用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

1. quantity唔多, 不過多數要花心機的
2. 英文堂全英文, 中文堂全普通話, 其他係廣東話, 去到高年班至會慢慢轉英文教, 以適應一條龍英中
3. 學校會要求小朋友睇書, 上網等做資料搜集, 如果小朋友求知慾強, 可以去到好遠, 否則就學課堂上既basic野, 家長要唔要參與, 就睇你肉唔肉緊喇 (其實佢自己無話攪唔掂的)
4. 呢樣我覺得係的, 起碼飯商車商等都可以隨時向pta表達意見, 年年招標, 唔似有d傳統學校, 6年同一間食就食唔食就算咁.........其他有關小朋友事務都可以同老師溝通, 學校對跟唔上/情緒行為需要跟進既學生亦有補底支援, 絕對唔係照肺迫人走果d

原帖由 bb_yeung 於 09-9-16 11:13 PM 發表
1) How's the workload per day?  Lots of homework?

2) Does the school use English or Chinese as a medium?

3) Do I expect to spend a lot of time for tutoring / assisting my child to do homework?  

4) Is the school taking a open approach with parents?  

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-17 13:16 發表
呀, 我女果班都有個post叫????創作定係管理總監, 笑死我
呢排忙忙忙! 就黎無命了.........

charlotte_mom, 唔怪得咁多日唔見你入黎啦, 睇黎每個小朋友起碼有一樣工作要管理

yk, 祝你囡囡快啲好番, 舊年我冇聽過佢地要設計畫簿封面, 但有設計運動衫

請問如果小朋友請假, 要退餐, 打去hotline 留message就得?

我今朝留咗msg, 無人覆我.

原帖由 yk 於 09-9-17 17:02 發表
請問如果小朋友請假, 要退餐, 打去hotline 留message就得?

我今朝留咗msg, 無人覆我.

yk, 咁你有冇再打去問/講呀? 我暫時未試過退餐, 舊年個間, 我係朝早8點前打去都有人接聽, 所以穩陣起見, 你最好打到有人接好啲

iwff, 家長夜你今年去唔去呀? 我仔話要訂"數學與科技"喎, 你有冇收到呢份單張呀? 同埋你要唔要英文 letter 呀? 我可以e-mail 畀你睇左先

我那傻仔連續二天係校巴內掉門牙,星期三那天含著脫落的牙齒及血水一直"忍"到下車(在車上安靜無聲,之前還被校車ee投訴說"太吵") ,還好沒有因為煞車將牙齒吞下去;昨天醒的,用紙巾包住脫落的牙齒,一下車就送給我(天天有"驚喜")。

Hi,

請問你地d小朋友有無返黎講過上中,英文堂, 老師會講廣東話?  因為2個女都話老師有用廣東話同佢地溝通.  有d出奇...

TT

原帖由 TT 於 09-9-18 12:01 發表
Hi,

請問你地d小朋友有無返黎講過上中,英文堂, 老師會講廣東話?  因為2個女都話老師有用廣東話同佢地溝通.  有d出奇...

TT

仔仔的班主任是普通話老師及常識科老師,普通話老師會講普通話及英文(少講),廣東話則識聽唔識講,就連點名都是用普通話點名,所以有時候同學會反應不過來。

英文老師則是英國人,全程英文,仔仔說教室裡還有個"英文角",還誇讚說英文老師的英文比普通話老師的英文好!   

TT請問你的二個囡囡同班嗎?

Kookoo,

家長夜我會去呀, 但都係我一個去, 到時又可以見下你了。

我仔仔又話要訂"數學與科技"喎, 我老公話訂住半年先, 睇下仔仔會唔會3分鐘熱度喎, 你決定訂嗎?

都好喎, 你可以的話 email 張英文 letter 比我先, 我成日驚仔仔拎漏, 遲了溫習。Thanks!

我都唔報讀中,英,數提升課程了, 因為太多網上練習了, 可能會影響日常的功課及溫習。加上都有一個免費的中文百達通 - 集中識詞計劃, 都ok的。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-18 09:45 發表
iwff, 家長夜你今年去唔去呀? 我仔話要訂"數學與科技"喎, 你有冇收到呢份單張呀? 同埋你要唔要英文 letter 呀? 我可以e-mail 畀你睇左先

small_cc,

你可以同仔仔講下次有咩野事都可以同校車ee講的, 唔駛怕羞喎。不過佢都幾叻仔可以忍到落車。

我仔仔間中都會係學校流鼻血的, 所以已經係醫療室常客 , 同你仔仔講萬一學校有什麼唔舒服都要同老師講呀, 醫療室都有老師睇住的。

iwff

原帖由 small_cc 於 09-9-18 10:20 發表
我那傻仔連續二天係校巴內掉門牙,星期三那天含著脫落的牙齒及血水一直"忍"到下車(在車上安靜無聲,之前還被校車ee投訴說"太吵") ,還好沒有因為煞車將牙齒吞下去;昨天醒的,用紙巾包住脫落的牙齒,一下車就送給我(天 ...

