開學前都好擔心唔夠時間同佢對功課, 諗住要去功課班, 後來d朋友話, 係小一開始就要佢習慣自己做功課, 唔識先留番我返黎教佢, 而且要佢自己溫黙書 ;
而家我地通常用一個鐘到(8-9時)就可以同佢對完功課及溫書. 重有時間可以練琴, 做綱上功課, 10時就訓!

我有試過打電話返學校問老師, 佢地都好樂意回答; 開學時有個家長會, 一次過見哂校長,中英數等等既老師, 可以俾你詳細了解下學校既情況.

原帖由 yanlamma 於 09-11-25 23:18 發表
怎樣了解子女在校情況

終於都搵到有關蕭小的討論, 各位蕭小家長好, 我家女兒已被蕭小取錄. 由於我是在職媽媽, 好担心放工以後(通常要7:30pm後才返抵家中)無時間跟進女兒功課, 又担心佢唔知自己要做什麼家課, 抄漏家 ...

fungpolly123

我地 19/12 出發, 去韓國, 希望有雪滑, 唔理咁多 la, 玩完番呢先算

原帖由 fungpolly123 於 09-11-25 17:33 發表
CathDannyBB,

你地又係20/12出發去旅行呀 ? 去邊樹 ?  會唔會撞到呢 ?  我地去東京 !  不過嘆完返黎就要快d溫書啦, 1月7號要考試....

要佢自己溫默書?!

感謝妳們的分享! 不過要佢自己溫默書, 會唔會難度好高? 工人姐姐唔識睇中文字, 佢如果自己在下午讀唔掂, 咪又係留番夜晚同我困獸鬥? 好驚呀!

原帖由 fungpolly123 於 09-11-26 09:37 發表
頭兩年會有綱上手冊, 所以唔駛擔心抄漏

我都係在職媽媽, 今年開學前都好擔心唔夠時間同佢對功課, 諗住要去功課班, 後來d朋友話, 係小一開始就要佢習慣自己做功課, 唔識先留番我返黎教佢, 而且要佢自己溫黙書 ;
而家 ...