用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9 [複製鏈接]

下個月擇日搬屋...大家留意啦

係咪搵個sunday gethering 呀....
大家快擇日擇時晨啦...
jazzmama 個個sunday 下晝都ok
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

醒目開學勳章

想問 mami 家陣去邊幫d仔買衫???最煩係買褲,褲頭要細褲管又要長 仲要平,唔係轉頭已然唔著 之前買左兩對 birkenstock 今年已然著唔入,肉赤到我
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

me 2, every sunday is ok for me

原帖由 jazzmama 於 10-7-29 13:22 發表

三間OR一tick

原帖由 M&A Mom 於 10-7-29 17:58 發表
想問 mami 家陣去邊幫d仔買衫???最煩係買褲,褲頭要細褲管又要長 仲要平,唔係轉頭已然唔著 之前買左兩對 birkenstock 今年已然著唔入,肉赤到我 ...

醒目開學勳章

原帖由 hhma 於 10-7-29 20:51 發表
三間OR一tick
即係揀著運動衫。禁牛仔褲呢?有時係街見到跟 matthew 禁上下身材而著得又對我胃,真係想捉住佢問"哥仔,你d靚衫係邊樹買?"唉!大人褲又唔夠腰粗,買小童又唔夠褲長。

我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

Hi all,
謝謝大家, 佢之所以升到班, 原因係今年入讀
中一果批學生將會是首批全英語教學的學生,
而阿女呢批去年升中一既就變成該校最後收取
既中中生, 所以不設留班位, 因此佢先至可以升
到班咋.

但黎緊我地將會迎接另一個更大既挑戰, 阿女
已有聲氣做第三次心臟手術, 醫生同我地講因
為早排同外科/顧問醫生開會時 review 番阿女
的 record (包括比較番以前及最近的超聲波、
心電圖及做心導管的 result 等等), 都睇到佢既
心臟功能一路衰退緊, 佢今次呢個手術本來就高
風險, 若再加上心功能一直下降, 咁只會更加將
手術的風險再推高, 所以外科主管就提出於手術
前為阿女做一次注射強心藥測試, 希望取得一些
數據從而評估手術既風險, 小兒心臟科主管會將
呢 d 數據係今個星期五同外科主管/顧問醫生開
會時作進一步商討同研究該如何做呢次手術? 一
有結果就會儘快安排係一個月內做手術, 並會安
排我地返醫院簽手術同意書時同外科主管見面向
我地詳細講解手術會點做及有咩風險等, 前日負責
同阿女做強心藥測試既係小兒心臟科主管, 佢同我
講因今次手術難度高, 所以唔會安排其他外科醫生
做, 多數係心臟科既外科主管親自操刀, 依家我地
只有等電話通知幾時入院, 希望佢吉人天相順利通
過呢一關啦!

InMa

原帖由 M&A Mom 於 10-7-28 00:34 發表
真鄧你開心 終於放心晒!

+    +    +

原帖由 hhma 於 10-7-28 10:42 發表
恭喜晒
新一年齊齊努力

+    +     +

原帖由 mayc 於 10-7-28 12:02 發表

InMaMa:
真係好啦! 下年我們仍可以並肩作戰了!
囡囡她自己開心嗎?多些同她傾計,與她好好計劃
明年的學習大計,以免重蹈覆轍!

InMaMa:
估唔到阿囡甘細個,就要面對甘多難關,我們必為妳們代禱!

原帖由 InMaMa 於 10-7-30 02:55 發表
Hi all,
到班咋.

但黎緊我 ...

InMaMa
祝福你和女女一切順利.

Hi all,
到班咋.

但黎緊我 ...

evisu

其實以我仔既身型(超瘦), 真係未著到大人衫
but小朋友既衫, 高度又唔岩, 即太短...
所以可以既話, 我都係要去買小朋友衫

原帖由 M&A Mom 於 10-7-29 23:54 發表
即係揀著運動衫。禁牛仔褲呢?有時係街見到跟 matthew 禁上下身材而著得又對我胃,真係想捉住佢問"哥仔,你d靚衫係邊樹買?"唉!大人褲又唔夠腰粗,買小童又唔夠褲長。 ...

InMaMa & 囡囡
努力呀!!!!

