用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9

Hello all moms,
My daughter is also F1.

原帖由 hhma 於 09-8-28 17:12 發表
welcome
nice to meet u
多d入黎呀

再呼籲呀先 :

有無小朋友中學係呢 2本英文而未買書
!!! 平售, 請 pm 我呀 !

(全新)
1. Longman Activate JS1A
    (with Vocabulary Book)   $147   now ($106)
     -- Jo Ann Nelson    John Potter         Longman

2. Longman Activate Grammar Book JS1
    $88      now ($64)
     -- Richard Booker                            Longman

thank you !!

wwyee

哈哈...我唔識 !
但其實 post 出黎都好
等我同亞仔陣間研究下先

原帖由 wwyee 於 09-8-29 09:19 發表
我又黎!
我仔仔暑期作業有條數唔識,想問下大家或仔仔囡囡識唔識。
條數係問矩形的:
請把179至199中的矩形數寫出。
首先想請教179的矩形點計先。
唔該!! ...

mandy

陣間我幫你問下我細佬(怕佢未訓醒)。他是香港寶馬會的幹部,應該很清楚。call you later。

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 00:02 發表
題外話 :

manson daddy 國內有一位客人想搵
寶馬車既零件

如有媽咪識人, 請話我知

tks

wwyee

我直頭唔知問d乜。陣間阿女回來,睇下佢識唔識先。

我又黎!
條數係問矩形的:
唔該!! ...

Eva

我都話 bk 人才多, 人面夠, 人緣廣
1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
我 21號去左....熱到痴肺
最開心係 2仔買左 1頂得意動物帽 ($20)
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2仔
原價好似 $78 蚊
呢 2 樣係我覺得幾好

原帖由 Eva 於 09-8-29 11:58 發表
mandy

陣間我幫你問下我細佬(怕佢未訓醒)。他是香港寶馬會的幹部,應該很清楚。call you later。

mandy
Call 左細佬喇!佢話土瓜灣近住高山劇場有間叫做『德國汽車零件公司』,那裡有很多大路的汽車零件賣(各種牌子的汽車都有)(不過,我上網找不到哩!)。如果要一些due轉d的,今日5點後可以直接打電話問佢wor(他現在大陸開緊會,陣間落返香港,我們今晚6點會去karaoka行開學禮

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 00:02 發表
題外話 :

manson daddy 國內有一位客人想搵
寶馬車既零件

如有媽咪識人, 請話我知

tks

mandy

我去左喇!只可惜太遲入去,去到食埋野已經2點鐘。一入門口就中左入方舟入面,結果無時間去方舟花園同馬灣公園。其實這兩個公園才是我的main course。可能會再去一次。如果只去方舟花園,好似都要收費ga可?

我無買野呀!

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 12:07 發表
Eva

1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2 ...

hhma:
有事請教,
若有空,
請給我一個電話,
謝謝!

mandy
你咪係其中一個人才lor!識到你真係唔洗驚

我細佬剛剛打電話來話開完會喇,可以隨時call佢wor。
我已經pm 左佢個電話給你。希望幫到你老公個朋友啦!

原帖由 mansonwai 於 09-8-29 12:07 發表
Eva

1出聲, 唔洗驚

係喎...妳去左馬灣未
而且, 搭人地單.
可以優惠價 $38 蚊買左隻得意錶比 2 ...

我又黎!
條數係問矩形的:
唔該!! ...

仲以為入來真系有靚c9睇tim, 點知全部名都系ma ma聲
條數俾條line 你上去睇啦...叫仔仔睇明咩叫矩形數就知點計啦

http://www.math.ied.edu.hk/tdg2004/Understanding%20Numbers/lecture_unit_3_figurate_numbers%2022%20July%202004_output.pdf

samuel89

睇你d文彩
有資格入來同我地班靚c9一齊ma住上
我地唔靚點會咁快手比我地d佬mark 哂變哂c9噃

原帖由 samuel89 於 09-8-29 14:31 發表

仲以為入來真系有靚c9睇tim, 點知全部名都系ma ma聲
條數俾條line 你上去睇啦...叫仔仔睇明咩叫矩形數就知點計啦

http://www.math.ied.edu.hk/tdg2004/Understanding%20Numbers/lecture_unit_3_figurate_ ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

RoEcMa

既然有追開...就要多D入來發言
大家多D交流啦

原帖由 RoEcMa 於 09-8-28 18:00 發表
jazzmama,

你們靚c9之前在小學雜談討論時, 我已經準備定去看過, 呀女就冇物反應比我, 我估佢鍾意自己對七皮鞋多d.

jazzmama 見你去完旅行返來心情好開心, 我之前都有追看你們在"小六樂悠悠, 升中唔洗愁"   ...
你們要將一切的憂慮卸給神,
因為祂顧念你們
彼前 5:7

原帖由 jazzmama 於 09-8-29 15:36 發表
samuel89

睇你d文彩
有資格入來同我地班靚c9一齊ma住上
我地唔靚點會咁快手比我地d佬mark 哂變哂c9噃

甘你應該將標題加上"形ba"2字啦
變成:Form 1 happy life, 召集靚c9,形ba

wwyee
剛剛問左阿女喇!
佢話只教過四方形數和三角形數。她說所有有四隻直角的都叫矩形。所以她當四方形數計,找出179王199中的所有次方,例如:2x2=4 , 7x7=49 etc.
我問長方形數唔駛計埋出來嗎?她說這樣的可能太多,應該唔駛計wor!

你地明明佢講乜?!

我又黎!
條數係問矩形的:
唔該!! ...

甘低調??用個"形"字
怕d"型ba"唔識入黎wor

原帖由 samuel89 於 09-8-29 15:55 發表

甘你應該將標題加上"形ba"2字啦
變成:Form 1 happy life, 召集靚c9,形ba

Jazzmama,

妳當然好文采啦  
每年都比d好topic我地...  
好彩我地成班又真係靚靚C9啫!

Mandy,

我剛剛找過我阿哥, 因佢去左富士山行通頂...要等佢返來休息好,才可以叫佢check...

我就係 最怕病菌係屋企四處傳播...一個病就攪到個個都病, 希望你二仔快d好..
我大仔終於今天無燒啦 比佢攪左4日了...真係好鬼累 ! 希望佢快d恢復好身體準備星期二返學!

原帖由 hhma 於 09-8-29 21:20 發表
甘低調??用個"形"字
怕d"型ba"唔識入黎wor

剛剛相反...用"型ba"甘大塊老土墊底...仲點"形"呢

JSCfamily,
妳地學校咁快通知有水運會, 咁應該仲會有好多課外活動, 睇怕到時妳仔有排揀.

jazzmama,
佢地星期三早放, 有些活動應該係星期五,六舉行, 中學功課應該冇咁多抄寫, 而且唔會第日交....

mansonwai,

我上網見香港少年領袖團幾好, 洗唔洗個個星期去步操?
我唔覺Manson係膽小鬼, 果日識帶我入會所, 又帶晒成班小朋友去泳池玩!

RoEcMa,
Hi, 我住葵涌區!

好耐冇入黎喇,同大家 say 個 hi 先

fion414,

你地學校好厲害,連保齡球會都有

我女都話會參加 St John,還以為很多學校都是 Red Cross,St John 好似較少,原來都唔係既