用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 融合教育做得好嘅小學介紹
樓主: boc
go

融合教育做得好嘅小學介紹 [複製鏈接]

全年兩測兩考, 小一至小三就活動教學, 小四至小六就用番傳統教學. 佢地今年開始行小班添. 小二開始就有拔尖保底計劃.
但將軍澳我就唔清楚啦!
原帖由 amon28 於 09-9-4 11:33 發表
基法多唔多考試測驗,係唔係活動教學呀!
另將軍澳有冇融合小學或其它好小學呢?

各位媽咪,

葵青區有冇小學介紹?
小兒今年要選小學, 自閉傾向.

你講直資果d更加唔適合啦(太深啦)~
其實間間都會收delay既小朋友,視乎家長需要d咩俾小朋友lor

你想小班 or 有特殊小組跟進 定係活動教學呢?! 最緊要知道自己需要d咩而唔係concern佢收唔收

有人話過如果將佢地偏向多delay小朋友既學校佢地反而會無咁大進步,而且老師都照顧唔到咁多呢d小朋友(除非你選校時有填"特殊需要"果欄,佢地都會幾資源放係有需要既小朋友度,如果佢地資源已經用哂,咁你既小朋友入到去都同普通小朋友一樣既對待,因為政府俾佢地既資源係有限既

曾經有社工同我講,如果係入"xx"就預左大部份學生都係delay既小朋友,不過佢地有經驗同有方法教佢地

相反,只係去協康上左幾堂就標榜自己學校有"特殊教育證書"既老師既學校,其實各有各既長處同短處,真係好難選

所以我最終決定唔入成校都係delay生果種學校,順其自然地放佢係普通學校而又有資源幫到佢地既,因為我一定會填"特殊需要"果欄,如果學校收得佢,就一定會俾到資源佢,因為阿仔係政府有file,會pass番去學校,佢唔跟都唔得,一係佢就唔好收

原帖由 gho 於 09-8-30 00:28 發表
都可能要同學校傾吓。 如果他們真的overload, 都未必會收我個仔。 多謝你的提點!

另外, 請問你們有無聽過沙田的王錦輝小學? 我有朋有介紹這間學校,是直資一條龍的。 聽講都有收一些special 仔。 唔知好唔好呢?

...

回覆 4# amon28 的文章

將軍澳天主教 & 馮晴 最好不要 選擇此 2間小學, 要在學習好谷 小朋友 和好多功課 , 除非小朋友 成績好好.

想請問各位媽咪 你地覺得小班/活動教學, 抑或是傳統式(30人一班)的小學適合有特殊教育需要的小朋友, 小囡的專注力及語言表達力較弱, 社交能力亦稍遜. 當然, 選校時我一定會填"有特殊需要", 以爭取資源.

因為怕大班教學, 她未能好好的專注; 而小班/活動教學, 要多參與及表達又是她的弱項. 有時會想, 小班的話, 囡囡可以得到較大的照顧, 大班則有常規可循.

唉, 都唔知點揀好? 好想聽吓各位對小班/活動同大班/傳統的意見, 又或者如果有仔女已在主流小學讀緊既話,請多多指教.

謝謝!

原帖由 MARSTEN 於 09-9-4 12:43 發表
你講直資果d更加唔適合啦(太深啦)~
其實間間都會收delay既小朋友,視乎家長需要d咩俾小朋友lor

你想小班 or 有特殊小組跟進 定係活動教學呢?! 最緊要知道自己需要d咩而唔係concern佢收唔收

有人話過如果將佢地偏向 ...

我一定選小班,因為社工都同我講,最好係小班,因為小人d佢專注會好d,因為太多人老師唔會特別關注你,如果小人d,其他小朋友可以自己黎,咁老師自然多左時間照顧你既小朋友啦

重有傳統都唔適合架,因為佢地通常追成績,變相你跟唔跟到佢都唔會理,只會照顧成績好果d,我仔仔以前讀傳統幼稚園都有咁既情況

另一方面,學校既理念同老師都好緊要,不過老師呢樣野都係撞手神,好似我仔k3轉左校就遇到好老師,佢樣樣重緊張過我

唔好理咁多,最緊要而家打去你心儀既學校,問佢地有無開放日,去參觀下同講下你小朋友既情況,睇下佢地既反應同對呢方面多唔多認識重好啦~

我今日都打左幾間,全部都係今個月10幾號有開放日,過左就無架啦~

原帖由 ChinPearly 於 09-9-4 17:05 發表
想請問各位媽咪 你地覺得小班/活動教學, 抑或是傳統式(30人一班)的小學適合有特殊教育需要的小朋友, 小囡的專注力及語言表達力較弱, 社交能力亦稍遜. 當然, 選校時我一定會填"有特殊需要", 以爭取資源.