原帖由 mayc 於 10-7-30 10:43 發表
InMaMa:
估唔到阿囡甘細個,就要面對甘多難關,我們必為妳們代禱!

InMaMa

交比主吧...會為你囡囡身體祈禱
呢樹講明happy life
不要焦慮, 大家平安面對吧

祝福您
jazzmama
因為祂顧念你們

我仔pet pet 大, 我依家開始買大人褲比佢
但大人褲 "浪" 比較深, 腰又粗 著起來真係唔多fit.

我早排係bossini 買d 3個骨褲比仔著, 都ok
我仔著 29~30腰...因為要就 petpet 位

至於牛仔褲, 我都係去d年青人店買, 窄腳褲款, sure 要改短嫁  ...都要 $2xx ~3xx

至於t-shirt, 都可以著 small size
你去d 大路牌子gxx, bxx買,
通常d size 都ok
著一季又唔啱..唔好買咁貴啦

不過, 今年係世界杯, 我仔都多數著波衫多
因為祂顧念你們

呀...仲有
gap...好襟又舒服

原帖由 jazzmama 於 10-7-30 13:29 發表
我仔pet pet 大, 我依家開始買大人褲比佢
但大人褲 "浪" 比較深, 腰又粗 著起來真係唔多fit.

我早排係bossini 買d 3個骨褲比仔著, 都ok
我仔著 29~30腰...因為要就 petpet 位

至於牛仔褲, 我都係去d年青人店買, 窄 ...

InMaMa:

加油...我地支持你同囡囡

醒目開學勳章

In Mama>>

天從人願!亞女一定過到呢一關!

Hi all,
到班咋.

前日負責
同阿女做強心藥測試既係小兒心臟科主管, 佢同我
講因今次手術難度高, 所以唔會安排其他外科醫生
做, 多數係心臟科既外科主管親自操刀, 依家我地
只有等電話通知幾時入院, 希望佢吉人天相順利通
過呢一關啦!

Inmama>>
而家醫學倡明,囡囡一定順利通
過呢一關!

今日AM730有一則新聞---多病女苦學成醫!
多病成為她矢志學醫的推動力,好一個勵志故事!

『不經一番寒刺骨,焉得梅花撲鼻香?』
大仔都經歷過鋼琴演奏一級肥佬,才有今天演奏二級優異成績。
願共勉!

InMaMa,

祝囡囡早日康復! 努力加油!

Hi all,
到班咋.

但黎緊我 ...

我星期日都OK~

原帖由 jazzmama 於 10-7-29 13:22 發表

JP,

妳仔仔好叻! Congratulations!

原帖由 JP 於 10-8-4 15:06 發表
Inmama>>
而家醫學倡明,囡囡一定順利通
過呢一關!

今日AM730有一則新聞---多病女苦學成醫!
多病成為她矢志學醫的推動力,好一個勵志故事!

『不經一番寒刺骨,焉得梅花撲鼻香?』
大仔都經歷過鋼琴演奏一級肥佬,才有 ...

Dear All
Long time no see, 因為早排時時login唔到,之後就一直無入lai。 大家好呀!

匯報一下先。阿女終於嘗試她第一次肥佬的滋味。大考的英國文學差4分才合格。其他科目雖然合格,但比上學期退步了。她的借口還是未習慣!我無奈使出我的最後武器:剛剛幫她報了8月份的暑期補習班,有英,數同science。這間補習社是朋友介紹的。本來7月開始,我因為要去旅行(世博),唔想蝕左6堂課,所以8月至開始。希望給她試下,從中學習到讀書做題目和的技巧。如果好的話就繼續,否則開學就停,再看看成績如何再作打算。

阿仔就好多了,取得很好的成績, 完美地完成了初小階段。9月進入高小了,希望他keep得到。

大家攪緊gathering嗎?係就要快手,踏入8月份,很快又進入倒數階段了。Jazzma / Candy / Mandy / Joanne....., 如果事成,記得去FB 通知聲啊!

InMaMa
我咁耐無入來,一入來就見到你囡囡的事
不過, 既來之,則安之,不要太擔心,現在醫學昌明,加上小朋友生命力強,你現在可以先準備好囡囡的體質,到做手術時便可以更快康服。祝她手術順利,早日康復!

InMaMa

Hi all,
到班咋.

但黎緊我 ...

‹ 上一主題|下一主題