用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 小二家長分享站
樓主: Bb1213
go

小二家長分享站

my17223,

你女的常識老師係咪李老師呀? 我女數學李老師又係好差呀,唔知係咪同一個人呢?

原帖由 my17223 於 09-9-17 12:02 發表
我女就話常識個miss好惡, 出嚟讀文多咗個"的"字都鬧!

coocoo106,

慘啦! 我打去學校check過真係佢呀!

原帖由 coocoo106 於 09-9-11 16:23 發表
是不是李淑兒老師?係就惨啦,講書快過急口令,去年阿仔比佢教數學,退步了不少,上學期評估和考試好低分,後來好在有數學科主任補課,才有好轉,又試過在考默書果個星期,要學生在一晚之內做四頁課室,共107題數,給家長投訴! ...

今次英文默書好鬼深呀! 句句都有生字, 串咗幾日都唔識!!
d功課又多, 每科都2,3樣, 成10點先做完 .....我同呀女都好辛苦呀!

my17223,

係呀!係呀!好辛苦!上星期四先默完,星期五又派英默範圍,跟本無得停,最慘次次默書都會計落成績表上,我同佢溫到癲左,我成日控制唔到情緒,仲成日對住個女發脾氣罵佢串極都唔識,攪到佢一路喊住一路溫習,我都唔知點樣可以睇開d, 唔好介懷分數,有無人可以教我點做呀? 呢兩日仲要背晒1-10的乘數表,老師上堂要抽問,唔識又要罰企,唉....小朋友真係大壓力呀!

原帖由 my17223 於 09-9-23 09:35 發表
今次英文默書好鬼深呀! 句句都有生字, 串咗幾日都唔識!!
d功課又多, 每科都2,3樣, 成10點先做完 .....我同呀女都好辛苦呀!

如果平時的默書唔使同考試一齊計分就好啦, 咁家長同小朋友都唔使咁大壓力.  下星期又有中文默書啦!!

各位聖小家長努力,加油, 付出必有回報.
今年聖母無玷聖心書院又出左一個8A生,
佢幼稚園, 小學都係係聖心讀, 同埋有幾個7A
6A 都係你小朋友的師兄師姐黎. 千萬不要氣餒呀

各位加油啦!

若果唔計平時分,有時考試一失手,就無得追.

平時默書的作用,是温生字,到評估,考試的時候會用到.

去到評估及考試先温就太遲啦.

每次默書,有成個星期的時間,可以每日串2句,到默的前1,2日重部再默一次,深的生字可以有時間就問吓,叫佢串來聽吓,可不要太刻意攞住本書來問,可以係飲吓茶或食飯的時候,寫一,二個.

其實英文,有很多時,有相同的英文生字,所以不是太多的.

當小朋友習慣成自然温書後,往後的日子就不會太辛苦了.

原帖由 MrsFung 於 09-9-23 10:50 發表
my17223,

係呀!係呀!好辛苦!上星期四先默完,星期五又派英默範圍,跟本無得停,最慘次次默書都會計落成績表上,我同佢溫到癲左,我成日控制唔到情緒,仲成日對住個女發脾氣罵佢串極都唔識,攪到佢一路喊住一路溫習,我都唔知點樣可以睇 ...

我覺得深係一個問題, 無時間又係一個問題, 雖然默書"話有一個星期時間"溫, 但日日6點幾返屋企又要沖涼又要食飯, 又要做功課,其實做完已經倦到死,跟本記唔到d生字,以前返上午時間就好用好多....見佢好似好可憐咁...

我地仲係背緊2同5乘數之喎....

我女有流感病及發燒已兩日無返學了, 你們小朋友的班內多同學仔病嗎?

我囡囡嗰班昨天只有1個小朋友冇返, 但聽聞有的班有5-6個病了.

你們讚唔讚成流感高峰期要強制帶口罩呢?

原帖由 kimmyu 於 09-9-25 13:22 發表
我囡囡嗰班昨天只有1個小朋友冇返, 但聽聞有的班有5-6個病了.

都贊成.  若有小朋友咳都可以預防到.   

[quote]原帖由 ctf1029 於 09-9-25 23:37 發表
你們讚唔讚成流感高峰期要強制帶口罩呢?
SP

我都贊成, 有時小朋友真係話咳就咳, 唔記得用手遮住....

戴口罩好d,d小朋友真係好易傳染架!
我女果班昨天有16個人無返學呀。

仲諗住呢個假期有評估範圍, 但都無講, 會唔會太多人無返學, 只有段考?

請問中文每日一篇及英文百寶箱是否已開始了? 大家收到密碼嗎?

有密碼呀...

中文8寶呢,有密碼未呀?

囡囡病了, 沒有返學, 請問有沒有英文科的評估範圍?
請問評估日期是不是星期二中文科, 星期四英文科, 星期五數學科?