用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 今日開學了
樓主: IICHENG
go

今日開學了 [複製鏈接]

中學的放學時間3:20pm ; 小學 3:35pm

點解要所有小學生上晒車, 先可以開車?
點解唔可以齊一架車走一架車?
點解要自己塞自己?
點解落車時間比返天后還要遲?

點解? 點解?

原帖由 kyliema2006 於 09-9-10 12:06 發表
若没有記錯,中學的放學時間比小學的還要遲噃,點解?點解?

原帖由 kyliema2006 於 09-9-10 12:06 發表
若没有記錯,中學的放學時間比小學的還要遲噃,點解?點解?

相信是因為要疏通人流
以我所知, 中學上課時間提早至8:10, 小學是8:30
而中學下課時間是3:20定係3:25, 小學是3:35

原帖由 Lofty 於 09-9-10 12:44 發表
中學的放學時間3:20pm ; 小學 3:35pm

點解要所有小學生上晒車, 先可以開車?
點解唔可以齊一架車走一架車?
點解要自己塞自己?
點解落車時間比返天后還要遲?

點解? 點解?

...

要一齊走咩?今晚問問化骨龍先

會不會是因為有些中學學生要多留一會,如上樂器課,所以delay10幾分鐘?

又或者像以前,開學頭一兩個星期要試驗和觀察上車流程,之後再調整時間?

校車公司說中學部的校車全部離開之後才到小學.

開學頭一個星期是: 每架校車只要齊人便可以走,不需要所有小學生都坐在車內, 然後才可以一架一架的走. 希望很快便有改善.

原帖由 kunggi201 於 09-9-10 12:51 發表

要一齊走咩?今晚問問化骨龍先

會不會是因為有些中學學生要多留一會,如上樂器課,所以delay10幾分鐘?

又或者像以前,開學頭一兩個星期要試驗和觀察上車流程,之後再調整時間? ...

Dear all,

我昨天往校接小朋友放學,大約等了十零分鐘即兩點幾一輛校車也沒有離校,如果真是每次都要等中學放了小學才能開車就真是浪費時間…返到屋企差不多五點。好差勁的安排,如果學校真的是這樣決定我會下個月不乘校車了:(

呢幾日d放學時間都好飄忽, 都唔知幾點去接佢好!
如果真係要中學部校車走晒先到小學部, 咁最大問題應該係中小學放學時間唔應該只係相差10分鐘咁少! 咁少時間點疏導人流???

- 小學放學時間: 3:35pm (星期三:2:00pm)
- 中學放學時間: 3:20pm (星期一至五)

- 校車公司說中學部校車全部離開了, 才到小學部學生上校車, 所有小學生坐齊在所有校車後, 才可以一架跟一架離開.....光想, 也知要花多少時間.

- 中學部星期三沒有放早, 照理也應該可以早一點. 但事實上也不是. 相比往年由天后到家的時間還要多10分鐘. (真的超級不滿和無奈)

- 校車比預定時間早了12,3分鐘到, 保母完全沒有致電給家長通知, 慶幸昨天早了20分鐘到才可以避免我家孩子"遊車河", 去了所有站之後再回來.....

慶幸小兒下校車後,已能自行回家,否則真的等到變化石。以前4:25分左右已能回家,現在5:00才返家,孩子回家後簡直係散黃,學校真的需要商討一個可行的解決方法。

voasia又是你出動的時候了!!

講真, 如果校車安排咁差, 我諗我會因為呢個原因對此校重新評估..... 真的有點失望..

原帖由 evacalbee 於 09-9-11 22:11 發表
講真, 如果校車安排咁差, 我諗我會因為呢個原因對此校重新評估..... 真的有點失望..

No school is perfect.

我相信大部份CKY家長都會認同學校的教學理念
亦滿意孩子在語言訓練和學習知識的成果
否則也不會一個月交5000大洋學費(我是交$6680啊!)

