用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 馬鞍山區 K1 or K2 小朋友 (09至11)
go

馬鞍山區 K1 or K2 小朋友 (09至11) [複製鏈接]

得閒入黎傾吓呀 !!

我個仔係大仔, 今年 repeat K1

讀上幼望

係度 update 下大家資料, 以便大家睇 :
Hermanwai  係聽濤雅苑上車
DoDoMum   係新港城上車
愛靚媽媽       住得好近圖書
monkey05   住翠擁

0    0    0    0

我係K2小朋友的媽媽,歡迎嗎?

我今朝送個女搭校車,嘩,今年好多K1小朋友呀. 果然聲勢浩大...

原帖由 HermanWai 於 09-8-31 12:13 發表
得閒入黎傾吓呀 !!

當然歡迎啦 ! 等我改下個 topic 先

我住聽濤, 今日都好似有 6-7個上校車呢

我個仔係大 B, 就黎 4歲

我見妳張相係女, 就已經啖晒糖啦

因為我想報兒童拉丁舞比我個仔玩
最好搵到個 女 partner 比佢就 perfect 啦

妳有無興趣

利安有班, 9月24日
逢星期四 6:30pm to 7:30pm
$320   /  8堂 (age 4   to   age 12)

原帖由 laurat 於 09-9-2 09:00 發表
我係K2小朋友的媽媽,歡迎嗎?

我今朝送個女搭校車,嘩,今年好多K1小朋友呀. 果然聲勢浩大...

你好!我仔仔都係今年repeat K1呀!

原帖由 HermanWai 於 09-9-2 23:54 發表

...

我有興趣比佢學拉丁舞呀,但好失禮,我個女係一個勁麻煩的人,佢好,除了返培正,其他課外活動佢都唔肯參加,我今晚試下問呢位大小姐先,佢好似升左K2之後,有小小進步,d比回覆你呀,
原帖由 HermanWai 於 09-9-2 23:54 發表

...

做大仔....好呀 !

老師幾日都讚佢醒目

我聽到好開心 +

原帖由 Scarlet 於 09-9-3 00:47 發表
你好!我仔仔都係今年repeat K1呀!

laurat

好...我等妳 !

or 我地可以帶佢地去視察下 ?

雖然, 我唔知得唔得 !

妳相中係妳 2 仔 ??? if yes, 幾大呀

我仲有個細女, 月尾就會 2歲啦 !

原帖由 laurat 於 09-9-3 12:47 發表
我有興趣比佢學拉丁舞呀,但好失禮,我個女係一個勁麻煩的人,佢好 “痴”身,除了返培正,其他課外活動佢都唔肯參加,我今晚試下問呢位大小姐先,佢好似升左K2之後,有小小進步,遲d比回覆你呀,
...

hihi,

大家好呀! 打個招呼先^^

我囡囡都係新港城上車架~ 不過多數係爸爸送佢上校車, 如果早上見到我出現既話, 就一定見到細佬仔~

子彤媽, 見到你呀女張相, 好似唔同o左樣咁既, 我唔認得佢呀!
你仔仔好得意呀^^

安穎媽媽,
子彤個樣變大個左囉,但都係好扭計 … …
我想問安穎暑假係唔係成日游水呀?因我見佢d皮膚好似黑左,

原帖由 DoDoMum 於 09-9-4 23:06 發表
hihi,

我囡囡都係新港城上車架~ 不過多數係爸爸送佢上校車, 如果早上見到我出現既話, 就一定見到細佬仔~

子彤媽, 見到你呀女張相, 好似唔同o左樣咁既, 我唔認得佢呀!
你仔仔好得意呀^^ ...

子彤媽,

安穎暑假係學游水, 不過係室內。

佢本身都唔係白淨, 加上我地差不多每個星期都有戶外活動, 剛剛的星期日就去O左行山, 所以佢一到夏天就變O左黑妹, 到冬天先會白返少少啦。

DoDoMum

妳小朋友係米係雨川學緊游水 ?

原帖由 DoDoMum 於 09-9-17 23:06 發表
子彤媽,

安穎暑假係學游水, 不過係室內。

佢本身都唔係白淨, 加上我地差不多每個星期都有戶外活動, 剛剛的星期日就去O左行山, 所以佢一到夏天就變O左黑妹, 到冬天先會白返少少啦。 ...

醒目開學勳章

原帖由 DoDoMum 於 09-9-4 23:06 發表
hihi,

你仔仔好得意呀^^ ...

How long does it take from MOS to Pui Ching by school bus?  What time does the school bus arrive MOS??

Where do you live in MOS? The first stop and the last stop in MOS still have 15 mins! Total journey time around 30 - 45 mins.But every year was different!

