用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 0910年度1C班。。。保持聯絡
樓主: alc
go

0910年度1C班。。。保持聯絡

醒目開學勳章

我昨天打電話問過Miss Wong, 但她說要找黃主任問,
因是黃主任安排這, 但昨天我找不到她問有關問題,
我惗住明天家長會再問清楚.

原帖由 ANSON0203 於 09-9-10 15:51 發表
[quote]原帖由 hellotung 於 09-9-10 10:24 發表
我個囡都係建議參加,我都想只係參加校內訓練,唔知得唔得呢??我今日惗住下午打電話去問下. ...

原帖由 hellotung 於 09-9-11 12:27 發表
我昨天打電話問過Miss Wong, 但她說要找黃主任問,
因是黃主任安排這, 但昨天我找不到她問有關問題,
我惗住明天家長會再問清楚.

你地打算參加奧福嗎?

我就打算不參加但又怕有影響,因為仔仔只有星期二&星期日唔洗學嘢,如又參加的話就連星期二都無埋,我怕他辛苦呀,所以明天再問一問先。
原帖由 irisdog 於 09-9-11 13:29 發表

你地打算參加奧福嗎?

Hi,我仔仔都係1c班,大家好,經過尋日的家長會,係咪覺得解答咗家長們好多的疑問呢?

Hi

經過最日家長會, 好多嘢都比之前清楚得多, 大家都舒服好多.

自習篇章

請問1C班家長有冇找到Miss Wong所講的<語文新天地>的自習篇章,因為我是在外面買書,唔知係咪學校買先有o架????

原帖由 ewingchak 於 09-9-14 06:11 發表
請問1C班家長有冇找到Miss Wong所講的的自習篇章,因為我是在外面買書,唔知係咪學校買先有o架????

自習篇章是跟一上一冊賣的, since book 1 is not on our booklist, we do not have that.  This problem is reflected to the teacher and the teacher is doing the follow up.  So do not worry!

唔晒你,幾驚搵唔到!

我好似在老師解釋如何在看網上通告時聽到有提及一張訂報的通告. 我沒有收到, 你們有收過嗎?

還沒有看到喎,應該遲d啩
原帖由 irisdog 於 09-9-14 14:10 發表
我好似在老師解釋如何在看網上通告時聽到有提及一張訂報的通告. 我沒有收到, 你們有收過嗎?

睇完通告,先知真係好多人病喎,囡囡話佢校車已有兩個人發燒,唔返學啦!班房d空氣好似唔係好流通,就算帶口罩,食飯都要除啦!

想問吓大家有冇報咗港羽又落選的呢?有冇人回覆有咩安排呀?

回覆 1# alc 的文章

Hi

我都係冇揀中羽毛球班其中一個, 但港羽己致電給我, 安排有一班小朋友, 大約20人, 會放學後跟車到旺角界限街運動場學, 然後送回他們到學校後乘搭自己校車放學, 開班在十月十三日(好似), 前2堂作為校車費. 他們話會好安全, 而且場地比學校大及標準好多, 如小朋友打得好, 學校場地一定不夠用的, 所以我都答應參加, 他說已有16人以上人答應了.如想參加快d問佢哋呀!

anson0203,

我打咗比港羽啦,預咗個位,唔該晒!
大家知唔知,明天day3無視覺藝術課,敢要唔要帶art work交呢?
本身今日有放學樂器班,係咪無得補呢?

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-14 15:46 發表
還沒有看到喎,應該遲d啩

Thanks! 請問你o地個小朋友平時做工課做到幾點呀? 我都唔知點解我囡囡要做到10點...

我仔仔大概做一個小時到啦,他放學回家後會食少少嘢,跟住就去洗澡,然後開始做功課,多數不用一小時就會做完了。(初初可能佢想玩呀,所以會好快做完功課,但如果我見到佢亂咁做或者唔靚我都要佢再做過,所以試過一兩次全部要再做過之後佢都唔會再亂做啦)
原帖由 irisdog 於 09-9-15 13:28 發表

Thanks! 請問你o地個小朋友平時做工課做到幾點呀? 我都唔知點解我囡囡要做到10點...

回覆 3# alc 的文章

Hi

我今日都係上音樂班, 學圓號, 我打電話回學校問, 她們話冇得補, 因係風雨關係, 真係慘呀! 至於, Art功課我明天照帶.

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-15 17:09 發表
我仔仔大概做一個小時到啦,他放學回家後會食少少嘢,跟住就去洗澡,然後開始做功課,多數不用一小時就會做完了。(初初可能佢想玩呀,所以會好快做完功課,但如果我見到佢亂咁做或者唔靚我都要佢再做過,所以試過一兩次全 ...

你仔仔好叻呀! 係咪因為幼稚園訓練有數. 我囡囡讀的幼稚園很少功課做, 所以依家吃力點...

大家要努力呀!下星期就有默書,我都開始同囡囡溫習啦,D字唔係好深,不過要小心D筆劃,要跟足老師,我會用紅筆寫特別的部份,等佢深刻D。

都係,因為我仔仔幼稚園每日都有最少三樣功課做.所以都習慣了。
原帖由 irisdog 於 09-9-16 13:21 發表

你仔仔好叻呀! 係咪因為幼稚園訓練有數. 我囡囡讀的幼稚園很少功課做, 所以依家吃力點...

醒目開學勳章

你囝囝幼稚園是否讀kv呀???

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-16 22:41 發表
都係,因為我仔仔幼稚園每日都有最少三樣功課做.所以都習慣了。