用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站 (2009-2010學年)
樓主: edea
go

優才書院家長分享站 (2009-2010學年)

原帖由 KnN 於 09-9-7 15:38 發表
各位記唔記得陳校長話佢星期幾會係mk 呀?
我每日送返學時都見陳校長在旺角。今早都見。

原帖由 軍魁星 於 09-9-8 17:02 發表

陳校長在迎新日中提到會在星期一, 五, 及星期三上午在旺角.

不過正如軍兄所言, 自開學後我們每天都見到陳校長.

小女今年剛入讀小一, 多多指教. :)

陳校長個大仔今年响旺角校舍讀G1, 會唔會佢日日送個仔返學???

原帖由 軍魁星 於 09-9-8 17:02 發表

原帖由 KnN 於 09-9-8 12:48 發表
聽早會講呢個星期好似係智能評估? 唔係好記得. 一日聽太多野..

應該做 MI Test。

想問下中文默書筆畫扣唔扣分?
好似"媽"字, 第一點都係點, 唔係向左既, 會唔會當錯 ?

原帖由 edea 於 09-8-29 01:14 發表
又到新學年, 讓我們update一下名單, 歡迎新加入的家長和小朋友啊!

(updated on 10/9/09)
 G1級別住區小朋友別名1twin1411 (孖女)1A油麻地Yiu Yiu2happytogether (仔)1B寶琳Ronnie3YsMaMa (孖女)1B將軍澳芷 ...

女女已於昨晚出發至意大利作一年交流,明年回校讀G10;今年只仔仔G8!
Thanks!

好似要跟標準字型; 筆畫唔同, 唔一定會當錯, 可能會扣半分咁。

原帖由 KnN 於 09-9-9 17:14 發表
想問下中文默書筆畫扣唔扣分?
好似"媽"字, 第一點都係點, 唔係向左既, 會唔會當錯 ?

今年轉左Raz.Kids, 兩個仔都勁鐘意; 個website都幾靚, 又有標準發聲, 都幾好。

原帖由 中天英 於 09-9-11 12:03 AM 發表
好似要跟標準字型; 筆畫唔同, 唔一定會當錯, 可能會扣半分咁。
thx alot

王國長老

剛同囡囡去完幼童軍面試。報幼童軍係佢意思,我都希望佢會學到好多。

醒目開學勳章

回覆 50# edea 的文章

Hi, edea,

please update for me.

G4
4D 仔  Mei Foo KL

G1
1C 女  Mei Foo Jo Jo

今年是否唔駛交花燈!?

有得做時有D煩,唔知點整好! 唔駛做時又有D掛著。^^

今日睇完飯商, 好似d 粉面有d 林左d.
佢地話11點前就開車送出學校, 唔掛得細路話唔好食, 實"糊"晒.

唔知佢地會唔會定期去睇下小朋友食成點或者佢地d意見?
昨天同個女一齊選下個月d飯, 大部份都ok, 但有一兩日真係4款都唔得..
有時回來話d飯好難食, 唔知真定假..

原帖由 KnN 於 09-9-25 16:55 發表
佢地話11點前就開車送出學校, 唔掛得細路話唔好食, 實"糊"晒.

原帖由 KnN 於 09-9-25 16:55 發表

其實所有午膳供應商,都是晨早準備,10-11am前入盒出車,約12:00到達各學校。
囝囝說現午膳比較像快餐店-好味道,應較易為學生接受!

ecore,
    pls check pm.

原帖由 fumiko 於 09-9-25 05:40 PM 發表
唔知佢地會唔會定期去睇下小朋友食成點或者佢地d意見?
昨天同個女一齊選下個月d飯, 大部份都ok, 但有一兩日真係4款都唔得..
有時回來話d飯好難食, 唔知真定假..

...
我今日試食就樣樣幾好, 但都想像到焗住2個鍾後係會比較差. 我見家長2工食飯小組有去學校做特x 檢查, 今日都好多家長願意以後幫手去到學校睇.

ecore
我今日聽既info 係有飯商整格夜飯既.
呢間飯商都有整, 但我地學校要求送新鮮飯到學校.

------------
我又係呀仔有幾日話好難食, 所以報名去睇下.

我兩個,一個投訴d飯太硬,另一個投訴太爛,一pet pet咁,食唔落。所以我唔知到底係太硬定係太軟。

我個女今年入優才G7,佢話d飯軟硬適中,但d就唔好食,意粉d就好味d。

PS:我個女之前講o個間小學試過幾個飯商,佢都話唔好味!
原帖由 軍魁星 於 09-9-25 23:39 發表
我兩個,一個投訴d飯太硬,另一個投訴太爛,一pet pet咁,食唔落。所以我唔知到底係太硬定係太軟。

Would you please also include my daughter:

Venus
Class IB
Kowloon Bay

Thanks!

原帖由 ytpeople1 於 09-9-26 00:42 發表
我個女今年入優才G7,佢話d飯軟硬適中,但d就唔好食,意粉d就好味d。

PS:我個女之前講o個間小學試過幾個飯商,佢都話唔好味!