用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站

開始溫默書未?
記得背埋標點.

原帖由 MimiCactus 於 09-12-9 13:46 發表
開始溫默書未?
記得背埋標點.
謝謝提點, 已成功背默了"火車轟隆隆"果課, 星期六背埋另一課, 星期日背英默

請問: 唔係只係背默13? 14都要背?

英文都係背默? 點解我唔知既....

thanks!

原帖由 newfather 於 09-12-9 22:19 發表
謝謝提點, 已成功背默了"火車轟隆隆"果課, 星期六背埋另一課, 星期日背英默

原帖由 sandylam 於 09-12-10 11:43 發表
請問: 唔係只係背默13? 14都要背?

英文都係背默? 點解我唔知既....

thanks!

oh sorry 呢d只係私人訓練, 同學校無關, 唔駛緊張.

訓練佢背默只係想佢腦裡面有果d句子既印象, 日後作文唔會寫d口語化既野

你個囝囝更乖很背晒其他課文?
我個仔幾難啦.

原帖由 newfather 於 09-12-10 13:29 發表
oh sorry 呢d只係私人訓練, 同學校無關, 唔駛緊張.

訓練佢背默只係想佢腦裡面有果d句子既印象, 日後作文唔會寫d口語化既野

係啦, 真乖仔.
羨慕c.

原帖由 MimiCactus 於 09-12-10 14:29 發表
你個囝囝更乖很背晒其他課文?
我個仔幾難啦.

識背都冇用, 成日錯標點, 一係就錯 "is/are".

其實小朋友背書好快入腦, 而且我覺得佢地上堂時都應該大慨識背到d課文, 你地可以試下d仔女係咪都識背

咦喂, 聽講話今日冇默到英文喎, 係咪呢?

NEWFATHER, 想問問數學工作紙(灰工和啡工) 是不是沒有Ex 19 & 25?
剛剛在點算數學工作紙, 發現樣樣齊, 只欠這兩份Exercise, 咁啱兩份也是 19 & 25!

原帖由 MimiCactus 於 09-12-21 11:58 發表
NEWFATHER, 想問問數學工作紙(灰工和啡工) 是不是沒有Ex 19 & 25?
剛剛在點算數學工作紙, 發現樣樣齊, 只欠這兩份Exercise, 咁啱兩份也是 19 & 25!

今次d功課好亂, 我要今晚返去睇多次先 confirm 你

原帖由 MimiCactus 於 09-12-21 11:58 發表

Mimi, 數學工作紙, 一張是叫做溫習工作紙, 一張是叫做工作紙ex26.

你提及的 ex19 已於 15/12 做了, 至於 ex25, 我不知是甚麼.

另外想問呢, 知唔知 "電腦:小畫家比賽" 係做d咩架?

原帖由 newfather 於 09-12-21 22:35 發表

Mimi, 數學工作紙, 一張是叫做溫習工作紙, 一張是叫做工作紙ex26.

你提及的 ex19 已於 15/12 做了, 至於 ex25, 我不知是甚麼.

另外想問呢, 知唔知 "電腦:小畫家比賽" 係做d咩架? ...

係叫家長同小朋友一齊用小畫家劃 "2009東亞運動會填色比賽", 你可以係學校內聯網上dowload, 我地已經交收啦!

原帖由 loklok0104 於 09-12-22 10:54 發表

係叫家長同小朋友一齊用小畫家劃 "2009東亞運動會填色比賽", 你可以係學校內聯網上dowload, 我地已經交收啦!
哦~~ 原來即係果個比賽, 唔該晒.

NEWFATHER, 開始溫書未.
昨日同囝囝溫英文 “This”, “That”, “These” and “Those”, 真係嘔血, 教了一整個下午, 好似明, 又好似唔多明.
真是比阿仔激死.
想問問放完假回校是否只有18號才有Eng. Dict?
那麼中文幾時默?
我剛剛上網check功課紀錄, 搵唔到.
但唔知點解, 我印象中是一月四號默中文十六課……所以想求證於你.  

原帖由 MimiCactus 於 09-12-29 11:26 發表
NEWFATHER, 開始溫書未.
昨日同囝囝溫英文 “This”, “That”, “These” and “Those”, 真係嘔血, 教了一整個下午, 好似明, 又好似唔多明.
真是比阿仔激死.
想問問放完假回校是否只有1月8號才有Eng. Dict?
那麼 ...
Mimi, 我地已開始溫書了, 我個仔又係d野好似明, 今日問答岩晒, 但聽日問又答唔出, 真係奇.  

最嘔血應該係 family tree, 因為一般人既家族越來越細, 根本好多輩份現實生活係冇既, 佢地細路仔一時實在唔能夠掌握到.

關於默書, 日子如下:
1月4日: 數學評估 19-26課 (16/12 手册)
1月7日: 中默 第十六課 (17/12 手册)
1月8日: 英默 (5th) (16/12 手册)

Thank you Newfather.
唔該!

Family Tree 我未溫, 因為都幾難, 仲要寫稱呼.
好彩我老公果邊兄弟姊妹多, 所以背稱呼唔, 問題不大.
假如填充題無得選擇, 要自己寫, 我就擔心寫錯啦.

好彩正話同囝囝執書包先發現做漏copybook & Christmas card.  想問問 Christmas card 要做封面嗎?

原帖由 MimiCactus 於 10-1-2 19:21 發表
好彩正話同囝囝執書包先發現做漏copybook & Christmas card.  想問問 Christmas card 要做封面嗎?

Oh sorry 而家先睇到你個問題

我最後用了恐嚇的手段, 威迫阿仔做Christmas Card 功課.
剛剛上學校的功課網, 星期三考普通話, 星期四考聖經., 好忙…..我又要同囝囝溫書啦.; 又要apply annual leave 陪太子讀書.

原帖由 newfather 於 10-1-4 09:53 發表

Oh sorry 而家先睇到你個問題

原帖由 MimiCactus 於 10-1-4 16:29 發表
我最後用了恐嚇的手段, 威迫阿仔做Christmas Card 功課.
剛剛上學校的功課網, 星期三考普通話, 星期四考聖經., 好忙…..我又要同囝囝溫書啦.; 又要apply annual leave 陪太子讀書.
...
仲有星期四,五都要默書啊