用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 今日開學了
樓主: IICHENG
go

今日開學了 [複製鏈接]

原帖由 15分 於 09-9-18 09:56 發表
是否只有六年班才有French學?七年班以上冇呢?校方有否告知她們的計劃呢?或只是人有我有,那跟上ECA有什麼分別呢!ECA不用做功課.

我覺得,六年級一星期一堂French,我只當是「閒科」
就好像自己中學時上「木工」科,女孩子上「家政」科
因為學習過木工繪圖,現在家中家具全由我自己設計,都幾「過癮」~~

我年少時上過兩間學校,分別是天主教和道教學校
一星期總有一堂「經訓」,背誦當年認為是沒有用處的「聖經」和「道德經」
想不到,年長後,這些學習得來的知識,在做人做事,有時是有功用

所以,我覺得,不用太介意「閒科」是學甚麼
任何知識都是好的,總會有一天會用得著的
記得,我孩子在小一時,在CKY生活教育課學「手語」
不知現在的低年班有甚麼有趣的東西學?

手語?! 都幾得意o咼! 不過可惜而家低年級冇! (at least而家都未覺佢有得學!)
舊年Y1教弟子規, 唔知今年仲係唔係?

原帖由 kunggi201 於 09-9-21 10:33 發表

我覺得,六年級一星期一堂French,我只當是「閒科」
就好像自己中學時上「木工」科,女孩子上「家政」科
因為學習過木工繪圖,現在家中家具全由我自己設計,都幾「過癮」~~

我年少時上過兩間學校,分別是天主教和道教學校
一星 ...

唔該哂, 我會多d留意!

原帖由 HeiHeiMa 於 09-9-21 09:51 發表
24/10開始有ECA!
可隨意參加, 每項課程收費不同!
我估遲d應該出通告!
‹ 上一主題|下一主題