用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

好像去年剛開學Koo Koo也遇過類似事件, 除自己向校車公司反映外, 可以through intranet 告訴PTA校車監察小組.

原帖由 yk 於 09-9-7 13:10 發表
估唔到咁快就有投訴.

今日放學校車早咗到, 應該話無上個禮拜咁遲. 我奶奶未到車站, 但係校車放咗我個女自己行返屋企.

我唔介意我個女遊車河, 車佢返學校都仲可以, 最多我自己去接番佢, 因為係自己唔啱, 遲咗去到車 ...

以上版本來自我奶奶.

好彩我再CALL我個女問下, 又另一個版本,

阿女話:

去到車站幾個小朋友一齊茖車, 阿女發現嫲嫲未到, 校車E E 已經叫佢上番車, 再兜多一個圈, 停埋一便, 阿女離遠見到嫲嫲, 校車E E 先俾佢落車, 行去嫲嫲到.

咁又可以接受喎.  好彩未打去閙人啫.

唉, 一個六十幾歲同一個幾歲人講既野, 都唔可以盡信.

原帖由 yk 於 09-9-7 13:34 發表

以上版本來自我奶奶.

阿女話:

去到車站幾個小朋友一齊茖車, 阿女發現嫲嫲未到, 校車E E 已經叫佢上番車, 再兜多一個圈, 停埋一便, 阿女離遠見到嫲嫲, 校車E E 先俾佢落 ...

yk, tomdog 講得岩, 打去同校車公司講, 再同個校車保母講, 我仔舊年就真係第1日就放佢同其他小朋友落車, 可能其他小朋友嘅親人都早到接到, 但我仔當時係由補習社個姨姨接, 咁一個小一生第一日點會清楚接佢嘅位置, 只知道會有姨姨接, 咪答保母有人接, 其實啲保母真係應該要睇埋個小朋友行去接佢個人度先可算安全, 其實今次9月1日放學我都有去睇佢落車, 又係咁放晒落車, 不過今次我見到架車就行埋去, 個仔又見到我, 咁我先冇出聲, 見其他小朋友啲親人都企晒係度, 好快接到小朋友, 真係車到站遲左唔緊要, 最緊要係小朋友安全, 又好長氣添, 嘻嘻...

醒目開學勳章 王國長老

好彩睇埋呢個版本 , 差d順手寫email返學校投訴架喇
舊年學期尾+今年年頭, pta已經"醒"左校巴公司, 咩都可以忍, 小朋友安全就一定唔可以放鬆, 所以聽到又放小朋友落街, 我就好緊張喇

原帖由 yk 於 09-9-7 01:34 PM 發表
以上版本來自我奶奶.

阿女話:

去到車站幾個小朋友一齊茖車, 阿女發現嫲嫲未到, 校車E E 已經叫佢上番車, 再兜多一個圈, 停埋一便, 阿女離遠見到嫲嫲, 校車E E 先俾佢落 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-7 15:45 發表
好彩睇埋呢個版本 , 差d順手寫email返學校投訴架喇
舊年學期尾+今年年頭, pta已經"醒"左校巴公司, 咩都可以忍, 小朋友安全就一定唔可以放鬆, 所以聽到又放小朋友落街, 我就好緊張喇

...

charlotte_mom, 我諗校車公司都應該會醒下班保母嘅, 但保母肯唔肯跟住做又另一回事了

你地check 左內聯未呀? (我又心急啦) 見出左個 ELA E2&E3 document, 應該會係今個星期四派畀小朋友, 但而家post左上內聯網畀我地睇住先, 但又開唔到黎睇, 唔知你地開唔開到呢?

Kookoo,

我又係好心急想睇課外活動的資料, 不過都係開唔到, 可能要等到星期四了, 到時再傾下會報什麼活動。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-7 16:19 發表

charlotte_mom, 我諗校車公司都應該會醒下班保母嘅, 但保母肯唔肯跟住做又另一回事了

你地check 左內聯未呀? (我又心急啦) 見出左個 ELA E2&E3 document, 應該會係今個星期四派畀小朋友, 但而家post左上內 ...

我相信會的…有次家人遲左去接囡囡放學, 保母便call我手提, 問我家人係唔係就快到, 否則佢準備車埋囡囡走, 因為車不能停太耐。  我一時都不知怎辦, 幸好同站有位家長提出幫我睇住囡囡, 直至家人到埗, 十分感激!

我囡囡話老師說校服須襯黑鞋, 不能穿白波鞋, 是否今年改了呢? 你們會給仔女帶甚麼顏色的冷氣褸? 我好想換掉那件深藍色毛衣.

