用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙田小學
樓主: leeyin
go

沙田小學

朱小,今年09/10 ,小一 轉了課程 , 話今小D功課,小D默書,更活動教學 , 但現在仍是放半日, 未知轉成點! 但大女P.1時都是3-6樣功課, 都能在30-60MINS完成 , 教學都OK !
原帖由 kelvin_li1130 於 09-9-10 01:32 發表
點解冇人提朱小呢???朱小又如何??

原帖由 pennyma 於 09-9-9 22:43 發表
請問EMA88妳小朋友在胡上讀得辛苦嗎?功課多嗎?

leeyin & pennyma,
我囡囡現小二, 囡囡都好喜歡返學, 而功課未算太多.
每隔一星期默書一次, 內容老師會預先交家長回去幫小朋友溫習的....學校都幾著重小朋友既閱讀, 今年仲將閱讀增設為晨讀, 這樣我覺得對小朋友是一件好事.  另外上年小一在小息間要向大哥哥大姐姐說英語, 增加小朋友自信心...我覺得是非常好的, 但不知今年是否一樣也有這活動.

想問胡上 or 胡下比較呢, 邊間好D. 因知道胡下係小班教學& 活動教學的 (我比較想試下活動教學) .但胡上就比較近屋企.  真係母親的抉擇..

另想問一問點解無人提沙田官立小學? 佢有聯係中學喎.

原帖由 EMMA88 於 09-9-10 15:33 發表

每隔一星期默書一次, 內容老師會預先交家長回去幫小朋友溫習的....學校都幾著重小朋友既閱讀, 今年仲將閱讀增設為晨讀, 這樣我覺得對小朋友是 ...
:weapon:

每隔一星期默書一次, 內容老師會預先交家長回去幫小朋友溫習的....學校都幾著重小朋友既閱讀, 今年仲將閱讀增設為晨讀, 這樣我覺得對小朋友是 ...

謝謝妳的回覆,請問隔星期默書是代表隔星期默中文和英文嗎?

回覆 21# mandee2621 的文章

thanks...for mandee2621。我都未知報朱小(我有20分)N年前畢業。定心儀的培基....只有15分.....唉....心大心細??

EMMA88~

謝謝你的資料, 請問明年開始是不是全日教學?