用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Form 1 happy life, 召集靚c9
樓主: jazzmama
go

Form 1 happy life, 召集靚c9

mansonwai,

每月要入camp...咁我仔唔得, 因為佢有其他活動...
原帖由 mansonwai 於 09-8-31 12:35 發表
fions414
係呀....我鐘意佢地係軍訓咁
要學自律性及服從性幾好嗎
而且, 玩既野幾另類
我問左啦 !
佢地每月要入 camp 2日1夜 training
long holidays 要 3日2夜 training
考試月多數會停
妳會唔會 join ?
我會比 ma ...

hahahaha
開心屎我兩個仔啦

原帖由 fions414 於 09-9-1 13:26 發表
hhma,

我仔話st.john套制服型d...
唔洗等我仔學bowling, 得閒約去冒險樂園打番局, 哈!

samuel89,

唔洗驚!
俾d信心佢地, 我地要俾正能量佢地的...連我地都有負面的想法,點樣去教喎!

原帖由 samuel89 於 09-8-31 23:21 發表

我驚自己頂得住咋.. 遲早俾佢地激到嘔血

阿仔放左學了...
第一天好輕鬆
只是派吓通告,認識同學和班主任
最好的是我地學校已把大部份的通告以電子通告方法給家長,唔洗簽名簽到手軟
又可以環保..不用keep hard copy! good idea!!
今天已派發學生八達通申請表...
大家記住已用緊學生八達通的要填番去啟動張咭繼續使用!

呢樣就係我最擔心的
請問可否過幾招點應付?

原帖由 hhma 於 09-8-31 18:15 發表
應該唔少人車程來回都2個鐘
所以唔緊要啦, 佢地ok既

反而我最驚係反叛期
上星期同另一班c9朋友傾開
佢地既經驗係...任你點乖既小朋友, 中一至中二既時間, 一定有d野

...

我地今日遲佐差吾多成個鐘先放學

原帖由 JSCfamily 於 09-9-1 14:12 發表
阿仔放左學了...
第一天好輕鬆
只是派吓通告,認識同學和班主任
最好的是我地學校已把大部份的通告以電子通告方法給家長,唔洗簽名簽到手軟
又可以環保..不用keep hard copy! good idea!!:e ...

fion

oh !!! no....
我剛剛 fax 左 application form 過去啦
我鐘意佢地要夠辛苦既 training.
就係貪佢 1個月 only 2 日 wild camp
and 1日周六/周日 training 係咁多

佢地入 camp 要學煮野食, jip 被, 洗衫
學升棋, 槍械訓練, 攀山, 跳海
如果我都有得參加
我都想玩

原帖由 fions414 於 09-9-1 13:36 發表
mansonwai,

每月要入camp...咁我仔唔得, 因為佢有其他活動...

me too

原帖由 JSCfamily 於 09-8-31 21:08 發表
hhma,

我都係咁話, 佢地的反叛一定好快出現
我估係中一,二都會出現....諗起真係好d驚!

原帖由 JSCfamily 於 09-8-31 20:54 發表
looby,

我都認同mandy的意見, 第一次去檢查一定要check清楚, 唔好是是但但, 會加重孩子的腳骨位和令佢地再痛仲衰...
當清潔知道情況後再去想點樣找平的鞋墊啦!!

...

JSCfamily, mandy:
唔該哂呀!
咁我都係帶d仔女去check清楚and做鞋墊啦!
Thanks!

JSCfamily,
妳就好啦...咁快有八達通申請, 我地仲未派, 依家亞仔每日搭MTR用成人價去金鐘...超貴...
原帖由 JSCfamily 於 09-9-1 14:12 發表
阿仔放左學了...
第一天好輕鬆:excited:
只是派吓通告,認識同學和班主任:funny:
最好的是我地學校已把大部份的通告以電子通告方法給家長,唔洗簽名簽到手軟:happy:
又可以環保..不用keep hard copy! good idea!!:e ...

mansonwai,
個CAMP有咁豐富節目..我都流晒口水...
原帖由 mansonwai 於 09-9-1 14:23 發表
fion
oh !!! no....
我剛剛 fax 左 application form 過去啦
我鐘意佢地要夠辛苦既 training.
就係貪佢 1個月 only 2 日 wild camp
and 1日周六/周日 training 係咁多
佢地入 camp 要學煮野食, jip 被, 洗衫
學升 ...

我地今日派左

原帖由 fions414 於 09-9-1 17:21 發表
JSCfamily,
妳就好啦...咁快有八達通申請, 我地仲未派, 依家亞仔每日搭MTR用成人價去金鐘...超貴...

fion

就係好似去左 (香港) 既黃埔軍校咁
我要佢知道咩叫 ---> 在家千日好

原帖由 fions414 於 09-9-1 17:23 發表
mansonwai,
個CAMP有咁豐富節目..我都流晒口水...

呢度好似幾熱鬧喎! 你地鐘意講咩話題?

fions414,
是呀,以後真係要多多交流.

我囡囡學校已經派咗八達通申請表啦., 我地返學搭巴士就冇優惠啦.你仔仔返學要過香港, 車程咪好遠囉

原帖由 fions414 於 09-9-1 17:21 發表
JSCfamily,

hhma,
如果今個星期學校都唔派申請表, 我就自己去港鐵申請..
原帖由 hhma 於 09-9-1 17:31 發表
我地今日派左

mansonwai,

有妳這位服侍咁好媽媽, 當然在家千日好..
原帖由 mansonwai 於 09-9-1 17:45 發表
fion

就係好似去左 (香港) 既黃埔軍校咁
我要佢知道咩叫 ---> 在家千日好

醒目開學勳章

原帖由 samuel89 於 09-8-31 23:21 發表

我驚自己頂得住咋.. 遲早俾佢地激到嘔血

我地晨早嘔左六年血啦!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜津津樂道

gloriatwins,

我地咩都講一餐, 最近開學就多數講下學校情況!

原帖由 gloriatwins 於 09-9-1 23:27 發表
呢度好似幾熱鬧喎! 你地鐘意講咩話題?

RoEcMa,
車程真係好遠, 差不多要一粒鐘, 其實屋企附近有間好勁, 可惜亞仔唔鐘意, 如果唔係有機會同妳囡囡讀同一間中學...   
原帖由 RoEcMa 於 09-9-1 23:59 發表
fions414,
是呀,以後真係要多多交流.

我囡囡學校已經派咗八達通申請表啦., 我地返學搭巴士就冇優惠啦.你仔仔返學要過香港, 車程咪好遠囉

...