因為怕大班 ...

醒目開學勳章

原帖由 Noemie 於 09-9-4 10:19 發表
不知道你是否指天主教總堂区學校?小女剛剛今年在這校畢業,老師、校長対小朋友很好、有耐性、有愛心。老師也要上ー些特別課程来照顧特別的小朋友。這是小女和我的経験。(小女是三年班轉到這校)

...

對呀,不過老師對你小朋友好就可以了。
因為我本身是在不同地方教授興趣班的,(除了個人補習外)
我只是客觀說出一些我看見的東西而已....
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

醒目開學勳章

原帖由 ChinPearly 於 09-9-4 17:05 發表

因為怕大班 ...

小班一定比大班好,只少,老師會有更多時間看管小朋友,
加上,如果學校的老師有特別Training過或者是專門教授,
那就更相得益彰。^^
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

因為怕大班 ...

我會揀小班(有就最好)
至於係吾係活動教學, 我覺得真係要看自己個小朋友受邊一樣, 我個仔為例, 佢就要對住本書, 對住d 字先會專心, 但佢依家呢間學校, 1-3就係活動教學, 數/英都無書, 英用story book, 數派工作紙(一年級上學期), 所以我都擔心佢會吾會游雲

但學校的support 同支持好重要, 最好了解清楚學校的調式政策

至於學校深吾深呢個問題, 我估依家真係好小學校係吾深, 我自己就覺得, 只要個家長吾好要求太高, 而老師/學校又吾比壓力個家長=學生, 我就覺得已經好好

至於依家好出名收好多special 學生的學校, 我就覺得佢地人手方面可能配合吾到, 雖然呢d 都係有口碑, 但一年成10個以上入到去, d 老師/職員都會好幸苦, 未必有能力照顧到自己個小朋友, even 有心, 亦無力

多謝各位媽咪的回覆.

其實, 我最初都係諗小班(有就最好). 點知早兩日向阿囡K1的班主任徵詢意見(呢位老師很有愛心, 非常關注阿囡的問題; 反而K2個位就太過官腔, 永遠攞唔到答案), 向她查問邊間小學啱阿囡, 當中包括寶血小學(小班制),嘉諾撒聖方濟各, 香港嘉諾撒, 北角官立(雲景道).

佢竟然認為兩間嘉諾撒較適合阿囡, 我對於聖方濟既認識都係源自佢地的網, 知道佢地都曾經推出"青葱計劃"及特別調適的計劃, 俾有需要的學生. 而香港嘉諾撒的好處 係 有相關處理有語言障礙的學生, 以及功課較少 (我朋友的囡係度讀).

我諗阿囡未必可以從活動教學裡得益, 因為要多角度去思考是她的弱項(她只會死記各種可能性), 她諗野是較單向性.

唉, 都唔知點揀. 我遲D都會同佢現任的班主任, E位的導師及社工攞吓意見.

謝謝!

原帖由 hinhinmummy 於 09-9-5 16:56 發表

我會揀小班(有就最好)
至於係吾係活動教學, 我覺得真係要看自己個小朋友受邊一樣, 我個仔為例, 佢就要對住本書, 對住d 字先會專心, 但佢依家呢間學校, 1-3就係活動教學, 數/英都無書, 英用story book, 數派工作紙( ...

原帖由 ChinPearly 於 09-9-8 12:03 發表
多謝各位媽咪的回覆.

其實, 我最初都係諗小班(有就最好). 點知早兩日向阿囡K1的班主任徵詢意見(呢位老師很有愛心, 非常關注阿囡的問題; 反而K2個位就太過官腔, 永遠攞唔到答案), 向她查問邊間小學啱阿囡, 當中包括 ...

我都有個仔仔讀緊主流津校.

