用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始! ...
樓主: 2bzmummy
go

仔女經<<Part 34>> 之...3 年白老鼠實驗,正式開始!

原帖由 2bzmummy 於 09-9-2 08:45 發表

非常同意,我 HB 經常都會提醒兩位公子,他只會供養他們到 18 歲 。。。。

2b

我hb又係咁同神仔講........如果佢靈靈性性入到大學就可以再商議

原帖由 2bzmummy 於 09-9-2 09:37 發表

長老

好在我有您十卜我囉

2b

我唔係盲目十卜您......您有嘜唔啱思路我會'省'下您架

原帖由 2bzmummy 於 09-9-2 08:44 發表

早晨

您的支持我當然感受到啦 ,不過您要再數數手指,我地呢度有 10 位靚媽呀 。。。

太后

要'拉'阿46出0黎審下佢將邊位姊妹'惕'除靚媽之名.....

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-2 09:44 發表

太后

要'拉'阿46出0黎審下佢將邊位姊妹'惕'除靚媽之名.....

長老

46 兄都係記憶體不足嗟 ..........

原帖由 2bzmummy 於 09-9-2 10:39 發表

長老

46 兄都係記憶體不足嗟 ..........

2b

46 係呢行專家0波.....記憶體唔夠應該要未爆時加硬體, 否則好易'冧'機架

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 11:48 發表
各大大們
請問你地子女選讀左咩科目呀?
thx

ha8mo 兄

好耐無見喎,您家小朋友又係 334 ?

原帖由 布甸仔媽媽 於 09-9-2 11:51 發表

2b

46 係呢行專家0波.....記憶體唔夠應該要未爆時加硬體, 否則好易'冧'機架

長老

46 兄呢排公務繁忙嘛 ....

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 11:48 發表
各大大們
請問你地子女選讀左咩科目呀?
thx

Hi ha8mo,

不如你自我介紹先啦~~

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 12:13 發表
maybe ...... 12 years later

我老婆姪女現讀中二
我尋日睇左佢學校各班個時間表
推斷到佢地個新高中如何選科

我覺得果D所謂文理分流真係isgh鬼氣

願聞其詳 ...........

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 12:42 發表
我就咁望落個時問表度
都係跟以往會考班模式一樣
4班文商+1班理

4班文商入面先fix一科,都當係有得揀啦
分別係Geog, Econ, BAFS同THS
之下再在
Geog, C.Lit, THS, HMSC 內4選1;及
Econ, C.Hist, BAFS, ICT, VA, E&RS,  ...

ha8mo

1) 未聽過有 HMSC,請問係乜野科目 ?
2) 以我地既認知,好多學校都會係咁分班,4 core subj (chin, eng, maths, LS)+ 1 electic 為主(呢科 electic 應該係比較主流,多人選修)其他 1 or 2 科 electic (有學校會採用 4 + 1 or 4 + 2),就會要同學走班房
3) 可能您所講的是女校,所以文商比較多
4) 其實同學應該有幾多選擇,並非肯定文商,或者純理,好多學校都會俾學生揀純文,純理,文商,理商又或者文理組合的,可能並非您單從時間表可以理解得到 ....

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 14:59 發表
我就係明白自己不會知曬全港學校情況
所以來哩度問下你地子女揀左D乜

我不是說宜家冇得揀
而係就算以往的會考模式其實一樣可以做到而且彈性更大
以往可最多讀10科
有能力者真的文理兼修也可
以往文科女孩加科BIO或H ...

我會覺得,我地冇得揀就唯有認命,同埋學我細 b 學校阿 sir 講,其實舊瓶新酒,換湯不換藥,只要抓住宗旨,文既就揀文,理既就揀理,最忌唔三唔四,兩頭唔到岸,所以我地可以見到主流既中學,大致上開的學科都係同以前無什麼分別,教育當局講既某些冷門科目(例如:旅遊之類),可能只有某些少數學校開到 ...

用以前會考的模式,我都唔傾向俾自己小朋友讀咁多科目,寧願佢集中一點 .....

新朋友 你好

有工做...有飯食

原帖由 ha8mo 於 09-9-2 17:13 發表
請問有冇人知邊間學校有開
Integrated Science 綜合科學
(不是 Combined Science 組合科學)

我覺得IS哩科先至係最適合本意想讀文科的人去修的理科科目
而且內容亦相當靈活有趣
不是光坐著死計爛計或背名詞公式果種

...

ha8mo

唔覺教育局有呢科喎 .....