用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀
go

有冇 york NIE AM 嘅媽咪 呀

我女兒就讀 york NIE AM 開學兩個星期,你哋小朋友適應咗未呀.

OK! 我個仔日日放學返嚟講:i am happy happy today!
係啦!開學了2星期,Miss Wong 都冇致電講吓我個仔上課的情况。你有否收到電話呢?

hi
兩位媽咪你地好, 我個仔讀緊N1B.  vivicicimimi,你個仔都好叻喎, 識得講成句英文, 我個仔總未甘叻.  你地N1E有幾個一班, N1B就有成27個, 我終紿覺得好似多左d, 你地覺得呢?  
好似無乜特別的話, d班主任都唔會打來, 我就覺得好似唔係甘好, 終紿剛剛開學, 都應該最少每個星期打來一次, 等我地可以了解下呀...

hi,
my daughter is in N1Dpm , i got a call from the teacher few days before school start. maybe u can call the teacher to ask how's your child behave in class.

我個女讀NIE 每天都會問佢老師有冇打開書本教你讀書呀, 每次問都話冇,真係好想知道佢上課既情況,唔知會否安排家長觀課呢? 仲有想問有冇媽咪知唔知新校舍大唔大?因女兒搭校車,我仲未到過學校呀.

Hi
我同你一樣, 都好想觀課, 因為我個仔都話唔到d野俾我聽, 問佢茶點食什麼飲什麼, 佢有時話餅有時答面包, 飲牛奶或水, 都唔知係唔係, 哈哈..
原來你未去過新校舍呀?  我去過好多次, 新校舍好大好靚, 得閒去睇下.  你個女係大女定細女呀?

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-1 20:59 發表
我個女讀NIE 每天都會問佢老師有冇打開書本教你讀書呀, 每次問都話冇,真係好想知道佢上課既情況,唔知會否安排家長觀課呢? 仲有想問有冇媽咪知唔知新校舍大唔大?因女兒搭校車,我仲未到過學校呀. ...

Hi! 我今日放假去接囝囝放學,終於見到新校舍,大過舊校舍環境好靚,設計得好似外國D幼稚園,不過課室似乎細咗D。

Rabbitann, 我同你一樣,我個仔都話唔到d野俾我聽, 問佢茶點食什麼飲什麼,同你小朋友一樣,一時是bread 一時是cake,always drink water or juicy!

回覆 6# rabbitann 的文章

Hi rabbitann 我個女係大女 4月出世, 請問你哋知唔知N1 大約有幾多班呀? 每班有幾多人呀? 會唔會因為人太多,冇時間打俾啲家長呢.

你地好呀..
我仔仔都係細仔..佢每日番來都有話番比我知佢食咩.
有時食腸仔包, 豬仔包, 餅, 提子汁, 橙汁, 水, 奶..
但唔知仔仔有冇講大話呀.

我估你個仔仔應該冇講大話, 因為我 個女都係話食呢d, 口供一致, 今日應該係食餅乾同飲橙汁.  不如你地問小朋友對口供丫!!  haha!!
亞女返學好開心, 所以我好放心!!

好開心!我個仔識讀個"人"字,因我從來冇教佢中文字的,佢話我是人,mammy是人,Daddy是人,姐姐是人....。

Hi 今日我個女仲話有個MR X (因聽唔到佢發音) 可能係外藉老師, 同佢哋一齊唱歌,我都覺得佢讀得幾開心

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-4 20:00 發表
Hi 今日我個女仲話有個MR X (因聽唔到佢發音) 可能係外藉老師, 同佢哋一齊唱歌,我都覺得佢讀得幾開心

是不是 Miss Tsang呀..因我仔仔有講過...但唔知係教咩.

Hi venusbaby

今年K1好似有14班, 我個仔果班即係N1B有成27個, 我其實都覺得好似多左D, 不過我個仔就讀得都幾開心, 同埋都好似真係好快學到野.

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-4 10:23 發表
Hi rabbitann 我個女係大女 4月出世, 請問你哋知唔知N1 大約有幾多班呀? 每班有幾多人呀? 會唔會因為人太多,冇時間打俾啲家長呢.

Hi faitak
我上個星期五問我個仔食咩, 佢話食餅乾同牛奶, 激死我, 又亂講..
係啦, 你地有無俾佢地坐校車呀?

原帖由 faitakb 於 09-9-4 14:26 發表
我估你個仔仔應該冇講大話, 因為我 個女都係話食呢d, 口供一致, 今日應該係食餅乾同飲橙汁.  不如你地問小朋友對口供丫!!  haha!!
亞女返學好開心, 所以我好放心!! ...

開左學..唔係好耐..但比我想像中...學野都算學得快..同埋我幾LIKE佢地d英文教材...

Hi 請問有冇媽咪知個劍橋課程大約幾時開始報讀呢?

原帖由 venusbaby1176 於 09-9-7 22:07 發表
Hi 請問有冇媽咪知個劍橋課程大約幾時開始報讀呢?

好似話要K2先開始報..

原帖由 kk8888 於 09-9-7 21:38 發表
開左學..唔係好耐..但比我想像中...學野都算學得快..同埋我幾LIKE佢地d英文教材...

請問有些甚麼英文教材? Thx!

我想是不是個套A-Z DVD呀!我個仔好鍾意睇!