用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育做得好嘅小學介紹
樓主: boc
go

融合教育做得好嘅小學介紹

咁如果派位無填要特殊需要咁入到學校時係咪會無主任幫助?
咁填左要特殊需要, 咁會唔會減低入自己心儀學校既機會?

回覆 1# 我係女仔 的文章

填左有特殊需要學校先可以申請資助

以我所知首輪如果申請人數多過收生人數,就係抽簽, 唔會因為你click左特殊需要而減低機會既

原帖由 amon28 於 09-9-4 11:33 發表
基法多唔多考試測驗,係唔係活動教學呀!
另將軍澳有冇融合小學或其它好小學呢?

之前協康會社工介紹將軍澳宣基小學

原帖由 我係女仔 於 09-9-26 17:54 發表

油塘基法係咪計分入架?
咁派位果時你仔仔有無填特殊需要架?
你大仔幼稚園係邊間?

油塘基法係咪計分入架?我自行15分唔成功,但有人15分入到
咁派位果時你仔仔有無填特殊需要架?有
你大仔幼稚園係邊間?基督教服務處

原帖由 我係女仔 於 09-9-26 18:02 發表
咁如果派位無填要特殊需要咁入到學校時係咪會無主任幫助?
咁填左要特殊需要, 咁會唔會減低入自己心儀學校既機會?

如果你小朋友需要無謂隱瞞,如果心儀學校歧視不要也吧.如果填咗教育局先撥資源給學校

原帖由 LOKLOK89 於 09-9-27 02:03 發表

如果你小朋友需要無謂隱瞞,如果心儀學校歧視不要也吧.如果填咗教育局先撥資源給學校

咁大抽獎係咪小一果間學校係唔知你咩程況架?
政府係咪正常小朋友收先, 跟住有餘位才收特殊果D?
定係大抽獎, 唔關有無特殊需要事架?

原帖由 blackberry 於 09-9-26 21:10 發表
填左有特殊需要學校先可以申請資助

以我所知首輪如果申請人數多過收生人數,就係抽簽, 唔會因為你click左特殊需要而減低機會既

咩申請資助

原帖由 我係女仔 於 09-9-27 19:13 發表

咁大抽獎係咪小一果間學校係唔知你咩程況架?
政府係咪正常小朋友收先, 跟住有餘位才收特殊果D?
定係大抽獎, 唔關有無特殊需要事架?

大抽獎係是否抽中先後而定,唔理會任何特殊或正常係一視同仁,唔關有無特殊需要事.

原帖由 Ruby_Lau 於 09-9-19 22:29 發表
本人住在南區, 請問應選那些小學較合適呢? thanls!

請問有無任何提意呢!

回覆 1# jeffluk 的文章

Sorry that the previous mail was wrongly sent by my son.

醒目開學勳章

香港同將軍澳都有學校參觀,你地有無去睇啊?

荃灣和葵涌有
62網
天主教石鐘山紀念小學
香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學
65網
東華三院高可寧紀念小學
我本身自行分配時撰天主教石鐘山紀念小學可惜失敗,不過朋友安慰時說石小因為大班,她囝囝時常發夢,所以都係小班既學校比較適合~~
而香港道教聯合會圓玄學院石圍角小學,我朋友囝囝今年讀小一,校長和老師都好關顧有特殊需要既學生,而她的囝囝還說比返幼稚園更開心~~
原帖由 eerr 於 09-9-12 23:53 發表
我都想知,荃灣都可以.
又想問問大家,小班vs特殊教育培訓%多但大班,那樣重要些?

我仔在沙田圍呂明才. 今年剛小一
每星期一次課後輔導.
每月都有言語治療師有社工跟.

我要多謝校長, 佢知道我仔是a仔, 沒有說他成績底, 用佢既經驗教我及特別安排佢入學校童軍隊, 書法班及...更有很多專注社交建議.

參考參考啦

生命中,不斷有人離開或進入.於是,看見的,看不見了;記住的,遺忘了.生命中,不斷的有得到 和 失落.於是,看不見的,看見了;遺忘的,記住了.然而,看不見的,是不是就等於不存在?記住的,是..是不是永遠不會消失? ......