用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!!
樓主: 陳師奶
go

2009 - 2C 班家長, 埋位啦!!! [複製鏈接]

ojmummy,

Alan只係帶左d木顏色筆, 都唔知洗唔洗帶畫簿?

Alan話一年班果位視覺藝術老師已經唔再係宣道教啦, 唔知係唔係真呢? Alan好少講學校的事比我知, 如果係真的, 有少手得雲開的感覺

原帖由 ojmummy 於 09-9-6 21:31 發表
請問有冇人知道明日視藝堂使唔使帶畫具

原帖由 alanchoi 於 09-9-6 23:59 發表
ojmummy,

Alan話一年班果位視覺藝術老師已經唔再係宣道教啦, 唔知係唔係真呢? Alan好少講學校的事比我知, 如果係真的, 有少手得雲開的感覺

...

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?

原帖由 ojmummy 於 09-9-6 15:42 發表

阿仔話體育課游水嗰日會掉去最尾嗰兩堂上 ,所以應該游完跟住就放學ga la!

Tina ,    我唸梘液唔使帶啦 ,費事佢O地洗唔清O的梘液咪重麻煩, 不如返到屋企大洗好過la!(個人見意) ...

掉去最尾嗰兩堂上, 這個安排幾好喎, 咁就可以帶小D啦!

原帖由 Tina 於 09-9-7 00:03 發表

我阿囡都係咁講阿sir離開宣道, 仲話阿sir開畫話廊喎, 開畫廊唔知真定假?

我諗咁多小朋友都咁講, 就應該係真, 我仔上個學期尾返嚟都係咁講!

原帖由 alanchoi 於 09-9-6 23:59 發表
ojmummy,

...

我都覺得上年視覺藝術都唔知教咗o的嘜!

根據亞仔既口供: 1) 上年一丁班班主任黃老師會教小二既視藝科; 2) 游泳課會係德藝會or 摩士公園游泳池上
如果係德藝會就好d, 亞仔係果度學游水, 真係好擔心佢地點換衫沖身

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 10:53 發表

我都覺得上年視覺藝術都唔知教咗o的嘜!

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 12:58 發表
根據亞仔既口供: 1) 上年一丁班班主任黃老師會教小二既視藝科; 2) 游泳課會係德藝會or 摩士公園游泳池上
如果係德藝會就好d, 亞仔係果度學游水, 真係好擔心佢地點換衫沖身

...

陳師奶,   請問德藝會係邊o架!

九龍灣德福花園平台

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 13:46 發表

陳師奶,   請問德藝會係邊o架!

我登入BK都重係好有問題...希望D線路盡快會好翻!

我都係幾擔心佢地點換衫沖身, 一定容易忘記收拾東西. 不過都是一個好機會訓練D小朋友.

原帖由 陳師奶 於 09-9-7 12:58 發表

...

7/9

英文  : 1) Phon - finish "a" WS
           2) Buy file for phonics
           3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

數學  :  1) 每天帶筆記簿一本
            2) 書P.5

其他  :  1) 明交聖作1
            2) 視 : 帶香港建築圖片
            3) 普 : 聽讀(一)3遍

[quote]原帖由 陳師奶 於 09-9-7 14:18 發表
九龍灣德福花園平台

[/quot

thx!

原帖由 Cyrusmum 於 09-9-7 17:58 發表
7/9

3) Read "Flying Doctor" p.2-6 x 3

2) 書P.5

...

中文 : 1) 讀課文 1.1

2) 書P.5

4)視帶香港建築物圖片
           5)普 : 聽讀三遍

聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!
另外語文課本讀第一課,要用普通話讀呀!
另視藝科找建築物圖片要A4 SIZE呀!

原帖由 ojmummy 於 09-9-7 18:15 發表

中文 : 1) 讀課文 1.1

2) 書P.5

其他  :  1) ...

原帖由 heiyanhei 於 09-9-7 20:27 發表
聽朋友講德藝會的泳池,話就係暖水泳池,但比較冷的暖水泳池,如果等到最尾兩堂先游水就好好多!

...

咁知唔知香港建築物圖片要幾張呀 係咪一張一座建築物ar

醒目開學勳章

原帖由 heiyanhei 於 09-9-7 20:27 發表

...

A4size咁大?

仲有袋"Story Box'如果唔訂, 就要拎返學校喎!

Alan仲有寫:

English
4) Bring readie (?)

我都唔知係唔係要帶English Elect Primary - Reading?

原帖由 alanchoi 於 09-9-7 21:56 發表
Alan仲有寫:

English
4) Bring readie (?)

我都唔知係唔係要帶English Elect Primary - Reading?

Vincent's version "Bring Reader" (即 Flying Doctor?)

VincentKenneth,

Thank you

原帖由 VincentKenneth 於 09-9-7 22:05 發表

Vincent's version "Bring Reader" (即 Flying Doctor?)

係wor, 我個仔都有寫 bring reader, 我諗住俾新果本 reading 佢咋.
另外, 請問知唔知明日既常識科要帶邊一冊書呢?
原帖由 VincentKenneth 於 09-9-7 22:05 發表

‹ 上一主題|下一主題