用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖瑪利學校 歡迎派到09 - 1B的入來傾下...
樓主: Vinyny
go

歡迎派到09 - 1B的入來傾下...

我囡囡冇講要帶$20返學校, 昨晚執書時唔見英文書係書包, 她說老師收了, 今日有ART ,都係放圍裙, 濕紙巾及雜誌紙於細袋裹, 成日都警帶錯or帶漏, 但係又冇一啲明確的訊息, 成曰係到氹氹轉

原帖由 baba_mama 於 09-9-8 07:52 發表
我仲想問問你地有無給 $20 比女女呀?我女女話老師要帶 $20,但就說不出用途。

我個女只得番本 English Textbook 係書包,所有 GP, PT, etc 都收晒。

但佢真係話要帶 $20,我今日都比左佢帶番學校喎

原帖由 Karen8888 於 09-9-8 11:31 發表
我囡囡冇講要帶$20返學校, 昨晚執書時唔見英文書係書包, 她說老師收了, 今日有ART ,都係放圍裙, 濕紙巾及雜誌紙於細袋裹, 成日都警帶錯or帶漏, 但係又冇一啲明確的訊息, 成曰係到氹氹轉

...

我囡囡都冇講要帶$20,但老師就收剩英文 textbook 及 listening 2A, 都真是無所適從...

原帖由 Karen8888 於 09-9-8 11:31 發表

...

囡囡書包只有1本英文書2A, 4本-GP2A, PT2A及
Listening 2A, 2B 收了.   
好d, 輕dd......

昨天沒有提及要帶$20, 今晚再問她.

我沒有俾零用錢給她, 你們要俾嗎?
學校好似有小食部, 暫時停開, 遲d會開嗎?
沒有小食部好d!
唔知有冇汽水機?  無就更加好!

抄唔齊啊!尋日無抄 G.S. &“帶第”, 只寫了"下堂2冊".....  死未?!

E+ 仲可以靠學校website對照, 但十月打後,點數呢???

原帖由 baba_mama 於 09-9-7 22:41 發表
請問你地小朋友抄唔抄得齊每日的家課呀?

你都好,有抄到 "下堂2冊" ,起碼知道仲有少少野,我個個就成行 GS 都漏抄,問佢今日有無功課,佢就話無,跟住囉佢本手冊出來,問佢數學是不是有功課,佢先至話 "係喎",死未。

上個星期做數學書功課,佢就將 "書 p.6"寫左係英文度,我仲以為係做英文,好彩係網上有得對番詐,十月後就真的不知點算好啦,佢本手冊一定會好花啦。...

到時唯有向各位mami 求救,盡量將問到的資料當puzzles 甘砌...

原帖由 baba_mama 於 09-9-8 15:14 發表
你都好,有抄到 "下堂2冊" ,起碼知道仲有少少野,我個個就成行 GS 都漏抄,問佢今日有無功課,佢就話無,跟住囉佢本手冊出來,問佢數學是不是有功課,佢先至話 "係喎",死未。

上個星期做數學書功課,佢就將 "書 p.6"寫左係英文度,我仲 ...

Their  school bag is getting lighter and lighter la because teachers collected their books and put them at school already. Very good.

My daughter said she has English writing homwwork today, but she don't know what she has to write !   Any parents can help ?!

今天早左post當天的家課...

My girl said need to write her name 5 times on the pink exercise book...

原帖由 Coletteli 於 09-9-9 15:15 發表
My daughter said she has English writing homwwork today, but she don't know what she has to write !   Any parents can help ?!

今天派了英文薄1至5寫Pr. 1B, 6至10寫英文名

即 :
1. Pr. 1B
2. Pr. 1B

3. Pr. 1B
4. Pr. 1B
5. Pr. 1B
6. Mary Chan (寫自己個英文名, 第一個字大寫)
7. Mary Chan
8. Mary Chan
9. Mary Chan
10. Mary Chan

原帖由 Coletteli 於 09-9-9 15:15 發表

My daughter is also in 1B. Hi everybody!! Please can anyone tell me does the student need to skip lines when they are writing 1-10?

THX

原帖由 cwl004 於 09-9-9 16:28 發表

即 :
1. Pr. 1B
2. Pr. 1B

3. Pr. 1B
4. Pr. 1B
5. Pr. 1B
6. Mary Chan (寫自己個英文名, 第一個字大寫)
...

What is SCH 11??

Hi, cwl004

謝謝你啊!亞女講D唔講D,真是激死!放工先知佢做得對不對...

原帖由 cwl004 於 09-9-9 16:28 發表

即 :
1. Pr. 1B
2. Pr. 1B

3. Pr. 1B
4. Pr. 1B
5. Pr. 1B
...

Tick whether to go to 家長會 on 26-9-2009(六).

原帖由 Jordan040534201 於 09-9-9 16:50 發表
What is SCH 11??

thx a lot!!!

原帖由 Coletteli 於 09-9-9 17:09 發表
Tick whether to go to 家長會 on 26-9-2009(六).

my daughter didn't write English hw today, really lucky that we can check hw on the website.

by the way, are there any mums here who don't need to work?

各位媽咪,

Just a reminder, 明天記得帶G.S.第二冊。

Science 書內有四本小書, 囡囡話帶第一本小書就可以了.
不需帶薄書皮, 是嗎?