用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2009一丁班,請進!
樓主: 913
go

2009一丁班,請進! [複製鏈接]

謝謝!

今日功課自修簿內英文一欄囝囝寫了GP(1),應是Grammar Practice (1)?但我找他書包又不見,擔心是他不小心漏了,請問你們有冇這個GP(1)??

Yes, I saw it.  It was a green worksheet with practices on "is, am, are"

Yes, I found it finally. My son has folded it up and put it in one of the pockets inside his school bag. Thanks a lot!!
原帖由 nabi 於 09-9-8 20:08 發表
Yes, I saw it.  It was a green worksheet with practices on "is, am, are"

Hi All,

對不起, 今天心澄拿錯了 '竑僖 / FOK Brendan' 的GP (1) WS 回來.

To All,

請問有無人知道今日自修簿內容,因為小女心澄寫咗'外星文' 我睇唔明!

中文 : 詞(五) 6組
英文 : 1)GP (2)
           2) Comp (1) Corr with pencil 改 (這個是什
               麼?)

數學 : 作 P.5,6 + P.34 ( 係 P. 3,4 定P.34?)
其他 : 普讀課H2欠帶張個人照 ?????????( 是讀課文2
          次嗎?那一頁?個人照明天交嗎?)

may58,

10-9-2009 Homework

中:詞(五)6組

英:
1.GP(2)
2.Comp(1) Corr with pencil
    (如有錯,用鉛筆改正,若冇錯明天也要帶回校)

數:作P.5,6 +改P.3,4

常識:22/9交常專

其他:
讀課文(一)2次(讀普通話第一課2次)
帶一張個人照(壁佈)(明天帶,我估貼壁佈用)

YCWPS

原帖由 may58 於 09-9-10 19:50 發表
To All,

請問有無人知道今日自修簿內容,因為小女心澄寫咗'外星文' 我睇唔明!

中文 : 詞(五) 6組
英文 : 1)GP (2)
           2) Comp (1) Corr with pencil 改 (這個是什
               麼?)
數學 : 作 P.5,6 + P ...

原帖由 YCWPS 於 09-9-10 20:26 發表
may58,

10-9-2009 Homework

中:詞(五)6組

英:
1.GP(2)
2.Comp(1) Corr with pencil
    (如有錯,用鉛筆改正,若冇錯明天也要帶回校)

數:作P.5,6 +改P.3,4

常識:22/9交常專

其他:
讀課文(一)2次(讀普通話第一課2 ...

YCWPS,

唔該晒, 但我想再問(2) Comp(1) 係邊份, 我好似無

may58

may58,

Comp(1)=Comprehension(1)
"The First School Day"

如果冇,有機會比其它同學取回家,叫女女問老師吧!

YCWPS

原帖由 may58 於 09-9-10 21:32 發表

YCWPS,

唔該晒, 但我想再問(2) Comp(1) 係邊份, 我好似無

may58

原帖由 YCWPS 於 09-9-10 21:45 發表
may58,

Comp(1)=Comprehension(1)
"The First School Day"

如果冇,有機會比其它同學取回家,叫女女問老師吧!

YCWPS

YCWPS,

Thanks! 佢無呢份WS, 我諗應該有同學仔攞錯咗!
係呢,你小朋友叫咩嘢中文名?

Hello,各位家長,
我囡囡都係1D 班, 多多指教!

Delete...............

請問Science一科的功課是否做General Studies Book 3(Home) P. 2 &3? Workbook 是否需要做呢? 我囝囝在自修簿內寫了兩次做P.2 ,3,唔知點解?
另外,我想問今日家長會派的智能卡要增值味呀?如何増值?
請各位一丁媽咪指點指點

原帖由 hinhinmami 於 09-9-12 20:01 發表
請問Science一科的功課是否做General Studies Book 3(Home) P. 2 &3? Workbook 是否需要做呢? 我囝囝在自修簿內寫了兩次做P.2 ,3,唔知點解?
另外,我想問今日家長會派的智能卡要增值味呀?如何増值?
請各位一丁媽咪指 ...

1) Science 應該淨係做 Book  P.2,3 Check on 21/9
2) 智能咭-我會等有收費通告出咗先去增值
3) 增值係要用'繳費靈', 而早前亦有單張派發, 內容有講如何開立户口、登記賬單及繳付帳單。

原帖由 Kittycherry 於 09-9-10 23:39 發表
Hello,各位家長,
我囡囡都係1D 班, 多多指教!

Kittycherry,

歡迎你呀! 你囡囡叫咩嘢名呀?

May58:
謝謝你的解答.咁即係好似用'繳費靈',我仲以為要比張卡學校
'o都'tim!
我囝囝話小息好多時同'心澄'玩捉衣因,唔知係味你囡囡呢?
原帖由 may58 於 09-9-12 21:37 發表

1) Science 應該淨係做 Book  P.2,3 Check on 21/9
2) 智能咭-我會等有收費通告出咗先去增值
3) 增值係要用'繳費靈', 而早前亦有單張派發, 內容有講如何開立户口、登記賬單及繳付帳單。 ...

原帖由 hinhinmami 於 09-9-13 09:51 發表
May58:
謝謝你的解答.咁即係好似用'繳費靈',我仲以為要比張卡學校
'o都'tim!
我囝囝話小息好多時同'心澄'玩捉衣因,唔知係味你囡囡呢?

hinhinmami,

你囝囝叫咩嘢中文名? 我問吓心澄先, 因為呢班好多女仔名都有個"晴/澄"字!

may58,

呢班好多女仔名都有個"晴/澄"字!

計落有7個之多呢!

原帖由 may58 於 09-9-13 15:27 發表

hinhinmami,

你囝囝叫咩嘢中文名? 我問吓心澄先, 因為呢班好多女仔名都有個"晴/澄"字!

may58

Please check PM.

原帖由 may58 於 09-9-12 21:41 發表

Kittycherry,

歡迎你呀! 你囡囡叫咩嘢名呀?

May58,
Please check pm.
原帖由 may58 於 09-9-13 15:27 發表

hinhinmami,

‹ 上一主題|下一主題