用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 港大同學會小學家長 (3) - 已完結...
go

港大同學會小學家長 (3) - 已完結... [複製鏈接]

Hi 各位媽媽 ,

今日係開學第一日, 所以我都開個新topic 比大家一起入來傾下計, 分享下。今日我帶阿仔回到學校見到好多小一學生好可愛呀, 好細個, 又係學校門口影相。新校長仲企係學校門口不斷同家長及學生打招呼, 好主動。

希望每個學生都有個愉快的新學年。

iwff

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

新學年, 打聲招呼
之前都唔記得提小一家長要pack snack box, 希望佢地今日有準備啦
今朝校巴好準時, 你地情況點呀?

原帖由 iwff 於 09-9-1 09:30 AM 發表
Hi 各位媽媽 ,

今日係開學第一日, 所以我都開個新topic 比大家一起入來傾下計, 分享下。今日我帶阿仔回到學校見到好多小一學生好可愛呀, 好細個, 又係學校門口影相。新校長仲企係學校門口不斷同家長及學生打招呼,  ...

原帖由 Charlotte_mom 於 09-9-1 10:07 發表
新學年, 打聲招呼
之前都唔記得提小一家長要pack snack box, 希望佢地今日有準備啦
今朝校巴好準時, 你地情況點呀?

iwff,

ha ha ~ 我返黎啦, 不過而家仲係屋企, 今日放多1日假 , 今朝只係送個仔去搭校車, 冇再去學校啦, 不過我掛住睇個仔上校車, 唔記得畀番個食物袋佢, 連水樽都冇畀, 下午去接佢, 實畀佢詐晒型 , 放左咁多日假, 連我都心散埋, 連校車個車牌都唔記得睇

Kookoo,

你終於回來了! 好在這兩星期返半日, 你仔仔冇水及零食都頂得住的, 不過就真係會嘈囉

今早回校都冇什麼特別, 係校長不斷welcome 係門口的家長及學生們, 上網見到又一堆通告要簽了。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-1 10:51 發表

iwff,

ha ha ~ 我返黎啦, 不過而家仲係屋企, 今日放多1日假 , 今朝只係送個仔去搭校車, 冇再去學校啦, 不過我掛住睇個仔上校車, 唔記得畀番個食物袋佢, 連水樽都冇畀, 下午去接佢, 實畀佢詐晒型: ...

原帖由 iwff 於 09-9-1 11:06 發表
Kookoo,

你終於回來了! 好在這兩星期返半日, 你仔仔冇水及零食都頂得住的, 不過就真係會嘈囉

今早回校都冇什麼特別, 係校長不斷welcome 係門口的家長及學生們, 上網見到又一堆通告要簽了。

i ...

iwff, 你入左內聯網啦, 我未入去睇, 佢地就快放學啦, 一陣去睇佢落車情況 , 晏啲會同佢又返幼兒園探老師, 冇零食和水, 佢都ok架, 係補習社成日都唔記得飲水, 可以一日唔飲都得嘅, 好啦, 睇下晏啲有冇時間再入黎, 唔係就明早再同你地傾啦

Kookoo,

好呀! 應該放學後, 明早會有更多話題的了。

其他小一及各級家長都歡迎入來分享下, 吹下水啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-1 11:56 發表

iwff, 你入左內聯網啦, 我未入去睇, 佢地就快放學啦, 一陣去睇佢落車情況 , 晏啲會同佢又返幼兒園探老師, 冇零食和水, 佢都ok架, 係補習社成日都唔記得飲水, 可以一日唔飲都得嘅, 好啦, 睇下晏啲有冇時間再 ...

2年後既今日, 2個女又可以一齊返校.  聽女麻女麻講校車好似遲左十分鐘到, 第一日應該係亂d.  我地個車站又多人上車, 排隊上車都要好耐. 哈哈.  係呀, 好多通告.  真係轉左飯商, 希望會好食d.  唔使d女日日投訴.

大女今日知道班主任係中文科同英文科老師.  佢話都ok. 因為一年班果時都係.  重話教英文科既班主任係新老師.  不過2個都無同佢地講普通話同英文wor.

TT,

你是否三年級家長呀? 以往少見你入來傾, Welcome!

我仔仔的班主任係數學及英文老師, 英文老師好似唔係好識講廣東話(中國人臉孔), 佢話老師好好人。

昨天一堆通告要慢慢睇, 我一次過交哂D通告了。今年轉了新手冊, 好靚但都幾重下。希望今次個飯商會OK啦。

iwff

原帖由 TT 於 09-9-2 10:59 發表
大女今日知道班主任係中文科同英文科老師.  佢話都ok. 因為一年班果時都係.  重話教英文科既班主任係新老師.  不過2個都無同佢地講普通話同英文wor.

原帖由 iwff 於 09-9-2 12:28 發表
TT,

我仔仔的班主任係數學及英文老師, 英文老師好似唔係好識講廣東話(中國人臉孔), 佢話老師好好人。

昨天一堆通告要慢慢睇, 我一次過交哂D通告了。今年轉了新手 ...

iwff, 今朝返黎好多濕碎野要follow, 所以而家lunch先入黎, 本手冊真係幾靚, 不過冇得抽起一啲唔用嘅, 通告我明天先交, 我習慣留copy, 所以今日帶晒返公司copy, 係呢, 你仔昨日架校車有冇遲好多呀? 我仔架車就遲左大約15 ~ 20分鐘, 我見都係放晒佢地落車, 不過今次見個仔都識落左車向前行, 我今朝交待佢, 唔好行好遠, 一係企係原位, 一係就行去間家居用品店門外等補習社個姨姨黎搵佢, 我仔個班主任, 其中一個都係小一嘅數學老師做番班主任, 另一個佢話唔知教邊科, 小一教佢地中文老師照做番小一個班班主任, 老師仲約佢地食飯

Kookoo,

我仔仔架校巴冇遲呀, 都算準時。我仔仔話小一的學生好得意, 好細個咁。佢個班有一個男仔插班生, 佢同那新同學一組, 大家相處得好開心喎。

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-2 12:49 發表

iwff, 今朝返黎好多濕碎野要follow, 所以而家lunch先入黎, 本手冊真係幾靚, 不過冇得抽起一啲唔用嘅, 通告我明天先交, 我習慣留copy, 所以今日帶晒返公司copy, 係呢, 你仔昨日架校車有冇遲好多呀? 我仔架車就遲左 ...

