用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 0910年度1C班。。。保持聯絡
樓主: alc
go

0910年度1C班。。。保持聯絡

今天仔仔回家後說老師經試音後,建議他參加第62屆校際音樂節(個人賽-小一獨唱),還附了一張訓練班的通告,請問你們有參加嗎?是否一定要參加呢,又可否參加比賽但不參加訓練呢.............

回覆 1# KAMANPANG 的文章

Hi! 我仔仔叫Anson Lam. 都係1C班. 請多多指教. 今日收到學校挑選他參加獨唱比賽, 但話星期二又要參加興趣班學習, 他又在星期二學圓號,他們咁忙都唔知點算. 你哋有咩好建議呀?真係幸苦呀!

回覆 3# irisdog 的文章

唔係H1N1呀? 真係好驚呀! 我仔仔星期日無端端都有D傷風, 都食咗4日傷風藥, 現在先好D. 真擔心死人! 又怕他們唔夠睡覺時間, 太容易病呀! 大家小心D啦!

醒目開學勳章

原帖由 teresa4156 於 09-9-8 22:35 發表
請問 7/9 DAY 2 自修簿內 V Art 要貼色環圖片一張是指什麼? 我仔仔告訴我有新同學今天到,班上一共有42人。

我個女的自修簿都係有V ART (同你仔仔的一樣寫法)﹐問我個女﹐她又不知是什麼
請問有無其他家長知道呢﹖

我打算不參加先收課程啦,因我見通告上說有學校集訓,而且我已幫仔仔報了4個課外活動(還未計樂器堂)只有星期二&星期日不用上課外活動,我真是怕他看不了啊...........
原帖由 ANSON0203 於 09-9-9 21:36 發表
Hi! 我仔仔叫Anson Lam. 都係1C班. 請多多指教. 今日收到學校挑選他參加獨唱比賽, 但話星期二又要參加興趣班學習, 他又在星期二學圓號,他們咁忙都唔知點算. 你哋有咩好建議呀?真係幸苦呀! ...

原帖由 ANSON0203 於 09-9-9 21:43 發表
唔係H1N1呀? 真係好驚呀! 我仔仔星期日無端端都有D傷風, 都食咗4日傷風藥, 現在先好D. 真擔心死人! 又怕他們唔夠睡覺時間, 太容易病呀! 大家小心D啦! ...

我知道已有學生確診, 但不是1C, 是高年班. 1C果個就唔知係咪LA.

我囡囡都收到通告-參加獨唱呀.

醒目開學勳章

我個囡都係建議參加,我都想只係參加校內訓練,唔知得唔得呢??我今日惗住下午打電話去問下.

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-9 23:12 發表
我打算不參加先收課程啦,因我見通告上說有學校集訓,而且我已幫仔仔報了4個課外活動(還未計樂器堂)只有星期二&星期日不用上課外活動,我真是怕他看不了啊........... ...

醒目開學勳章

另外要做音樂報告要去睇演唱會來做,你地有頭緒未呀??

無呀,我諗上網睇下有咩音樂會,睇下睇邊個囉,但其實我對這方面一點認識都沒有,你地有什麼好建議或方法,可否交流否交流一下。
原帖由 hellotung 於 09-9-10 10:40 發表
另外要做音樂報告要去睇演唱會來做,你地有頭緒未呀??

醒目開學勳章

係呀!我都係對呢方面無咩認識,唔知其他媽咪有無好建議
或方法可以交流下呢??THANKS!

原帖由 KAMANPANG 於 09-9-10 12:43 發表
無呀,我諗上網睇下有咩音樂會,睇下睇邊個囉,但其實我對這方面一點認識都沒有,你地有什麼好建議或方法,可否交流否交流一下。

回覆 1# KAMANPANG 的文章

唔駛担心!
學校內聯網會有一些表演節目提供, 小一家長在9月12日有密碼後就可以看到啦. 如果想看學校敎樂器導師的演出, 可以看葉詠詩的小交响樂團表演, 因大多數導師都是來自小交响樂團的. 而葉詠詩會在表演前後有說有笑, 不會太悶.

原帖由 mabelma 於 09-9-10 13:38 發表
唔駛担心!
學校內聯網會有一些表演節目提供, 小一家長在9月12日有密碼後就可以看到啦. 如果想看學校敎樂器導師的演出, 可以看葉詠詩的小交响樂團表演, 因大多數導師都是來自小交响樂團的. 而葉詠詩會在表演前後有說 ...

你好,我是1A班家長,想請問如果看音樂劇有冇幫助,
如 : 迪士尼《小熊維尼》音樂劇
還是一定要交響樂/音樂表演 .... ?
謝謝/JJ71

多謝晒呀,我都好期望收到學校嘅密碼可以知多d學校嘅資料,因為仔仔現在還細,好多時問仔仔在學校做什麼教什麼,佢有時想答就答唔想答就話"唔知"令到我完全唔了解,希望內聯網可以幫到我啦
原帖由 mabelma 於 09-9-10 13:38 發表
唔駛担心!
學校內聯網會有一些表演節目提供, 小一家長在9月12日有密碼後就可以看到啦. 如果想看學校敎樂器導師的演出, 可以看葉詠詩的小交响樂團表演, 因大多數導師都是來自小交响樂團的. 而葉詠詩會在表演前後有說 ...

[quote]原帖由 hellotung 於 09-9-10 10:24 發表
我個囡都係建議參加,我都想只係參加校內訓練,唔知得唔得呢??我今日惗住下午打電話去問下.

Hi

如有消息, 通知我呀!! 唔該先!

回覆 4# JJ71 的文章

學校沒有限住一定要看音樂表演, 只要有一張門票貼在音樂報告上就可以. 你可以上城市電腦售票網看看那一類表演節目無咁悶而又適合小朋友及大人一齊睇.

回覆 13# starwish229 的文章

我上網查到色環圖是主要以紅黃藍為主色,然後再相互調配而成圖案,至於係要貼定油就不知道,我打算星期六家長會時再問下其他家長。

另請問有沒有家長知道明天交專P 1 是指什麼?

醒目開學勳章

原帖由 teresa4156 於 09-9-10 17:39 發表
我上網查到色環圖是主要以紅黃藍為主色,然後再相互調配而成圖案,至於係要貼定油就不知道,我打算星期六家長會時再問下其他家長。

另請問有沒有家長知道明天交專P 1 是指什麼? ...

唔該晒﹐teresa4156!我諗我們真的要在這裡多多交流。希望在家長會認識各位家長。
(明天交專P1﹐應該係常識科之前有張習作紙係關于動物.....<世上有很多不同的_______...... )

Thank you.

原帖由 starwish229 於 09-9-10 19:33 發表

唔該晒﹐teresa4156!我諗我們真的要在這裡多多交流。希望在家長會認識各位家長。
(明天交專P1﹐應該係常識科之前有張習作紙係關于動物.....

回覆 14# irisdog 的文章

我仔仔話, 2個發燒小朋友已番學, 應該唔係H1N1, 都放心d, 不過大家都要小心呀!