老實說,學校的行政管理是有不足之處
校車嘛,我年年都投訴啦~
(依家又寫緊信去學校投訴樂器課的安排)

不過,給我選擇
我寧願我孩子能夠三語流利
校車安排差是小事
總好過,校車No.1, 學業No. 9

忍忍忍~~

P.S.
CKY幾時變左四語學校?點解六年班會教French
我個仔有French功課喎!!!??

French could be one of the IGCSE courses when your kid goes to secondary school, just one more choice for your kid. I knew this French teacher is quite good according to Principal Lau.

原帖由 kunggi201 於 09-9-12 23:58 發表

No school is perfect.

我相信大部份CKY家長都會認同學校的教學理念
亦滿意孩子在語言訓練和學習知識的成果
否則也不會一個月交5000大洋學費(我是交$6680啊!)

老實說,學校的行政管理是有不足之處
校車嘛,我年年都投 ...

原帖由 Pang007 於 09-9-13 21:21 發表
French could be one of the IGCSE courses when your kid goes to secondary school, just one more choice for your kid. I knew this French teacher is quite good according to Principal Lau.

Oh yes.....I totally forgot
Merci merci~~~

法文,一星期會有幾堂呢,若每星期祇得一堂,成效有限呢!

當年搬機場都成個電腦系統down左,新校舍的啓用難免都會有teething problem,相信會逐步改善的。

原帖由 evacalbee 於 09-9-11 22:11 發表

原帖由 kyliema2006 於 09-9-14 09:56 發表
法文,一星期會有幾堂呢,若每星期祇得一堂,成效有限呢!

一星期一堂法文課, 我沒有期望有成效
當是興趣班吧, 能接觸多一個語言也是好事

難怪~難怪~我認識一位家長
在小一時已把孩子安排參加學校星期六的French course, 一學便5年了......原來是有心如此舖路...

反而, 以前一星期兩日PE課, 每次一節
現在卻集中在一天, 一天兩節
其餘四天沒有PE, 好像差了些甚麼的感覺
而且, 還要帶sport uniform更衣
是怕孩子們著涼嗎?
(忘了, 小時候在傳統學校, 上體育課那天要帶衣服更換嗎?)

在廣利道時, 我孩子已不願在小息時到操場玩了
因為人多地方窄, 沒地方給他們跑
回到新校舍, 小息時又可以去操場跑了
小朋友們"番來"啦, 真開心!

中學生嘛,女孩子著短褲通街走,好像有失禮儀,當然要帶運動衫到學校換,會較為莊重啦!我讀書當年都已是這樣安排的,最好可以沖涼,重更覺衛生。

很期待ECA的來臨,順帶可參觀學校一番。

原帖由 kunggi201 於 09-9-14 13:07 發表

在小一時已把孩子安排參加學校星期六的French course, 一學便5年了......原來是有心如此舖路...

反而,  ...

是否只有六年班才有French學?七年班以上冇呢?校方有否告知她們的計劃呢?或只是人有我有,那跟上ECA有什麼分別呢!ECA不用做功課.
[img align=left]http://www.my-smileys.de/smileys2/4_17_10.gif[/img][/img][/quote]

If re-grouping students for this reason, I feel fine.  Since my son is quite shy, it may help him to develop his way to face & communicate with different classmates.  I'm eager to know the progress...Thanks for advice.
原帖由 ate-a-lamb 於 09-9-3 17:40 發表

Lofty, Nov03bb,
some of our parents did ask teachers, school feels that it's better to re-group student from Y1 to Y2 by evenly distributing some top students across all classes, this would help ea ...

我個仔今年是小一生, 原來學校有課外活動可以參加嗎? 幾時才會通知家長呢? 要收費嗎?
原帖由 kunggi201 於 09-9-14 13:07 發表

反而,  ...

24/10開始有ECA!
可隨意參加, 每項課程收費不同!
我估遲d應該出通告!

原帖由 clementma 於 09-9-20 23:36 發表
我個仔今年是小一生, 原來學校有課外活動可以參加嗎? 幾時才會通知家長呢? 要收費嗎?  
‹ 上一主題|下一主題