用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

今年你好似早左post功課,係唔係做少奶奶?

原帖由 陳師奶 於 09-9-8 15:27 發表
8/9 功課
中: 抄 1.1
英: 1. Read Reader P.2-8 (3 times)
數: 1. 作p.18 (4-7)及改正
      2. 書p.6
     3. 2上良 p.19 + 對
常: 1. 簽指引
     2. 帶第三冊作業

通告: 12, 14, 16 ...

原帖由 3b 於 09-9-8 13:24 發表
昨天有視覺藝術堂, 囝囝帶了一大袋用具回校, 用後沒有儲存在學校, 他說二年級沒有地方放. 究竟是不是每次都要再帶, 如果是的話, day2的書包便十分重了. ...

Hi, 3b

me too la !

原帖由 陳師奶 於 09-9-8 15:27 發表
8/9 功課
英: 1. Read Reader P.2-8 (3 times)
      2. 書p.6
     2. 帶第三冊作業

通告: 12, 14, 16 ...

Hi, 陳師奶

自修簿寫嘅一樣,但亞仔英文有 supplementary exercise 做wor ! (自修簿冇寫)

係呀, 亞仔話老師叫唔洗寫wor, 但要做supp. ex. Part C
原帖由 ojmummy 於 09-9-8 17:09 發表

Hi, 陳師奶

自修簿寫嘅一樣,但亞仔英文有 supplementary exercise 做wor ! (自修簿冇寫)

做皇亞四就真啦, 依家日日湊細仔返學放學, 超熱超辛苦呀!
原帖由 thkids 於 09-9-8 16:43 發表
今年你好似早左post功課,係唔係做少奶奶?

仔仔實在好幸福,真羨慕!

原帖由 陳師奶 於 09-9-8 17:47 發表
做皇亞四就真啦, 依家日日湊細仔返學放學, 超熱超辛苦呀!

醒目開學勳章

原帖由 陳師奶 於 09-9-8 15:20 發表
我個仔都係由小一開始每次視藝袋都帶回家架.

陳師奶 , joannespapa, thkids,

上年1B班可以存放視藝袋在學校, 而不需要每次帶回家的, 所以覺得奇怪.

醒目開學勳章

原帖由 ojmummy 於 09-9-8 16:44 發表

Hi, 3b

me too la !

ojmummy,

我地又要緊密合作, 互相通報消息喇. Oris有冇同你講, 今年教數學科的吳老師都是新老師 ?

可能1B班的房問大D?有空間儲存學生物件 - 只係隨意猜測。

原帖由 3b 於 09-9-8 18:12 發表

上年1B班可以存放視藝袋在學校, 而不需要每次帶回家的, 所以覺得奇怪.  

回覆 1# 3b 的文章

Thanks for the mum who post the homework here!
I'm a working mum, this is really helpful for me!

8/9 功課
      2. Supp Ex 1 Part C
      2. 書p.6
     2. 帶第三冊作業
通告: 12, 14, 16

1B班真幸福!

原帖由 3b 於 09-9-8 18:12 發表

原帖由 3b 於 09-9-8 18:20 發表

ojmummy,

我地又要緊密合作, 互相通報消息喇. Oris有冇同你講, 今年教數學科的吳老師都是新老師 ?

係呀! 阿囡話班主任莊老師教中文及伍老師教數學都是新的, 所以有2位新的老師喎!

阿囡話這幾天都沒有自修堂, 沒有時間做功課, 想問下係唔係真?

阿仔都係咁講,睇嚟都係真

原帖由 Tina 於 09-9-8 23:06 發表

阿囡話這幾天都沒有自修堂, 沒有時間做功課, 想問下係唔係真?

係呀, 我個仔都係咁講
原帖由 joannespapa 於 09-9-9 12:01 發表
阿仔都係咁講,睇嚟都係真

9/9 功課

中: 1) 作P.2-3
      2) 26週 (1,2)+對; 閱 (1) + 對 (12/9)
英: 1) read reader P.2-10 (3 times)
      2)G.E. supp. Ex.1 Part D
      3) Oral Sign
數: 書p.7,8

9/9 功課

2) 26週 (1,2)+對; 閱 (1) + 對 (12/9)
英: 1) read reader P.2-10 (3 times)
數: 1)書p.7,8
      2)背2的成法歌

Cyrus自修部就寫26週同閱係17/9交, 唔知邊日至真呢?

原帖由 3b 於 09-9-8 18:20 發表

ojmummy,

3b,     大家o甘話啦!  Oris冇講喎 佢凈係話過班主任莊老師係新老師,不過頭先問佢佢又話伍老師係做咗好多年唔係新嚟wor,但妳o地小朋友又咁講,都唔知信唔信佢好

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-9 15:52 發表
9/9 功課

數: 1)書p.7,8
      2)背2的成法歌

Cyrus自修 ...

囝囝冇寫幾時交, 根據上年經驗, 應該是下一個CYCLE交, 而9/12是星期六, 所以9/17(DAY 4)交可能性高些. 希望其他家長可以確定一下.
‹ 上一主題|下一主題