用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
樓主: iwff
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

Chrischiu , 你真係好喇, 同我地冇去嘅家長分享內容 !

咁多 1A 嘅家長報左到 ! 點少得我呀 ! 你地好 ! 多多指教 !

星期一有P.E.堂,雖然未正式上堂,咁係咪即係可以著運動衫啦 ?

To TT,

我之前都有問過一位袁老師, 其實校長有九龍區某校的搬遷改革及同政府爭取福利等經驗, 對於一所較新的學校的經營, 我們都可以信她的能力.

袁老師也提及是學校選擇現任校長, 校長選擇這間學校, 當然地他們要互相應同, 有一致的方向才能成事.

袁老師對校長有信心, 是因為在2009學年度的預備功夫, 冇數的開會及溝通中所理解的.

我明白每個校長會有自己的一些特點, 但如果方向不變, 只是方法或處事變少少, 個人覺得應該影響不大.

Chrischiu2002

原帖由 TT 於 09-9-4 11:15 發表
chrischiu2002,

我昨日都有去校長既講座, 你好叻呀, 記低晒佢講既野.  不過我就唔係好留心, 可能大女已經係度2年. 佢講既野大多知道.

其實心入面想問佢學校在教學方面會唔會有改變?  呢樣係我最關注.  因為佢始終 ...

其實我是放大假來就小朋友開學, 之後的就可能冇現在的一般詳細, 希望我們保持互相幫助, 團結一致.

特別Charlotte_mom 的貢獻較多, 所以我才做一點功夫.

大家繼續努力吧!

Chrichiu2002

醒目開學勳章 王國長老

去游水啊...........記得之前咩都要寫名, 佢地真係.......夠晒亂
我女試過著左件大幾個碼既校服返黎, 咁唔奇, 最奇係, 人地點著住件細幾個碼既走呢

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-4 15:37 發表
去游水啊...........記得之前咩都要寫名, 佢地真係.......夠晒亂
我女試過著左件大幾個碼既校服返黎, 咁唔奇, 最奇係, 人地點著住件細幾個碼既走呢 ...

charlotte_mom, 多謝你提醒, 不過又 誇, 但又幾搞笑, 另一個小朋友仲烏龍

h20471120,

你個名的數字有冇意思架? 咁長既?

內聯網寫左適應週其間要著校服唔可以穿運動服呀, 你地小一有冇寫呀?

好開心愈來愈多家長入來傾呀, 大家一起多多分享意見吧!

iwff

原帖由 h20471120 於 09-9-4 13:59 發表
Chrischiu , 你真係好喇, 同我地冇去嘅家長分享內容 !

咁多 1A 嘅家長報左到 ! 點少得我呀 ! 你地好 ! 多多指教 !

星期一有P.E.堂,雖然未正式上堂,咁係咪即係可以著運動衫啦 ? ...

醒目開學勳章 王國長老

我女今日話我知, 佢有得參加英文朗誦了 , 佢又有join中文朗誦, 希望今年成績ok啦
(舊年英文無特別train, 中文練左點知原來無報名, 音樂節本來準備充足點知最後彈錯, 連場失誤, 激死我了 )

Chrischiu2002,

多謝你既分享.  其實我都對黃校長既印象都幾好,  幾次既見面, 都感覺佢好有心, 表現又好定, 似做足功夫同好有經驗.  可能係佢既衣著和外形, 比我有d覺得佢好傳統同比較嚴肅.

醒目開學勳章 王國長老

你太客氣了
識得我耐都知其實我份人好甩漏的, 真係要大家多多關照了
原帖由 chrischiu2002 於 09-9-4 02:49 PM 發表
其實我是放大假來就小朋友開學, 之後的就可能冇現在的一般詳細, 希望我們保持互相幫助, 團結一致.

特別Charlotte_mom 的貢獻較多, 所以我才做一點功夫.

大家繼續努力吧!

Chrichiu2002 ...

