用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 香港中學排名榜 (轉貼)
go

香港中學排名榜 (轉貼)

回覆 1# angelsue 的文章

Thanks !

唔係化,又玩!!

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2133840&extra=page%3D
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

胡說八道!

正生書院才是第一,臻美黃乾亨是第二!

想問一問第67間嘉諾撒聖方濟各書院 (c) 同120 聖方濟各嘉諾撒書院 (c), 有什麼分別.  此表可信性有幾多????

做呢d野既人好不負責任, 唔係就咁加句"只作參考"就可以亂黎, 講真我覺連參考既價值都冇

原帖由 b-7 於 09-8-28 10:24 發表
胡說八道!

正生書院才是第一,臻美黃乾亨是第二!

我就話臻美第一,正生書院第二。

臻美只辦學六年,学費只收千幾二千。又要提供良好之硬件,成堆鬼佬教師,加上高價請來之校長,六年來,聽說有千萬盈利。

正生,啍,收一萬大元,學生吃過期之食物,住無可再差之住宿。咁多年來,只盈利三千萬。盈利能カ差到無法想像。

原帖由 CuteCuteMa 於 09-8-28 11:11 發表
想問一問第67間嘉諾撒聖方濟各書院 (c) 同120 聖方濟各嘉諾撒書院 (c), 有什麼分別.  此表可信性有幾多????

相信係想講同一間

位置灣仔的St. Francis' Canossian College

唔明

兩間元朗區中學唔見咗:博愛醫院鄧珮瓊紀念中學&東華三院盧幹庭中學

知就笑死 ,唔知就赫死

咩D 排名真係吾中用架?
我大姪女讀緊小六,請問,點至有正確D既資料呀?

仲想同佢揾間吾係太勁既女子中學添(佢成績吾算好好,揸全3條B既成績),住港島區,請問,大家有無好提議?

港島區很多女校可以選擇, 例如, ST STEPHEN'S GIRLS' , TRUE LIGHT, CANOSSA, MARYMOUNT等等,
原帖由 妙mill 於 09-10-19 16:06 發表
咩D 排名真係吾中用架?
我大姪女讀緊小六,請問,點至有正確D既資料呀?

仲想同佢揾間吾係太勁既女子中學添(佢成績吾算好好,揸全3條B既成績),住港島區,請問,大家有無好提議? ...

Where the source came from?

雖然我唔係好熟港島區,但你所講果d係咪應該係top band 1呢?我諗無4條A都唔駛諗
如有講錯,請多多包涵,SORRY
原帖由 irisyan 於 09-10-27 12:16 發表
港島區很多女校可以選擇, 例如, ST STEPHEN'S GIRLS' , TRUE LIGHT, CANOSSA, MARYMOUNT等等,

Just reference!!

(只僅作著重參考 , 不能盡信)
這句最不負責任,例如唔係本本書都可以叫做參考書

所謂"最新2009年至2010年香港中學排名榜"好有問題

所謂"最新2009年至2010年香港中學排名榜"好有問題

我認為做這個表的人極不負責任,去轉載去信的人就更有問題。你知道有什麼基準去比較各學校?每所學校的特色都不同,根本不能看看其成績就把一間學校排在另一間前面(當然頭幾位看上去好似有D說服力,很容易排(係香港人都識排),但後一點的實在非常非常不可信)。我問過一些行內人(老師),他們笑這個表無理頭,一些Band 3的差校竟然"靜靜地"被放在一些Band 1好校之上。又可以把本地學校同國際學校放埋一齊,做表人根本不清楚香港教育的情況,亂把一些名校炒作一堆山寨版混合寶馬Mini放上網就當秘笈。

唉,做表人立心不良,當然大把無分析力的人會用這個表當寶去做宣傳去話自已間學校係榜上第幾。香港根本沒有一個完整有公信力的基準去評審各種學校,也根本沒有一個真正可信的"榜"。做表人有什麼可能去一次過用一個表去評定"教學模式 , 師資質素(你都知??), 學生質素 ,學校校外及港外課外成績 ,學校正增值率 (全部你都知??), 學校採用教學語言 , 學校建校歷史 (點比較???), 大學入學率(全部你都知??), 校本管理效率(點比較???), 學校設備及設施, 學校校風(點比較???) ,   學校校董會(點比較???),   學校每年教學資金(你都知??) , 來作為基礎標準."? (寫就易,有的話一一例出來讓我們過目)。再者,

我見這些做表的人在香港網上傳這些假消息已做了好幾年了,做到好似好有價值咁。

你知發布假消息令公眾引起恐慌有機會會被當事人告誹謗嗎?

- 一個看不過眼的人