原帖由 monkey05 於 09-9-21 10:06 發表

How long does it take from MOS to Pui Ching by school bus?  What time does the school bus arrive MOS??

凱文媽媽:

我同希望報讀咗通利的音樂班,逢星期三5:00pm,佢好鍾意上架...有時興奮都連晏覺都唔瞓...
另外,我最近幫見佢响屋企成日學人講英文(不過當然是亂講一通...) 成日笑大我地個咀...咁我咪問佢係咪想囉...佢話係...咁我地又响星期共幫佢報咗phonics班...都係要出沙田上堂...平日就冇咩其他野做啦...係星期日返埋兒童崇拜...
咁凱文呢?佢又學緊咩野呀...我都住得好近圖書館架...所以我地間唔中都有同希朗落去睇下書...

凱文

係聽濤 8:25 / 8:30am 上車
落車 12:30nn 左右

原帖由 monkey05 於 09-9-21 10:06 發表

我住聽濤

聽 d 媽咪講....年年都係咁上下

除非係馬鞍山入 d ....d 時間先會出入

聽濤係 最遲上車....最早落車 (小學校車計)

原帖由 Scarlet 於 09-9-21 13:22 發表
Where do you live in MOS? The first stop and the last stop in MOS still have 15 mins! Total journey time around 30 - 45 mins.But every year was different!

愛靚媽媽

凱文係屋企 only 睇
English Time DVD 學英文

Phonic 我每日都儘量同佢睇學校隻碟
before 未返培正.
我間中都會比 phonic kingdom 佢睇
但我覺得佢好似鐘意睇學校那隻多 d
所以, 英文我無再出去學

至於, 音樂
可能上年 d BK mami 話係琴行上悶到 c
所以, 無報
祗係有時, 得閒叫凱文入亞哥房聽亞哥練琴
herman 就極鐘意打鼓 (伴奏)

下年會報畫班, 可能搵表 e 私人教
佢係 st.paul 教 art.

下年會搵 1個朋友仔, 搵教練 1:2 教游水
我見以前大仔咁樣學係最快識游
又學得好

明日會去恆安社區中心報一d 2個 course 比佢
志在比佢 hair 下 & 同 d 小朋友玩下
1. english   1.5 hr    $60   4堂
2. 小步兵    1 hr       $30   3堂

仲考慮緊比 :
1. 跳舞班 (想自組, 但好難攪)
2. 話劇
3. 普通話 (因為培正小一中文係普通話)
....所以, 係時候去準備

原帖由 愛靚媽媽 於 09-9-21 15:26 發表
凱文媽媽:

我同希望報讀咗通利的音樂班,逢星期三5:00pm,佢好鍾意上架...有時興奮都連晏覺都唔瞓...
另外,我最近幫見佢响屋企成日學人講英文(不過當然是亂講一通...) 成日笑大我地個咀...咁我咪問佢係咪想囉. ...

醒目開學勳章

原帖由 HermanWai 於 09-9-22 01:37 發表
凱文

係聽濤 8:25 / 8:30am 上車
落車 12:30nn 左右

咁快既, d 時間又幾ok 喎.  其實我小朋友出年先讀k1, 我諗緊好唔好同佢報考PC, 但我地住翠擁, 唔知d 車程一來一回會唔會好甘.  所以入來呢到同你地了解下d 校車時間, 如你所講, 咁快, 架校車係唔係只載馬鞍山小朋友之後就直去學校, 無再載埋沙田呀, 大圍果d 咁呢.

都唔一定+,佢地校車部會因應每年學生情況編路線,我個女返學搭馬鞍山線,但放學就搭大圍線,佢上年放學時路線要行部份九龍站先再返入大圍,但今年就唔駛行九龍,所以落車時間都早左

原帖由 monkey05 於 09-9-22 11:10 發表

咁快既, d 時間又幾ok 喎.  其實我小朋友出年先讀k1, 我諗緊好唔好同佢報考PC, 但我地住翠擁, 唔知d 車程一來一回會唔會好甘.  所以入來呢到同你地了解下d 校車時間, 如你所講, 咁快, 架校車係唔係只載馬鞍山小朋 ...

醒目開學勳章

原帖由 laurat 於 09-9-22 13:57 發表
都唔一定+,佢地校車部會因應每年學生情況編路線,我個女返學搭馬鞍山線,但放學就搭大圍線,佢上年放學時路線要行部份九龍站先再返入大圍,但今年就唔駛行九龍,所以落車時間都早左

...

咁你女女上落車時間係點呀?
如不用行九龍站當然好啦.  省好多時間啊.  係呢, 想問下培幼的課程深嗎?  我最歡係可以一條龍上小學.  而家呀仔讀緊hkps n1, 我正諗緊來年要唔要同佢考下有龍的幼稚園.
‹ 上一主題|下一主題