醒目開學勳章 王國長老

可能校長都係要咁look掛.........記得有次去見工, 著晒套裝化晒妝咁(平時都係西褲呀咁)
我女問我, 做咩著到成個任校長咁
原帖由 TT 於 09-9-4 04:17 PM 發表
Chrischiu2002,

多謝你既分享.  其實我都對黃校長既印象都幾好,  幾次既見面, 都感覺佢好有心, 表現又好定, 似做足功夫同好有經驗.  可能係佢既衣著和外形, 比我有d覺得佢好傳統同比較嚴肅. ...

Charlotte_mom,

希望你囡囡今次比賽會有好成績啦。我都有叫仔仔試下參加, 佢死都唔肯, 我都冇逼佢, 希望佢升得高年班後會大擔出賽啦!

iwff

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-4 16:12 發表
我女今日話我知, 佢有得參加英文朗誦了 , 佢又有join中文朗誦, 希望今年成績ok啦
(舊年英文無特別train, 中文練左點知原來無報名, 音樂節本來準備充足點知最後彈錯, 連場失誤, 激死我了 ) ...

請問各位一年級同學家長, 小朋友有無收到ELN活動通告?

TT

我仲未入到內聯網, 唔知係咪屋企電腦 block 咗?!  h20471120 個疑問我都想知, 多謝 iwff 提點呀。

TT,
你係咪講音樂班, 請問如果小朋友完全未學過樂器應該唔收?

我入左內聯網睇左了, 一年班係下星期四先派.  thanks.

tt

各位 1A 家長,
可否講下小朋友的學號呀?
小兒no.19
佢仲未真正識到同學仔呀,問親都唔知人哋叫乜名。
其實返咗4日,佢地應該有机会互相認識!

原帖由 chrischiu2002 於 09-9-3 17:22 發表
20090903 0830-0930
校長見面會內容

1, 校長個人介紹.

2, 介紹老師, 學校方向, 校徽, 全校大約720多名學生.

...

謝謝妳記下了,那天本來有報名要參加的,結果仔仔生病請了病假去看醫生

仔仔是1B班的(好像還沒看到同學);仔仔說今天班上有五個同學沒到…所以還是要多保重身體啊~

想請問前輩,學校除了絃樂隊外有沒管樂隊還是鼓隊?仔仔說音樂會裡有人打鼓、打鈸、吹喇叭,他想參加那種,不過他說"大人說"(不知道他指的是誰?)要三年級以上才能參加,一、二年級還不能參加。仔仔還說演奏的人是大人,不是學生?

醒目開學勳章 王國長老

木管樂/銅管樂: 小二至小六
敲擊樂: 小三至小六
(好彩對住張通告至識答 )

以我所知, 初學都收架
原帖由 small_cc 於 09-9-5 12:15 AM 發表

謝謝妳記下了,那天本來有報名要參加的,結果仔仔生病請了病假去看醫生

仔仔是1B班的(好像還沒看到同學);仔仔說今天班上有五個同學沒到…所以還是要多保重身體啊~

想請問前輩,學校除了絃樂隊外有沒管樂隊還是 ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-5 11:58 發表
木管樂/銅管樂: 小二至小六
敲擊樂: 小三至小六
(好彩對住張通告至識答 )

以我所知, 初學都收架

Charlotte_mom:
感謝了!那就可以先不用選絃樂了,一方面時間和外面的phonics衝突到,另外仔仔學鋼琴要叫他練習都已經 ,挑有興趣的學,大家都會開心些!

估唔到咁快就有投訴.

今日放學校車早咗到, 應該話無上個禮拜咁遲. 我奶奶未到車站, 但係校車放咗我個女自己行返屋企.

我唔介意我個女遊車河, 車佢返學校都仲可以, 最多我自己去接番佢, 因為係自己唔啱, 遲咗去到車站接佢, 但我好介意佢放一個一年班, 6歲都未夠既小朋友自己落車返屋企.

我應該同邊個投訴?

咁都得 !
當然同校車公司投訴,並同學校反映
原帖由 yk 於 09-9-7 13:10 發表
估唔到咁快就有投訴.

今日放學校車早咗到, 應該話無上個禮拜咁遲. 我奶奶未到車站, 但係校車放咗我個女自己行返屋企.

我唔介意我個女遊車河, 車佢返學校都仲可以, 最多我自己去接番佢, 因為係自己唔啱, 遲咗去到車 ...
‹ 上一主題|下一主題