用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
樓主: 913
go

2009一丁班,請進!

原帖由 913 於 09-9-25 21:59 發表
各位:

請幫忙!我囝囝忘了帶自修簿回家.請問要做咩功課?

中文
1) 改閱工
2) 温默書 30/9 (識字(七)詞+課文)

英文
1)GWE X3
2) Supp (3) Corr
3) Bring Supp 1-2

數學
1) 作 P.19,20
2) 工 (一) 改

聖經
温金句 1-3

*如有錯漏, 請其他家長更正!

may58,

萬分感激!多謝幫忙!!

原帖由 may58 於 09-9-25 23:12 發表

中文
1) 改閱工
2) 温默書 30/9 (識字(七)詞+課文)

英文
1)GWE X3
2) Supp (3) Corr
3) Bring Supp 1-2

數學
1) 作 P.19,20
2) 工 (一) 改

聖經
温金句 1-3

*如有錯漏, 請其他家長更正! ...

原帖由 913 於 09-9-25 23:26 發表
may58,

萬分感激!多謝幫忙!!

不用客氣, 互相幫助啫!

*可否代問小朋友, 小女在課堂上怎樣'曳'法, 因班主任在今個星期已寫了2次自修簿, 叫我留意 , 據我所知今天更被調位 (因太曳 )

may58,

sorry!冇開機兩日, 依家才覆你.
聽我囝囝提過心澄平時都有同佢玩,好乖.仲成日叫我囝囝做"阿哥".
但上堂時有講嘢! 可能係咁啫!不要太擔心. 開學都未夠一個月. 慢慢會好d 架la.

原帖由 may58 於 09-9-25 23:54 發表

不用客氣, 互相幫助啫!

*可否代問小朋友, 小女在課堂上怎樣'曳'法, 因班主任在今個星期已寫了2次自修簿, 叫我留意 , 據我所知今天更被調位 (因太曳 ) ...

[quote]原帖由 913 於 09-9-28 10:02 發表
may58,

sorry!冇開機兩日, 依家才覆你.
聽我囝囝提過心澄平時都有同佢玩,好乖.仲成日叫我囝囝做"阿哥".
但上堂時有講嘢! 可能係咁啫!不要太擔心. 開學都未夠一個月. 慢慢會好d 架la.

913,

好乖............呢2字好難用落我個囡度
佢由細到大, 坐唔定又多嘢講(正經嘢例外)又唔專心, 所以佢應該唔係未適應, 係未經磨練啫

may58,

但從我囝囝口中(唔知有幾成真呀?), 女仔之中(因為我個囝鍾意同女仔玩)心澄算好乖喎.

[quote]原帖由 may58 於 09-9-28 20:30 發表

回覆 66# 913 的文章

班裏有同學打人嗎?

大家唔使擔心.已過去了.

願聞其詳!阿仔完全冇提過wor!但前日我見佢面上有小小損了,我問他佢話冇o野,唔知係味我多疑呢??
原帖由 740704 於 09-9-29 11:53 發表
班裏有同學打人嗎?

原帖由 hinhinmami 於 09-9-30 09:08 發表
願聞其詳!阿仔完全冇提過wor!但前日我見佢面上有小小損了,我問他佢話冇o野,唔知係味我多疑呢??

係開學無幾耐時,我問過囡囡,有無被人"蝦 ', 佢答:無,不過有男同學小息時, 有心'特登'推佢,但佢無出聲。之後我就同佢講:就算係咁,都一定唔好推番人哋(佢立即講:我無呀!), 如果再有下一次, 就要同班主任講。過咗幾日再問佢, 佢就話無再被人推喇!

其實小朋友,有身體接觸, 好平常, 唔過份就得喇!

Please kindly give a hand on the English homework on Wednesday : -
1) Bring List --> Bring Longman Listening 1A
2) ID --> ???
3) Reading --> Do page 1-4 of Longman Reading 1A

Many thks!

原帖由 szewing0213 於 09-10-1 15:56 發表
Please kindly give a hand on the English homework on Wednesday : -
1) Bring List --> Bring Longman Listening 1A
2) ID --> ???
3) Reading --> Do page 1-4 of Longman Reading 1A

Many thks!

szewing0213,

2) Study for the Dict.
3) Reading 1A P.1-4 ( 阿囡話老師收咗Reading, 請問你哋有無呢? 收咗又點做呢?)

may58

Thks a lot!

我囝囝自修簿冇寫到3) Reading 1A P1-4,唔通佢又抄漏野
請問Study for Dict.是remind學生在家溫習,or第二日要帶supp. (1)&(2),以便堂上study?
原帖由 may58 於 09-10-1 20:12 發表

szewing0213,

2) Study for the Dict.
3) Reading 1A P.1-4 ( 阿囡話老師收咗Reading, 請問你哋有無呢? 收咗又點做呢?)

may58

Hello!
我囝囝都係1D班--鈞湧(Jacky),請多多指教.
請問有無人知道今日自修簿內容(其他),
1)字,P13a1.2.?
2)備新版新手上課?
萬分感激!多謝幫忙!!

我的小朋友寫:

(1) 「手」P.13 Q1 . 2
應該是做新手上路的第13頁的1和2題。

(2)同你小朋友寫的一樣,
但我都唔係好明是否指另一本"0ffice 2003 版"?還是有另一本新手上路!

原帖由 cky1111 於 09-10-5 21:44 發表
Hello!
我囝囝都係1D班--鈞湧(Jacky),請多多指教.
請問有無人知道今日自修簿內容(其他),
1)字,P13a1.2.?
2)備新版新手上課?
萬分感激!多謝幫忙!!

Thank a lot!

囝囝在自修簿內寫了'交回條+他釘咭',我估多數是寫错了 請問是否要交回BB去健康院打針的針咭?
另外,囝囝話琴日佢返學入課室無耐就比糾察姐姐叫佢行埋一邊罸企,連佢在內有幾個男仔(連班長在內),佢一頭霧水,都唔知發生什麼事,請問有冇人知呢?

我囝囝話佢地在課室等老師上堂時講嘢, 比糾察罸企半分鐘.

原帖由 hinhinmami 於 09-10-8 08:59 發表
囝囝話琴日佢返學入課室無耐就比糾察姐姐叫佢行埋一邊罸企,連佢在內有幾個男仔(連班長在內),佢一頭霧水,都 ...

hinhinmami,

簽回條+針咭

請問是否要交回BB去健康院打針的針咭?
Yes.

聽女女講,當日一放低書包,有小朋友話要去洗手間,
糾察姐姐話而家唔得,好似收緊功課...之類.
但不少同學照沖咗出去,所以要罰,
如有錯,請更正!

*明天旅行,記得帶智能咭呀!

原帖由 hinhinmami 於 09-10-8 08:59 發表
囝囝在自修簿內寫了'交回條+他釘咭',我估多數是寫错了 請問是否要交回BB去健康院打針的針咭?
另外,囝囝話琴日佢返學入課室無耐就比糾察姐姐叫佢行埋一邊罸企,連佢在內有幾個男仔(連班長在內),佢一頭霧水,都 ...