用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 LSPS 小一家長交流區(2009/10)
樓主: LS+MCS
go

LSPS 小一家長交流區(2009/10)

其實一至四年級會年年轉班,不如唔好淨係限1D班好唔好?最多我幫你改一改個標題等多d家長入黎。

delete

原帖由 Odin 於 09-6-11 14:34 發表
其實一至四年級會年年轉班,不如唔好淨係限1D班好唔好?最多我幫你改一改個標題等多d家長入黎。

聽說小一至小四都是隨機編班的, 不是嗎??

原帖由 winniemingchu 於 09-6-11 15:34 發表
吓? 年年轉班是轉班名定係連同學都會兜亂, 要重新認識過啲同學仔嫁?

原帖由 ryohga 於 09-6-11 16:04 發表
聽說小一至小四都是隨機編班的, 不是嗎??

係呀, 不過到小五上小六都係同一班

吓.......取消咗啦,多謝你講....我先知.

原帖由 zitalin 於 09-6-11 16:36 發表
2009至2010年度小一新生家長會原定於2009年6月13日(星期六)舉行的小一新生家長會取消。  

hi

乜6月13日有小一家長會咩?

我收到份通告冇提及e日喎...只提及8月29日有個小一新生第二次家長會...

仲有你地會買學校的書包嗎?

係咪要去學校買?寄支票去得唔得?Thanks!
原帖由 christieman 於 09-6-12 00:32 發表
hi

乜6月13日有小一家長會咩?

我收到份通告冇提及e日喎...只提及8月29日有個小一新生第二次家長會...

仲有你地會買學校的書包嗎?

第一次既家長會好似無乜特別野講.  我記得好似係歡迎大家, 同叫大家要開始準備下咁.

8月尾個次就好多野講了, 開左3-4個鐘.  個日亞仔都要番去架, 因為會根據佢地分左既班跟老師去班房, 大家傾下玩下咁, 叫做俾佢地適應下咁啦.  唔知呢個安排今年有冇呢?

我地書包同書都係學校買, 貪方便姐.  因為d書已經一袋袋裝好, 你一行埋去話佢知讀幾年級, 佢地就會俾你.  寄支票應該唔得.  我唔記係咪只收現金, 最好大家準備定啦.

校服我就出去買, 有其他家長介紹, 平d又好d.

書包方面, 雖然仲用得, 但我幫亞仔係出面買個輕d, 宜家呢個有d用, 裝埋書仲重...

噢!! 沒有說會不會改期呢!!??

原帖由 zitalin 於 09-6-11 16:36 發表
2009至2010年度小一新生家長會原定於2009年6月13日(星期六)舉行的小一新生家長會取消。  

今年通告上說不可帶小朋友一起去.

原帖由 maria_lai 於 09-6-12 09:04 發表
第一次既家長會好似無乜特別野講.  我記得好似係歡迎大家, 同叫大家要開始準備下咁.

8月尾個次就好多野講了, 開左3-4個鐘.  個日亞仔都要番去架, 因為會根據佢地分左既班跟老師去班房, 大家傾下玩下咁, 叫做俾佢地 ...

另外, 提提大家, 當穿夏季校服而有體育堂個日, 小朋友要係學校換運動衫.  宜家好似可以俾我地穿定係校服入面, 但小朋友始終要自己除校服上體育堂, 落堂又要自己穿番校服, 所以你地最好俾個仔係屋企試多d自己換衫.  我個仔個班開頭幾堂體育堂基本上無點上過, 因為全班都換完衫時都夠鐘落堂了, 哈哈!  老師會俾佢地習慣下既, 不過可以既, 你地都俾個仔準備下先啦.

仲有, 由舊年開始, 所有小學生都一定要穿皮帶, 當小朋友去厠所時我覺得可以有以下方法(亦可能有以下問題).

1) 當橡根褲咁成條除, 抽番條褲上來後將件衫攝番入去.  但穿左皮帶後, 條褲腰位夠闊就咁除嗎? (或者條皮帶可以唔扣咁緊既)  攝衫呢個動作, 小朋友攬得掂嗎?

2) 唔想條皮帶扣得咁鬆, 咁即係好大機會要除左皮帶個扣先夠位成條褲除啦. 之後就好似上面(1), 有攝衫呢問題姐.  但再之後要自己扣番條皮帶, 小朋友攬得掂嗎?