我其實想問你, 你學網是邊區? 因為嘉諾撒聖方濟各(12網), 香港嘉諾撒(14網)算是區內大熱學校, 不少人第一輪抽不到. 假設你要誇區的話, 第一輪大家一齊抽最後抽不到, 第二輪要再誇區抽, 機會真是好渺茫. 所以都要看看自己那區有沒有合適學校為好.

至於大班小班, 當然越少人就越好.

多謝您的回覆.  我係14網的.

你當年是否選擇原區選校呢? 你仔仔而家讀緊的是小班還是傳統的30多人? 小班較易讓你仔仔適應?  Sorry, 好多問題添.

原帖由 mamee 於 09-9-8 14:27 發表

我都有個仔仔讀緊主流津校2年級.

我其實想問你, 你學網是邊區? 因為嘉諾撒聖方濟各(12網), 香港嘉諾撒(14網)算是區內大熱學校, 不少人第一輪抽不到. 假設你要誇區的話, 第一輪大家一齊抽最後抽不到, 第二輪要再誇 ...

原帖由 ChinPearly 於 09-9-8 12:03 發表
多謝各位媽咪的回覆.

其實, 我最初都係諗小班(有就最好). 點知早兩日向阿囡K1的班主任徵詢意見(呢位老師很有愛心, 非常關注阿囡的問題; 反而K2個位就太過官腔, 永遠攞唔到答案), 向她查問邊間小學啱阿囡, 當中包括 ...

北官, 我自己就吾recommend

寶血, 要看邊一間寶血, 如果係海怡果間我都吾recommend, 反而華富果間, 就聽聞做得比較好

原帖由 ChinPearly 於 09-9-8 17:32 發表
多謝您的回覆.  我係14網的.

你當年是否選擇原區選校呢? 你仔仔而家讀緊的是小班還是傳統的30多人? 小班較易讓你仔仔適應?  Sorry, 好多問題添.

...

我其實是14區, 不過為左升心儀的小學而租了16區. 我的決定主要是聽完升小分享會而下的.
14區, 我其實喜歡衛理, 可惜它上下午各得2班, 我不敢搏; 香港嘉諾撤評語不錯, 不過我不想女校男生(雖然不是真的女校); 北角官立(雲景道), 其實就在我屋企附近, 但奇怪評語很不一致.

在我看來, 小班最主要的好處, 是(希望)老師可以有多少少時間/心機去解決問題. 反而調適方面, 你有沒有特別要求? 間間學校做法都不同, 甚至可以話年年都不同, 像我仔仔那間今年就轉變了.

請不要誤會!我不是説你不對、因為大家都只是説出自己的感受。老師不只是対小女好、対其他学生也是一様。其実大家都是説出所見所聞和大家分享、没有対或錯、因為毎个人的感受都不同。   

原帖由 SoNyPig 於 09-9-5 12:24 發表

對呀,不過老師對你小朋友好就可以了。
因為我本身是在不同地方教授興趣班的,(除了個人補習外)
我只是客觀說出一些我看見的東西而已....

原帖由 gho 於 09-9-2 22:23 發表
請問你有無一些這類學校介紹呢? 之前有人向我提過培橋及崇真, 但我有朋友的仔女在這兩間學校讀。 她們說學校的方向有點改變, 程度深左和功課多。

另 nkm, 多謝你的意見!  我會留意天主教總堂區學校。

...

我住16, 我都考慮緊培僑同埋崇真, 聽聞培僑做得不錯, 但近年多咗好多呢類學生, 呢個都係考慮因素. 兩間都有開放日, 得閒去睇吓了解吓啦.
培僑: 9/20 () PM2:00-5:00
崇真: 9/13 () & 9/19 () PM3:00-5:00 (要上網或電話報名)
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 mamee 於 09-9-8 23:03 發表

我其實是14區, 不過為左升心儀的小學而租了16區. 我的決定主要是聽完升小分享會而下的.
14區, 我其實喜歡衛理, 可惜它上下午各得2班, 我不敢搏; 香港嘉諾撤評語不錯, 不過我不想女校男生(雖然不是真的女校); 北角 ...

請問你心儀的16區學校係邊d呀? 因為我住16網, 想參考吓.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

請問保良局系列的小學如何?
我住屯門

回覆 1# hk2701bb 的文章

保良局是很傳統學校.
‹ 上一主題|下一主題