用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 0910年度1C班。。。保持聯絡
樓主: alc
go

0910年度1C班。。。保持聯絡 [複製鏈接]

醒目開學勳章

請問各位1C 家長﹐英文默書範圍是什麼﹖THANKS﹗
(已到家長會﹐已知道大概範圍)

請問大家知不知道9月26日(星期二)中,自修簿英文上寫-guidelines Comp(3)是那一張呢?(好怕少了一張呢!!)

English Dictation:

1. Supplementary Exercises 1 & 2 (All parts)

2. Read Write Inc 1 - 4 (Phonics)

原帖由 starwish229 於 09-9-30 16:08 發表
請問各位1C 家長﹐英文默書範圍是什麼﹖THANKS﹗
(已到家長會﹐已知道大概範圍)

In my case (Class 1A), it should be:

1. Sign Oral guidelines (you need to sign and hand in to the teacher for checking)

2. Comp 3 (I think we have done that already in our class)

原帖由 alc 於 09-10-1 10:02 發表
請問大家知不知道9月26日(星期二)中,自修簿英文上寫-guidelines Comp(3)是那一張呢?(好怕少了一張呢!!)

今日去了沙田的音樂會,大家覺得邊首最好聽?

當然係崖上的波兒啦!

醒目開學勳章

請問大家知唔知昨天自修簿內寫要帶有紋的東西係指帶咩???我問我個女佢都講得唔清楚, Thanks!

應該係有紋理嘅紙呀!

我囡囡話係樹葉war..., 唔知係咪呢?

醒目開學勳章

我再問個女又話係帶凹凹凸凸 ga野喎.

醒目開學勳章

下星期測驗常識, 請問大家點溫習呀?? 係咪溫9,10月所有事時題呀??Thanks!

我囡囡都話總之是有紋理的物件都可以,如葉,膠籃等.
常識佢地好似在堂也溫習了,是mc題目,有關9,10月的時事,話問過邊到地震,劉翔跑第幾等.

另外,有冇媽咪知道下星期一和二英文科是測什麼呢?囡囡寫在自修簿呢兩日都有test,但唔知測咩?

星期一 Test:
Supp Ex (1-3)
G.P (1-4)
星期二 Test:
Story Book-Fun With Friends (P2-10) 老師抽兩課小朋友讀。
我理解的就是以上這些,希望幫到你啦!

弊啦!好似有d唔同喎!
我個囡自修簿寫,Quiz on mon Phon practise test on next Tues.
佢解釋話一次係練習,唔計分,一次係測驗就計分.
真係唔知點算......

Sorry! 我小朋友無話計唔計分呀,不過我睇返測驗時間表是在星期三測Oral ,以我估計星期二是不計分的,但我會當測驗來溫習,因為都是相差一天的時間,早d溫囉。
原帖由 alc 於 09-10-18 16:55 發表
弊啦!好似有d唔同喎!
我個囡自修簿寫,Quiz on mon Phon practise test on next Tues.
佢解釋話一次係練習,唔計分,一次係測驗就計分.
真係唔知點算......

請問下星期五"說話"測驗,要温習D乜?有冇測驗範圍?

醒目開學勳章

有無人知呀???THANKS!

我囡囡話測番上次那些!
唉!好冇心機!聽囡囡匯報,測得好差,今天LISTENING佢話完全唔知做咩!

算啦!邊到傷心得咁多,我日日問個仔返學返成點,佢日日都答我"唔知呀,你自己問吓老師啦"你話激唔激死呀,問佢測驗測成點,佢就答我"派測驗卷時你咪知囉"同佢溫書佢好似好委屈咁,我日日火都嚟呀,有時仲要食兩粒頭痛藥再同佢溫過.........你話死未
原帖由 alc 於 09-10-22 21:08 發表
我囡囡話測番上次那些!
唉!好冇心機!聽囡囡匯報,測得好差,今天LISTENING佢話完全唔知做咩!

我都平常心d啦!呢個週末會俾佢放鬆d,唉!攪到大家都好燥!
‹ 上一主題|下一主題