3) 唔除皮帶扣又唔除褲又唔攝衫, 咁就只開拉鍊啦, 好似d男人咁呢. 但小朋友攬得掂嗎?

其實呢3個方法都ok, 只要你地喜歡及仔仔習慣就ok.
我自己就教個仔用第3個方法, 因為
攝衫同扣番條皮帶呢兩個動作對佢來說仲麻煩.

聽落好多野要適應同習慣, 小一就係咁架啦, 不過唔好太擔心, 真係俾d時間小朋友(同家長自己)就得架啦, 我見好多個同學仔番左一排學都大致上無問題了.

很多謝你時常解答我們的問題!Thanks a lot!
因為書包的通告寫着要18/6前訂,15/7取,所以要行兩次,想問清楚.
想問你買了什麽書包?
另外,校服及運動服是否可到金綸買?係咪好d?
原帖由 maria_lai 於 09-6-12 09:04 發表

8月尾個次就好多野講了, 開左3-4個鐘.  個日亞仔都要番去架, 因為會根據佢地分左既班跟老師去班房, 大家傾下玩下咁, 叫做俾佢地 ...

原帖由 wanmui 於 09-6-12 18:38 發表
很多謝你時常解答我們的問題!Thanks a lot!
因為書包的通告寫着要18/6前訂,15/7取,所以要行兩次,想問清楚.
想問你買了什麽書包?
另外,校服及運動服是否可到金綸買?係咪好d?
...

唔好客氣.  因為上年我係呢到多得好多家長既幫忙, 預先知道左好多資料, 所以都希望幫番其他人.  不過唔肯定今年有無唔同, 大家當係攞個參考啦.

我記得上年買學校個書包好似都係要行兩次.  第一次係落order俾錢, 第二次係攞書包加上個日可以買埋書.

運動衫褲一定要係學校文具部買.  另外, 冬季校服既校tie都係要係學校文具部買, 呢樣可以遲d先, 唔急既.

其實文具部都有校服同襪賣, 價錢同質地就請你地自己去睇睇及比較.  上年買書個日, 有間校服公司係到, 你可以幫診佢, 亦可以自己出去買.

我上年買學校個書包, 夏季校服同冬季校服係幫診兩間唔同既公司買.  冬季校服就係你講個間買.  詳細比較同意見, 我pm答你啦.

原帖由 InitialD 於 09-6-8 23:59 發表
The homework is needed to be done at home. In the other words, the question is "Do the parents have patient to help to finish them ?"

哈哈, 同意InitialD講.  學校會contol佢地, 但番到屋企就要考下家長有冇耐性.

原帖由 winniemingchu 於 09-5-11 17:11 發表
maria_lai,

我打過去學校問今年是否沒有暑期活動給九月升小一學生, 學校說沒有, 真的confirm了嗎? 有沒有其他家長問過? 因為如果沒有, 我想plan定出面的其他暑期活動, 還想請教你有什麼提議在開學前報那類暑期活動 ...

報乜活動都好啦, 對我來說, 最近要開心. 放暑假喎, 放鬆d啦.  呵呵呵

我在登記註冊當天已落order俾錢買了那個書包, 因為這款SPI書包剛好就是我原本在吉之島看中的!! 希望收貨時它的質量ok啦...

原帖由 maria_lai 於 09-6-12 19:57 發表

唔好客氣.  因為上年我係呢到多得好多家長既幫忙, 預先知道左好多資料, 所以都希望幫番其他人.  不過唔肯定今年有無唔同, 大家當係攞個參考啦.

我記得上年買學校個書包好似都係要行兩次.  第一次係落order俾錢,  ...

請問你買咗大size定係細size呀?

如果細size唔知夠唔夠用呢?

原帖由 ryohga 於 09-6-12 20:34 發表
我在登記註冊當天已落order俾錢買了那個書包, 因為這款SPI書包剛好就是我原本在吉之島看中的!! 希望收貨時它的質量ok啦...

我是買細size的, 我想應該夠他用兩年了. 大size我覺得會重d.

原帖由 christieman 於 09-6-12 21:02 發表

原帖由 christieman 於 09-6-12 21:02 發表

我個仔用緊細size, 夠用架啦, 見佢d同學都係用細既

大size當然重d, 但細size用落都唔輕