用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結...

iwff, 今日第1堂上游泳單元, 我都好緊張添 , 仲估唔到我仔今次會話要學識游泳 希望佢順順利利啦

Kookoo,

之前唔見你上來傾, 你一定工作好忙了。

但3號風球, 唔知會唔會影響上游水呢, 希望你仔仔快d學識, 回來分享我地知。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-14 09:46 發表
iwff, 今日第1堂上游泳單元, 我都好緊張添 , 仲估唔到我仔今次會話要學識游泳 希望佢順順利利啦

原帖由 iwff 於 09-9-14 11:30 發表
Kookoo,

之前唔見你上來傾, 你一定工作好忙了。

但3號風球, 唔知會唔會影響上游水呢, 希望你仔仔快d學識, 回來分享我地知。

iwff

iwff, 我唔係好忙, 係有啲問題唔識答, 所以冇搭咀 , 我都係度諗, 掛左3號, 唔知仲會唔會繼續去上游泳呢

今朝個堂游泳堂真係取消左, 唔知會唔會有得補番呢

請問除了體育課外還有什麼課要穿運動服?(小棟樑、舞蹈、戲劇、武術、視藝)謝謝!

原帖由 small_cc 於 09-9-14 19:11 發表
請問除了體育課外還有什麼課要穿運動服?(小棟樑、舞蹈、戲劇、武術、視藝)謝謝!

舞蹈、戲劇、武術都要穿運動服 :)

視藝(通常拍住音樂課)、音樂單元、早操、參觀...我都給囡囡著運動衫, 小棟樑未上過所以唔係好清楚, 不過我估要.

原帖由 KooKoo 於 09-9-15 10:55 發表

舞蹈、戲劇、武術都要穿運動服 :)

小棟樑碰上體育堂,星期一阿仔己穿體育衫上了。我以為小棟樑是比P.1上的,其他级別有嗎?

原帖由 TomDog 於 09-9-15 18:12 發表
視藝(通常拍住音樂課)、音樂單元、早操、參觀...我都給囡囡著運動衫, 小棟樑未上過所以唔係好清楚, 不過我估要.

謝謝KooKoo、TomDog:
仔仔班是體育課和音樂單元同一天,視藝、音樂都是各獨立一天。小棟樑是寫以遊戲方式進行,所以我唸穿運動服應該合適吧?(對了!還有一個節奏藝術可以穿運動嗎?)

原帖由 small_cc 於 09-9-16 07:13 發表

謝謝KooKoo、TomDog:
仔仔班是體育課和音樂單元同一天,視藝、音樂都是各獨立一天。小棟樑是寫以遊戲方式進行,所以我唸穿運動服應該合適吧?(對了!還有一個節奏藝術可以穿運動嗎?) ...

small_cc, 我睇番我仔1年級嘅上課時間表配搭, 係1st term時, 只有星期三係體育課, 所以著1日運動服, 2nd term時, 逢星期二係武術, 星期三係體育+戲劇, 所以有兩日要著運動服, 係3rd term時, 星期三係體育+節奏藝術, 星期四係舞蹈, 所以又係著兩日運動服, 我記得係開學冇耐, 班主任會出份班訊, 係講自己個班係1st term時, 每組嘅組名組員, 組長係邊個, 組內每個小朋友負責邊樣工作(好多工作名稱), 男女正副班長, (以我記得吓)仲有校車管理員, 午飯管理員 , 班訊內仲會講埋除左體育課, 其餘上邊樣課先要著運動服 -> 武術, 戲劇, 節奏藝術, 舞蹈, 咁你小朋友邊日要著運動服, 你就要對番佢個上課時間表喇, 今年2年級多左兩個單元, 我都未知要唔要著運動服, 好似今日係社區服務(單元課), 我照畀佢著住校服先

以1A 班為例,逢星期一上體育,老師之前釘了張memo係家課冊,說明逢星期一著體育衫,其他日子著整齊校服。
咁如果其後再有單元要著體育衫,老師應該會再通知嘅。
希望幫倒大家..

了解!我仔仔的班應該是3st Term時會有三天穿運動服。

仔仔就是當"午飯管理員"呀!他說不出個全名來,我問他是不是叫"飯長"?他說:不是呀!名稱很長記不起來!
我又問他是不是叫"海盜飯團團長"?(夠長了吧?)他說:也不是啦!可能是叫"餐長"(因為他說每科有科長,那午餐派飯的可能叫"餐長)

唉呀 ! 睇唔明今日囡囡寫咩功課呀 !

工作紙﹕語文練習1(17/9交) <---找不到
畫簿封面(下堂交) < --- 找不到及唔知要做咩 ??

問阿囡佢答唔知...激死 !

有冇家長在線幫吓忙呢 ?

Emily said there is a grey file ask parents to sign regarding the singing class, but can't find. Maybe she forget to put in the school bag.
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

搵到張工作紙啦,原來溜左係人地屋企...... >.<
即刻去攞返黎喇...好在唔係太夜先發覺...

但係畫封面 .... 仲係一個...<迷>

could you pls provide some info?

I would like to apply 港大同學會小學 for my daughter.

Could you please give me some information?

Thanks in advance !

1) How's the workload per day?  Lots of homework?

2) Does the school use English or Chinese as a medium?

3) Do I expect to spend a lot of time for tutoring / assisting my child to do homework?  

4) Is the school taking a open approach with parents?  

Thanks and please share more if possible !

原帖由 h20471120 於 09-9-16 22:57 發表
搵到張工作紙啦,原來溜左係人地屋企...... >.<
即刻去攞返黎喇...好在唔係太夜先發覺...

但係畫封面 .... 仲係一個...

畫封面係一大本圖畫簿, 要係第一版設計自己個封面.
放心啦,  下堂視藝堂先交, 有一個禮拜時間.

你小朋友都係1A班?

我阿女話咁快就病咗, 今朝發燒, 相信明天都要請假, 希望唔好確診.

yk,
首先希望嘉靜冇事啦!但通告也寫了,之前已有一個1A學生中咗招,唉!
至於視藝的畫簿,呀仔又係冇帶回來,已叫他寫了一個便條提自己今天帶噃來。睇佢記唔記得先。呀仔學号排在你個女後面咋。
h20471120,
我昨日揾唔到,都想揾人問呀,後尾阿仔話晝完放咗入Locker喎!

唔該哂 ! 咁我叫佢聽日返去係咪放左入locker先得...

希望嘉靜快啲好返啦 !

上次收到通告都打個"突"

醒目開學勳章 王國長老

呀, 我女果班都有個post叫????創作定係管理總監, 笑死我
呢排忙忙忙! 就黎無命了.........
原帖由 small_cc 於 09-9-16 03:38 PM 發表
了解!我仔仔的班應該是3st Term時會有三天穿運動服。

仔仔就是當"午飯管理員"呀!他說不出個全名來,我問他是不是叫"飯長"?他說:不是呀!名稱很長記不起來!
我又問他是不是叫"海盜飯團團長"?(夠長了吧?)他說:也不是啦! ...