用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站

聖經其實考D乜架?

考聖經答案都幾虛無架, 小一應該唔深既.
我反而擔心普通話…….都唔知讀咩, 溫咩同考咩.
想問問有無家長知呢? 尋晚同囝囝再串英文默書生字 “those”, “mangoes”, 佢已經倒轉晒D “es”字母, 上星期在屋企默書, 都識架, 所以有時太早溫, 係唔記得架.

原帖由 MimiCactus 於 10-1-5 14:03 發表
想問問有無家長知呢? 尋晚同囝囝再串英文默書生字 “those”, “mangoes”, 佢已經倒轉晒D “es”字母, 上星期在屋企默書, 都 ...
普通話放假前派回了四張工作紙, 應該都係考果d

原帖由 MimiCactus 於 10-1-5 14:03 發表
想問問有無家長知呢? 尋晚同囝囝再串英文默書生字 “those”, “mangoes”, 佢已經倒轉晒D “es”字母, 上星期在屋企默書, 都 ...

聖經我仔以前好似考背天主經, 唔記得. 聖經同普通話我無同佢溫過.

普通話尋晚同囝囝溫四聲, 佢話, 真係比佢激死.
聖經, 等我今晚同囝囝背天主經先.
囝囝成日講亞巴郎故事, 但原來老師無講亞巴郎是信德之父, 亦無講亞巴郎如何得子的故事及點解是信德之父……..可能是小一啦, 所以好表面講下啦.

原帖由 wensi 於 10-1-6 12:36 發表

聖經我仔以前好似考背天主經, 唔記得. 聖經同普通話我無同佢溫過.

其實聖, 音, 體, 電, 普 呢幾科, 係未唔太過份唔識, 都唔會唔合格? 當然叻既會高分

普通話oral 說練, 係睇住讀 or 冇得睇, 要同老師對答?
仲有四聲<---我都唔知好知點分, 唔知點同佢溫....
英文oral 又考d咩? 讀 or 對答?

原帖由 MimiCactus 於 10-1-6 14:32 發表
普通話尋晚同囝囝溫四聲, 佢話 “撞”下, 真係比佢激死.
囝囝成日講亞巴郎故事, 但原來老師無講亞巴郎是信德之父, 亦無講亞巴郎如何得子的故事及點解是信德之父……..可能是小一 ...

原帖由 MimiCactus 於 10-1-6 14:32 發表
普通話尋晚同囝囝溫四聲, 佢話 “撞”下, 真係比佢激死.
囝囝成日講亞巴郎故事, 但原來老師無講亞巴郎是信德之父, 亦無講亞巴郎如何得子的故事及點解是信德之父……..可能是小一 ...

亞巴郎是信德之父好深, sunday school 都無教咁深.
死火!我上完慕導班都唔記得tim!

而家D細路係咪唔識自己讀書? 一定要大人 lead 住? 叫佢自己讀, 佢就淨係拎住本書翻來覆去

我地年代都冇人理, 自己十分緊張測驗考試, 自己有方法讀書.

定係我果件特別依賴呢? :(

我個仔叫佢溫書, 都未坐暖張椅, 已經話頭痛, 好暈或者肚睋.
你個仔已經好乖架啦, 重坐住.
尋晚幾乎想打仔架啦, 明明同我講話做晒功課, check 功課果陣, 竟然話生字重有少少未做, 其實係只做了一行.

或者, 他們的一代太忙(因全日班), 比起我地果年代只返半日是辛苦左既.
男仔始終心智發育係比女仔差D, 起碼小三先可以完全改善和可以開始自理, 慢慢捱多兩年啦.

溫唔到個英文red file, 想問問是老師未派嗎?可能
係我個仔留底係學校呢!

原帖由 MimiCactus 於 10-1-9 00:55 發表
溫唔到個英文red file, 想問問是老師未派嗎?可能
係我個仔留底係學校呢!
個仔話佢地放左起班房 locker 喎

阿仔溫書就懶懶閒, 我重緊張過佢.  被坊間的Exercise佢做, 佢又求其, 唔睇題目. 做錯晒.  好鬼激氣.

原帖由 MimiCactus 於 10-1-12 18:03 發表
阿仔溫書就懶懶閒, 我重緊張過佢.  被坊間的Exercise佢做, 佢又求其, 唔睇題目. 做錯晒.  好鬼激氣.
算啦, 得番果 d d 時間都改變唔到d乜野, 比佢早d訓, 餐足精神, 聽日唔駛雲遊四海就算

剛剛上網睇左手冊, A,B,C,E 班都要帶中英數新書, 唯獨 D 班冇寫要帶

亞仔話老師無講要帶新書......so 帶舊書啦

唔好意思, 我路過想請教各位csk家長,

請問學校每天有冇導修堂 ?
每天功課大約有多少?
見各位都好努力幫小朋友溫習, 做功課等
這間學校算唔算好催谷?  壓力大嗎?
孩子讀得辛苦嗎?

謝謝 !

原帖由 alexmum 於 10-1-19 15:29 發表
唔好意思, 我路過想請教各位csk家長,

請問學校每天有冇導修堂 ?
每天功課大約有多少?
見各位都好努力幫小朋友溫習, 做功課等
這間學校算唔算好催谷?  壓力大嗎?
孩子讀得辛苦嗎?

謝謝 ! ...

每天有導修堂, 有時會做d功課;
每天功課-- 你可以上 csk 個網click click睇睇"一年級功課" (http://www.cskps.edu.hk/), 功課多少可以自己衡量;
這間學校壓力我覺得應該唔算大, 但每天最好有大人一起同佢做功課;
孩子讀得辛苦嗎? 我相信最辛苦應該係家長.

多謝你回覆, 我都上過 csk個網睇, 可能考試, 無乜功課咁.

可否分享下, 你點解揀這間學校比你小朋友?
邊方面吸引你?

謝謝!

原帖由 newfather 於 10-1-19 16:00 發表

每天有導修堂, 有時會做d功課;
每天功課-- 你可以上 csk 個網click click睇睇"一年級功課" (http://www.cskps.edu.hk/), 功課多少可以自己衡量;
這間學校壓力我覺得應該唔算大, 但每天最好有大人一起同佢做功課;
...

原帖由 alexmum 於 10-1-20 16:10 發表
多謝你回覆, 我都上過 csk個網睇, 可能考試, 無乜功課咁.

可否分享下, 你點解揀這間學校比你小朋友?
邊方面吸引你?

謝謝!

呀, 係呀, 今個星期既功課係唔作準既, 25號為下學期開始, 到時係可以每日4:00後上網睇.

我揀呢間既目的有兩個: 一係校譽同學生成績唔差(雖然唔算最top), 二係近屋企.

我覺得近屋企對我來講好重要, 因為唔同幼稚園, 小學係全日既, 如果太遠, 雖然話有校車姐, 小朋友返左一日學仲要搭太耐車似乎辛苦了點.  

不過我都係死好命大抽獎抽中, 唔係就要誇區讀私校

你下星期要交表喇喎, 仲未諗好咩?

終於派左中文和英文卷啦….囝囝兩科都退步左……..~我好失落呀!!