TomDog,

我問了仔仔, 佢話應該只係適應週才需要著返黑鞋喎, 下星期先可著白鞋。我剛買了新一對黑鞋比仔仔, 因為舊一對一年已唔岩了, 本來唔想買, 但始終覺得有對黑鞋係度會好d。

冷氣衫應該都係藍色會好d, 因為學校要求的。

iwff

原帖由 TomDog 於 09-9-7 17:55 發表
我相信會的…有次家人遲左去接囡囡放學, 保母便call我手提, 問我家人係唔係就快到, 否則佢準備車埋囡囡走, 因為車不能停太耐。  我一時都不知怎辦, 幸好同站有位家長提出幫我睇住囡囡, 直至家人到埗, 十分感激!

我 ...

醒目開學勳章 王國長老

9月1日返學, 我叫個女著返對黑鞋, 睇定d先............嘩, 佢個樣幾唔情願呀
果晚即刻話我知, 好多人都著白鞋啦, 佢都要著白鞋了
原帖由 iwff 於 09-9-7 08:54 PM 發表
TomDog,

我問了仔仔, 佢話應該只係適應週才需要著返黑鞋喎, 下星期先可著白鞋。我剛買了新一對黑鞋比仔仔, 因為舊一對一年已唔岩了, 本來唔想買, 但始終覺得有對黑鞋係度會好d。

冷氣衫應該都係藍色會好d, 因為學 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-7 21:27 發表
9月1日返學, 我叫個女著返對黑鞋, 睇定d先............嘩, 佢個樣幾唔情願呀
果晚即刻話我知, 好多人都著白鞋啦, 佢都要著白鞋了

哎呀....我係9月1日就畀我仔著白鞋返學啦, 佢返黎冇講老師要求佢地著返黑鞋, 今晚問下佢先, 我今年冇買黑鞋呀, 佢之前已經唔想著黑鞋, 佢話小息時佢會去跑喎

iwff, 我仲諗住早啲知, 就可以慢慢諗和揀

tomdog, 冷氣衫我諗都係會著返深藍色, 襟汚漕

個ELA 開到啦, 可以入去睇啦

Kookoo,

係呀, 我已印了出來, 回家同阿仔慢慢睇, 心多多都唔知選咩野活動好。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-8 16:19 發表
個ELA 開到啦, 可以入去睇啦

原帖由 iwff 於 09-9-8 16:26 發表
Kookoo,

係呀, 我已印了出來, 回家同阿仔慢慢睇, 心多多都唔知選咩野活動好。

iwff

iwff, 我睇左, 都係會揀星期五個啲, 其中一個係"數學探險隊", 唔知個仔想唔想

關於訂書事宜,想請問各位:
Scholastic Hong Kong Lit 訂書是否一定要訂的?而且如要訂金額是如何計算的,昨天和爸爸看了通告一晚,還是搞不清楚,謝謝各位的指教。
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 10:03 發表
向Scholastic Hong Kong Lit 訂書是否一定要訂的?而且如要訂金額是如何計算的,昨天和爸爸看了通告一晚,還是搞不清楚,謝謝各位的指教。 ...

在通告第十二號(購買學習資源)的Page 2, 第6項寫著us x 11(含運費),有錯請指正!

原帖由 EmilyMami 於 09-9-11 10:03 發表
向Scholastic Hong Kong Lit 訂書是否一定要訂的?而且如要訂金額是如何計算的,昨天和爸爸看了通告一晚,還是搞不清楚,謝謝各位的指教。 ...

emilymami, 不是一定要訂的, 如有興趣才訂, 計法就係將總數(us$) x hk$11.0 = 要付嘅金額

原帖由 small_cc 於 09-9-11 10:17 發表

在通告第十二號(購買學習資源)的Page 2, 第6項寫著us x 11(含運費),有錯請指正!

small_cc, 你冇講錯呀

多謝KooKoo and Small-cc 的指教,現在明白啦!
Hi, there are 2 happy bbs in our happy family. Let's become good friends!!! :-P :-) :-P :-P

我舊年都冇訂閱 Scholastic HK 的書, 不是一定要訂的。不過我今年有興趣訂, 都係睇唔明, 我會問我朋友的, 因為佢個女已小四懂得點樣填FORM, 星期日前答你地啦。

Charlotte_mom,

你知的話都解答下啦。

iwff

Scholastic 的書在填form 時寫, 例如: 1本 5 元, 之後 x 11(轉USD), 開支票寫上 55元就得了。剪下表格填寫清楚要那一本, 支票才寫上轉為美元的數字。

iwff

原帖由 iwff 於 09-9-11 12:57 發表
我舊年都冇訂閱 Scholastic HK 的書, 不是一定要訂的。不過我今年有興趣訂, 都係睇唔明, 我會問我朋友的, 因為佢個女已小四懂得點樣填FORM, 星期日前答你地啦。

Charlotte_mom,

你知的話都解答下啦。

iwff

...
‹ 上一主題|下一主題