原帖由 iwff 於 09-9-18 13:42 發表
Kookoo,

家長夜我會去呀, 但都係我一個去, 到時又可以見下你了。

我仔仔又話要訂"數學與科技"喎, 我老公話訂住半年先, 睇下仔仔會唔會3分鐘熱度喎, 你決定訂嗎?

都好喎, 你可以的話 email 張英文 letter 比我先, 我成日驚仔仔拎漏, 遲了溫習。Thanks!

我都唔報讀中,英,數提升課程了, 因為太多網上練習了, 可能會影響日常的功課及溫習。加上都有一個免費的中文百達通 - 集中識詞計劃, 都ok的。

iwff

iwff, 我仔最主要係睇中啲玩具, 同時我老公睇完, 都覺得呢個幾岩佢睇同玩, 所以好豪咁 .......訂左24期, 另外個個係喇, 就係叫中文百達通, 哈哈...呢個免費都可以玩下, 等我send左e-mail畀你, 再通知你

iwff, sent 左啦, 你check e-mail 啦

iwff, 仲有一樣, 你仔仔個班嘅英文, 有冇叫你搵番呢兩本, 係 Collins -> Spelling (Introductory) Book and Spelling Practice Book, 係小一個本, 昨天老師叫佢地用番呢兩本做功課, 如唔見就通知番老師, 佢可以影印畀佢地做, 我昨日只見 introductory 個本(原來係老師幫佢地keep起左呢本), 唔見 practice book

一個3年級和一個1年級, 不過就係有相同情形, 因為大女讀左2年, 都未試過有中,英文科老師會同佢地講廣東話, 所以先問下大家.

TT

原帖由 small_cc 於 09-9-18 13:04 發表

仔仔的班主任是普通話老師及常識科老師,普通話老師會講普通話及英文(少講),廣東話則識聽唔識講,就連點名都是用普通話點名,所以有時候同學會反應不過來。

英文老師則是英國人,全程英文,仔仔說教室裡還有個"英文角",還誇讚 ...

Kookoo,

收到email了, Thanks! 我地英文冇叫搵番你講那兩本書喎, 可能我地係遲d先通知。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-18 14:45 發表
iwff, 仲有一樣, 你仔仔個班嘅英文, 有冇叫你搵番呢兩本, 係 Collins -> Spelling (Introductory) Book and Spelling Practice Book, 係小一個本, 昨天老師叫佢地用番呢兩本做功課, 如唔見就通知番老師, 佢可以影印 ...

TT,

我仔仔話以前Mrs. Lewis 都有講中文的, 不過好少, 除非小朋友真係聽唔明白。

iwff

原帖由 TT 於 09-9-18 15:25 發表
一個3年級和一個1年級, 不過就係有相同情形, 因為大女讀左2年, 都未試過有中,英文科老師會同佢地講廣東話, 所以先問下大家.

TT

原帖由 iwff 於 09-9-18 13:48 發表
small_cc,

你可以同仔仔講下次有咩野事都可以同校車ee講的, 唔駛怕羞喎。不過佢都幾叻仔可以忍到落車。

我仔仔間中都會係學校流鼻血的, 所以已經係醫療室常客 , 同你仔仔講萬一學校有什麼唔舒服都要同老師 ...

iwff:

仔仔是含著牙齒無法開口,不是!應該是說不敢開口,因為怕弄丟牙齒,回去沒得放在乳齒盒裡!

原帖由 iwff 於 09-9-18 15:54 發表
TT,

我仔仔話以前Mrs. Lewis 都有講中文的, 不過好少, 除非小朋友真係聽唔明白。

iwff

我仔今年個英文老師照舊係1年級個個, 數學都係(兼做番班主任), 中文老師就唔係, 佢話今年中文老師嘅普通話唔夠1年級個老師講得咁正 , 咁係啦, 1年級個中文老師係北京人, 佢講得又真係好

阿仔今朝開始cough,依家燒到39度,等4点去睇醫生,唉。1A班,之前有個好噃,到星期三和四有兩個冇返,星期五加多一個,今日星期六加埋我個仔。希望其他同學仔無事啦!阿仔燒住仲講得出那三個同學的名,仲問我有冇佢哋电話,想打去問候佢哋喎!

請問學校會代報校際音樂節嗎?
‹ 上一主題|下一主題