用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

原帖由 Eva 於 09-8-29 17:12 發表
wwyee
剛剛問左阿女喇!
佢話只教過四方形數和三角形數。她說所有有四隻直角的都叫矩形。所以她當四方形數計,找出179王199中的所有次方,例如:2x2=4 , 7x7=49 etc.
我問長方形數唔駛計埋出來嗎?她說這樣的可能太多,應該唔駛 ...

據我理解,所有合成數(質數以外的數),都被稱為長方形數。

係LOR
個日先傾開, ST JOHN同RED CROSS有咩分別?

FION
話時話, 你仔學左BOWLING, 記得教我地D囝囡WOR

原帖由 Zoey 於 09-8-29 23:22 發表
好耐冇入黎喇,同大家 say 個 hi 先

fion414,

你地學校好厲害,連保齡球會都有

我女都話會參加 St John,還以為很多學校都是 Red Cross,St John 好似較少,原來都唔係既 。 ...

原帖由 wwyee 於 09-8-29 09:19 發表
我又黎!
我仔仔暑期作業有條數唔識,想問下大家或仔仔囡囡識唔識。
條數係問矩形的:
請把179至199中的矩形數寫出。
首先想請教179的矩形點計先。
唔該!! ...

除左是平方數,所有其餘的自然數都是矩形數。
e.g. 14x14=196 唔係矩形數,179至195 及 197至199 都是矩形數。

Hello all mums,

遲左嚟報到!
我都幫呀仔買左kinghealth皮鞋 $315.00 好輕身,都係多得有你地各靚C9好介紹

我仔都係超級高達迷,睇我頭像就知啦

Jazzmama,

一定...一定...

原帖由 jazzmama 於 09-8-29 15:41 發表
RoEcMa

既然有追開...就要多D入來發言
大家多D交流啦

Hi

Fions414,

Hi, 大家住得好近呀, 我都住葵涌區!

原帖由 fions414 於 09-8-29 23:15 發表
JSCfamily,
妳地學校咁快通知有水運會, 咁應該仲會有好多課外活動, 睇怕到時妳仔有排揀.

jazzmama,
佢地星期三早放, 有些活動應該係星期五,六舉行, 中學功課應該冇咁多抄寫, 而且唔會第日交....

mansonwai,

我上 ...

InMaMa,

Hi

原帖由 InMaMa 於 09-8-30 01:26 發表
Hi

醒目開學勳章

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

原來開左個樓盤

真係唔該晒咁多位媽打幫手,我都唔識衹有叫佢上黎睇下啦!
未上中學我對個仔d功課已經無晒扶,日後我可能會係度做問題媽咪喇!
希望你地唔好覺我煩就好喇!!

原帖由 samuel89 於 09-8-29 14:31 發表

仲以為入來真系有靚c9睇tim, 點知全部名都系ma ma聲
條數俾條line 你上去睇啦...叫仔仔睇明咩叫矩形數就知點計啦

http://www.math.ied.edu.hk/tdg2004/Understanding%20Numbers/lecture_unit_3_figurate_ ...

唔該,好詳細同好有用。

your daughter /son is excited or not as they will be F1 on Tuesday. But my daugther said no. and she also didn't know why

hihi,

我都住葵涌區, 小朋友在荃灣區升中一, 以後多多交流

原帖由 RoEcMa 於 09-8-30 01:26 發表
Fions414,

Hi, 大家住得好近呀, 我都住葵涌區!

JSCfamily:
請問你仔仔用鞋墊之後如何?
有無覺得唔舒服?
因我都諗住幫兩個細路整,
我仔又係行兩行、做少少運動都好攰嘅人,
我早兩年重以為佢有事,
帶佢去驗血,
e+先知佢嚴重偏平足!
你可以比你仔係邊樹做鞋墊、驗脚d資料我嗎?
Thanks!

Fions414,

我地一早係7月14日已比左水運會通告比我地..可能學校想孩子在暑假內練水, 好彩我阿仔有參加到少年軍游水章,成個暑假不停地游....希望佢試水成功啦!

我地逢星期四都是早放, 我估都係for課外活動之用...

原帖由 fions414 於 09-8-29 23:15 發表
JSCfamily,
妳地學校咁快通知有水運會, 咁應該仲會有好多課外活動, 睇怕到時妳仔有排揀.

jazzmama,
佢地星期三早放, 有些活動應該係星期五,六舉行, 中學功課應該冇咁多抄寫, 而且唔會第日交....

mansonwai,

我上 ...

looby,

因為我個位治療師要我阿仔先用在黑皮鞋內, 我地攞左鞋墊後, 用過一個星期(返銜接班), 阿仔無話唔舒服, 佢覺得ok, 而近排就無再聽佢話腳板底痛, 我估都有少少效的, 我果位治療師話如果阿仔適應了, 可以連打波時也放入波鞋, 可以幫助到的...

治療師的資料pm比你...

點解你會諗去驗血?? 我就通常以為佢地整親隻腳咋!

另外,你也可以考慮mansonwai介紹的那一個, Eva也睇左..

原帖由 looby 於 09-8-30 17:27 發表
JSCfamily:
請問你仔仔用鞋墊之後如何?
有無覺得唔舒服?
因我都諗住幫兩個細路整,
我仔又係行兩行、做少少運動都好攰嘅人,
我早兩年重以為佢有事,
帶佢去驗血,
e+先知佢嚴重偏平足!
你可以比你仔係邊樹做 ...

原帖由 JSCfamily 於 09-8-30 18:31 發表
looby,

因為我個位治療師要我阿仔先用在黑皮鞋內, 我地攞左鞋墊後, 用過一個星期(返銜接班), 阿仔無話唔舒服, 佢覺得ok, 而近排就無再聽佢話腳板底痛, 我估都有少少效的, 我果位治療師話如果阿仔適應了, 可以連打波 ...

JSCfamily:
收到pm啦!唔該哂!
係呀!我都諗緊Mandy介紹嗰間,
因為我兩個整,都好貴,
其實係咪一樣呢?價錢差咁遠!

各位靚C9,有無聽過呢間?
http://www.footspine.com/?OVRAW=%E6%89%81%E5%B9%B3%E8%B6%B3%E9%9E%8B%E5%A2%8A&OVKEY=%E6%89%81%E5%B9%B3%E8%B6%B3%20%E9%9E%8B%E5%A2%8A&OVMTC=standard&OVADID=10815594042&OVKWID=143530898542
唔知好唔好呢?
‹ 上一主題|下一主題