大家好, 又開學了! 這兩天都算ok, 校巴回程都係遲咗少少啫. 我地個站多咗兩個小一同學仔搭校巴.

囝囝的班主任同小一嗰個一樣, 係英文老師, 另外換咗一個班主任係教數學, 佢話新嗰個班主任好, 我話您點知? 佢話好鬆無上年嗰個咁嚴

希望各位小朋友今年學業進步!

昨天Day 1,所以自己接返學和回家,但今天 Day 2乘校車,去程校車遲了約10mins,回程遲了25mins,唉,希望明天會好点啦。

tomdog, 今朝C2校車死左火, 你囡囡有冇遲到呀? 我地和富上車個班, 要夾埋搭的士返校(分左3架車), 好彩趕得切冇遲到, 同埋有得claim番校車公司 , 舊年架車都未試過c火, 有位家長話直頭搭左幾年都未試過, 希望明天唔好啦 , 個保母係過左7點半先打電話黎通知 , 後尾有另一位家長打去校車公司問, 佢話後備車要過左8點先到 , 叫我地自己搭車返校:;pppp:

你好, 我大女係升三年班, 細女啱啱讀一年班.  真係希望今年d飯會好食啦, 我細女食飯係勁差.  如果重係咁難食. 真係死得.  之前間中都有入黎傾下.  以後希望會多d時間入黎傾啦.  你地覺得新校長點?

tt

原帖由 iwff 於 09-9-2 12:28 發表
TT,

昨天一堆通告要慢慢睇, 我一次過交哂D通告了。今年轉了新手 ...

TT,

我都有印象見過你上來呀? 你是否住TKO的, 我住寶林。

我對新校長未有特別意見, 因為始終未正式聽過佢係講座說話, 只係第一日開學見佢係門口不斷同學生家長打招呼咋。始終要時間去留意下, 亦可以問小朋友對新校長的意見, 因為小朋友係最直接表達意見的。

iwff

原帖由 TT 於 09-9-3 11:42 發表
你好, 我大女係升三年班, 細女啱啱讀一年班.  真係希望今年d飯會好食啦, 我細女食飯係勁差.  如果重係咁難食. 真係死得.  之前間中都有入黎傾下.  以後希望會多d時間入黎傾啦.  你地覺得新校長點?

tt

...

Kookoo,

嘩 ! 咁大件事呀, 好在小朋友都平安回到學校, 就算遲到我相信學校都會明白的。我上年送仔仔回校都見過有架校車話死火, 結果學生分批坐的士回校, 褓姆好緊張點齊人數及 所有的士到校未, 好似係安排高年班的同學陪低年班一架的士, 可以照顧下。

我相信學校都會留意的, 希望冇下次啦!

iwff

原帖由 KooKoo 於 09-9-3 09:53 發表
tomdog, 今朝C2校車死左火, 你囡囡有冇遲到呀? 我地和富上車個班, 要夾埋搭的士返校(分左3架車), 好彩趕得切冇遲到, 同埋有得claim番校車公司 , 舊年架車都未試過c火, 有位家長話直頭搭左幾年都未試過, 希 ...

醒目開學勳章 王國長老

死火都得 !? 好彩唔係去到東廊至黎料, 唔係都唔知點收科...........

我女舊年學期尾捉住任校長, 問新學校係咪好似佢咁好, 任校長梗係話係啦, 於是我個女就信到十足十
我只知新校長經驗豐富咋..........
原帖由 iwff 於 09-9-3 12:26 PM 發表
TT,

我都有印象見過你上來呀? 你是否住TKO的, 我住寶林。

我對新校長未有特別意見, 因為始終未正式聽過佢係講座說話, 只係第一日開學見佢係門口不斷同學生家長打招呼咋。始終要時間去留意下, 亦可以問小朋友對新校 ...

今朝我和其他媽咪都咁啱無帶手機, 所以我地等到好耐下,
先至借其他人的手機打俾保母, 才知道發生甚麼事。 我還是打的來回呢, 因要趕返工。小朋友倒沒有遲到。

忘記拿receipt, 不知可以claim嗎?
原帖由 KooKoo 於 09-9-3 09:53 發表
tomdog, 今朝C2校車死左火, 你囡囡有冇遲到呀? 我地和富上車個班, 要夾埋搭的士返校(分左3架車), 好彩趕得切冇遲到, 同埋有得claim番校車公司 , 舊年架車都未試過c火, 有位家長話直頭搭左幾年都未試過, 希 ...

原帖由 TomDog 於 09-9-3 14:46 發表
今朝我和其他媽咪都咁啱無帶手機, 所以我地等到好耐下,
先至借其他人的手機打俾保母, 才知道發生甚麼事。 我還是打的來回呢, 因要趕返工。小朋友倒沒有遲到。
忘記拿receipt, 不知可以claim嗎?
...

tomdog, 你打畀江太啦, 同佢講唔記得攞receipt, 我諗佢唔會say no 卦
‹ 上一主題|下一主題