用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
樓主: 913
go

2009一丁班,請進! [複製鏈接]

你地會唔會穿冬季運動服呀,囝囝話怕老師責罰
原帖由 may58 於 09-11-2 19:46 發表
明天,天氣轉冷, 你哋會著咩衫返學呢?

原帖由 hinhinmami 於 09-11-2 20:37 發表

我已决定著冬季PE衫, 因冬季冷衫又未派, 唔通著件長衫底衫再著校服咩, 被人鬧好過凍足全日

其實學校準許學生因應天氣而提早更換冬季校服, 當天沒有PE堂都可以穿PE, 因老師不知道學生幾時有課外活動(羽毛球/乒乓球)。我囡囡差不多每天都穿PE. 而學生可以自由配搭, 如長袖上衣+短褲, 短袖上衣+長褲, 但外套就一定要PE
Jacket, 不可以PE+冷外套。

原帖由 hinhinmami 於 09-11-2 20:37 發表

I see, Thanks!
今天派中文測驗卷,囝囝話唔知會唔會零分,我都好擔心

囝囝感冒請了二天假,請問明天有什物品或功課要帶和做,我怕忘記到時又簽自修薄,多謝幫忙

只是簽回中文及數學測驗卷、改正中文詞語簿及英文習作紙

請問明天GE(supp)要帶??
囝囝只寫GE(supp) 4-????
煩請幫忙!!!!

I asked my daughter to design the cover for the Animal Project but she said it is not necessary.  Do you know if it is true?

原帖由 nabi 於 09-11-6 20:04 發表
I asked my daughter to design the cover for the Animal Project but she said it is not necessary.  Do you know if it is true?

應要完成目錄、總結、感想及封面!

想請問"心意咭"係咪一定要交呢?

Is it not necessary to write 50 to 100 words for 心意咭(the one that is due on the coming Monday) ? My son said it is optional to write the words. The line provided are so narrow that I think he is not able to write the words so small.

請問你哋小朋友有冇寫中文科測驗之造句說話分數回來?
Thanks.

Hi all,

女女上星期五拿錯同學的"長袖冷外套"回家,
今天已將"冷外套"給老師,
但她自己的"長袖冷外套"仍未找到,
冷衫有寫名的,
請問有冇小朋友拿錯回家?
(班主任話今日唔見有同學帶回校)

女女話我哋班上星期五有4位小朋友,
今日也有5位小朋友請假,
我女女早2日都有微燒,今日帶口罩返學,
大家都要小心身體!
希望佢哋早日康復!

請問明天(11/11)是否不用帶普通話和常識課本(因為要去check牙)??另外,我想問英默,I'm Rita. I'm ten. 是否要改為I am Rita. I am ten. ??這些都是囝囝講的,但唔知有冇錯

hinhinmami,
女女話不用上普通話和英文,唔知佢有冇聽錯?
所以明天我哋只是不帶普通話.
關於英默,冇聽女女講過,佢已睡覺,明天再問她吧!

原帖由 hinhinmami 於 09-11-10 21:56 發表
請問明天(11/11)是否不用帶普通話和常識課本(因為要去check牙)??另外,我想問英默,I'm Rita. I'm ten. 是否要改為I am Rita. I am ten. ??這些都是囝囝講的,但唔知有冇錯 ...

各位:

我囝囝昨天補了一隻牙, 牙醫在那本手冊上剔了:請案覆診咭上的日期覆診! 但我找不到覆診咭. 請問你們的小朋友有沒有此咭?

我囝囝無需覆診,没有覆診卡。
請問你地知唔知這類檢查(e.g.洗牙)一年有多少次?
原帖由 913 於 09-11-12 15:46 發表
各位:

我囝囝昨天補了一隻牙, 牙醫在那本手冊上剔了:請案覆診咭上的日期覆診! 但我找不到覆診咭. 請問你們的小朋友有沒有此咭?

請問中文默書範圍 :

18/11 默識字(十五) + 四.1 (課) + 新句

4.1 課文即係邊度呢? 新句又係乜呢?

4.1是語文新天地單元四課文一''天空真大......",而新句囝囝話係'我是中國人,碧咸是英國人。...'那三句,如有錯,請糾正。
原帖由 may58 於 09-11-12 20:53 發表
請問中文默書範圍 :

18/11 默識字(十五) + 四.1 (課) + 新句

4.1 課文即係邊度呢? 新句又係乜呢?
‹ 上一主題|下一主題