用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀
樓主: venusbaby1176
go

有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀 [複製鏈接]

VIVICICIMIMI
咦, 我未開俾我個仔睇過喎, 等我今晚開俾佢睇下先.
係啦, 你地D小朋友習慣左返學未? 我個仔返學時無野, 但係夜晚就瞓得好差, 煩..

原帖由 vivicicimimi 於 09-9-10 09:29 發表
我想是不是個套A-Z DVD呀!我個仔好鍾意睇!

無野喎!一覺瞓天光。

今日收到普通話CD太好了!因我唔識講普通話的,有了它協助教講普通話實在太好了!

Hi 原來新派兩隻DVD係平時睇 我以為要學校教咗先睇. 仲有我覺得學校自制嗰隻英文DVD都幾好,有多位外藉老師教字母拼音. 依家我個女係學校學咗英文歌返嚟都曾唱俾我聽,雖然啲音唔係好準,但我都好開心啦.

me too! 就算D英文我識讀,但唔識唱有鬼用咩? 此英文DVD幫到好多,起碼同個仔一齊唱,佢就係到做動作,超funny!: happy:

今晚掛咗 8 号 明天多數唔使返學啦, 我個女就開心啦.

hi,
my son was born in Apr 2008 (now is 1yrs 5 mths old). pls let me know when do i have to apply N1 in york for him? this year? or next year?

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-4 10:23 發表
Hi rabbitann 我個女係大女 4月出世, 請問你哋知唔知N1 大約有幾多班呀? 每班有幾多人呀? 會唔會因為人太多,冇時間打俾啲家長呢.

hi, all

我個仔讀N1B1a.m. 我前幾日俾佢睇學校派的普通話vcd,佢竟然用普通話同我講:李老師早,我聽到都有d意外佢咁快識講

原帖由 beautymama123 於 09-9-15 01:51 發表
hi, all

我個仔讀N1B1a.m. 我前幾日俾佢睇學校派的普通話vcd,佢竟然用普通話同我講:李老師早,我聽到都有d意外佢咁快識講

hi beautymama,

我個仔都係讀N1B1, 請問你覺得個班主任怎樣? 覺得她好唔好?

beautymama123 & lovelyBB06

實在太開心啦, 原來你地兩個小朋友同我個仔讀同一班,都係N1B AM, 真係好啦, 可以係呢度同你地傾計.  嘩, beautymama123, 你個女好叻喎, 識得同你講普通話, 我總未俾我個仔睇過, 唔知佢識唔識, 哈..
佢地個班主任miss yu, ok啦, 唔係太好又唔係太差啦, 不過始終我都係覺得一班有27個, 實在太多啦.  我個同事佢個仔讀果間一班得12個, 有兩個miss同一個嬸嬸, 差唔多每日都有打俾我個同事同佢講返佢個仔係學校d野...我地就無啦...

原帖由 LovelyBB06 於 09-9-15 12:35 發表

hi beautymama,

我個仔都係讀N1B1, 請問你覺得個班主任怎樣? 覺得她好唔好?

hi, rabbitann, 我果個係仔呀,唔係囡囡,
因為我個仔搭校車,一直冇機會去學校,直到上星期我想同阿仔去試學小提琴,所以自己湊佢放學,先有機會同班主任傾一陣,可以了解一下佢平時返學d野,所以就算搭校車,我覺得如果時間安排到,間唔中接佢地放學,可以面對面同老師了解一下佢地的學校生活 都幾好

下星期學校開生日會,我個仔8月生日,唔知有冇其他小朋友都係8-9月生日呢?

hi loveyoucherrie
你仔仔都係N1B呀?  真係好啦, 我地可以係度傾下計, 了解多D佢地係學校O既野.  我個仔同你個仔一樣, 都係成日話俾我聽成餅乾, 要我再問佢諗清楚D, 佢先會講真正果様俾我聽, 真係激鬼死.  
不過你個仔都真係好乖, 甘喜歡返學, 我個仔就一時時, 唉..
原帖由 loveyoucherrie 於 09-9-15 18:20 發表
我仔仔都係N1B1呀,多多指教!!其實我都唔知佢係學校做乜嫁,問佢,佢又話唱歌囉!問佢食乜?佢就話餅乾,但係無理由日日都餅乾呀?真係激死!!但係佢真係好鐘意返學!!每日唔洗叫就自動7:30am起身!返學嘅魔力,真勁! ...

Hi Beautymama123
sorry...記錯左你果個係囡添, 原來都係仔仔. sorry..
嘩, 你個仔甘快學小提琴啦, 好叻呀, 我個仔總唔肯坐定定呀.  我都會有時接佢放學架, 佢會好開心.
係呀, 佢地下個星期五有生日會, 你個仔係其中一個主角, 預祝佢生日快樂, 身體健康..
HAPPY BIRTHDAY!!!!!

原帖由 beautymama123 於 09-9-15 23:32 發表
hi, rabbitann, 我果個係仔呀,唔係囡囡,
因為我個仔搭校車,一直冇機會去學校,直到上星期我想同阿仔去試學小提琴,所以自己湊佢放學,先有機會同班主任傾一陣,可以了解一下佢平時返學d野,所以就算搭校車,我覺得如果時間 ...

My daughter is in N1F am.  There are 17 students in the class.  So far, I am happy with the school.  My daughter likes to go to school too.  The class teacher did not call up, but I use to call the teacher once a week.  The teacher is very friendly and willing to share with me of the school and my daughter's performance during that week.

Her English teacher is called Mr. Chris.  At first, she was afraid of him, and told me "I don't like English",  but after a week, she told me "I am not afraid of Mr. Chris".  There is another English teacher called Ms. Hanna.  Both of the English teacher look very kind and friendly.  They greet the students at the school entrance every morning.

今日有英文習作做喎,我覺得應該每一個圚形都填不同顏色?但我個仔將所有填晒紅色,佢話老師話喎

HI, 我今年想報YORK, 我想問用英語上課時間是不是只有15-20分鍾呀

佢地教D英文真的很好,我個仔已經可以分別Big and small, tall and short, long and short, boy and girl, man and woman....不是認圖畫,而是認字。

HI..我仔仔都係8月份生日..你會否買CAKE回學校嗎?

原帖由 beautymama123 於 09-9-15 23:35 發表
下星期學校開生日會,我個仔8月生日,唔知有冇其他小朋友都係8-9月生日呢?
‹ 上一主題|下一主題