用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

11月26日英默

都唔知英文點同囝囝溫, 唯有在坊間買多幾本Exercise比囝囝做啦.
自己也申請放假同囝囝溫書.
依家我又要重讀小學.
不過都好, 同囝囝溫中文, 先知呢代的中文字同自己果代寫法又唔同左.

原帖由 MimiCactus 於 09-11-16 12:49 發表
都唔知英文點同囝囝溫, 唯有在坊間買多幾本Exercise比囝囝做啦.
自己也申請放假同囝囝溫書.
依家我又要重讀小學.
不過都好, 同囝囝溫中文, 先知呢代的中文字同自己果代寫法又唔同左. ...

我就係 "大X" 書局 買左D英文同數學補充比佢做下, 睇過內容都係教緊果D所以都 OK.

中文科就難D搵到因為要跟番課文, 我做法就 SCAN 晒佢D工作紙呀, 評估紙呀咁, 跟住用 SOFTWARE 擦左D答案, PRINT 番出來比佢做

尋日, 英文功課無端端要做GP- Pre-Dict P.6, 唔使問阿貴啦, Test 一定出:idea: .  中文我要囝囝做埋重組句子和默詞語啦.

原帖由 MimiCactus 於 09-11-17 15:12 發表
尋日, 英文功課無端端要做GP- Pre-Dict P.6, 唔使問阿貴啦, Test 一定出:idea: .  中文我要囝囝做埋重組句子和默詞語啦.
咦係喎

頭先溫英文, 佢話 "they has ..."

真係嘔左一桶血

頭先溫英文, 佢話 "they has ..."

真係嘔左一桶血

尋日溫數學的距離和路線都幾嘔血架, 中文轉數慢D都錯.
莫講大人 (老公要我講兩次先明,
佢話即係捉字), 所以要小朋友真係完全明都幾花時間架..

原帖由 MimiCactus 於 09-11-23 10:19 發表
尋日溫數學的距離和路線都幾嘔血架, 中文轉數慢D都錯.
莫講大人 (老公要我講兩次先明,
佢話即係捉字”膝”啦), 所以要小朋友真係完全明都幾花時間架.. ...

距離同路線其實佢地有個口決(個仔早兩日先話番我聽), 所以佢地係明, 不過要分析條題目就有因難(得個 6歲人要做文字題), 所以成日做錯, 不過佢又明喎.

可否告知"口決", 我阿仔冇講呀.....

原帖由 newfather 於 09-11-23 10:42 發表

距離同路線其實佢地有個口決(個仔早兩日先話番我聽), 所以佢地係明, 不過要分析條題目就有因難(得個 6歲人要做文字題), 所以成日做錯, 不過佢又明喎. ...

原帖由 sandylam 於 09-11-23 17:14 發表
可否告知"口決", 我阿仔冇講呀.....

嘻嘻... 其實我唔係記得太清楚, 只係聽過佢口up up 咁, 意思大約係: 距離唔駛理條路; 路程就沿住條路行.
唔知算唔算口訣

請問有冇人收過呢張通告同埋張診症咭呢?

http://58.177.86.203/websysvii/schweb/circulars/2009-2010/CM029.pdf

我沒有收過此通告, 亦沒有聽見囝囝話有類似睇牙的診咭和預約通知.
會不會差不多到預約期時, 老師先個別派發呢?

原帖由 MimiCactus 於 09-11-25 12:01 發表
我沒有收過此通告, 亦沒有聽見囝囝話有類似睇牙的診咭和預約通知.
會不會差不多到預約期時, 老師先個別派發呢?

yes!以往我仔仔都係先由學校安排了會診時間,才將診症咭和回條給個別給家長的。通常會在學校假期分批進行。

講開牙科保健,在2年多前我遇上了幸運的奇遇,牙科保健的醫生竟然肯幫我仔仔做矯齒(箍牙),仲做得好好添!現在我仔仔擁有一排十分整齊的牙齒

十二月十八日是學校旅行, 不知道學校旅行需不需要家長一同出席呢?
另外聖誕聯歡會, 學生需要自備食物帶回校嗎?

原帖由 MimiCactus 於 09-12-1 16:46 發表
十二月十八日是學校旅行, 不知道學校旅行需不需要家長一同出席呢?
另外聖誕聯歡會, 學生需要自備食物帶回校嗎?

不需要(除了家長義工外)
學生要自備食物。有d廚藝高超的家長會整d小食請全班同學仔品嘗,通常我會買多d健康零食叫仔仔和同學們分享

NEWFATHER, 你好.  我的囝囝遺失了英文4th Dictation, 請問英文Pen A, 做的第4-6句, 是那幾句呢?懇請回覆.

原帖由 MimiCactus 於 09-12-5 14:57 發表
NEWFATHER, 你好.  我的囝囝遺失了英文4th Dictation, 請問英文Pen A, 做的第4-6句, 是那幾句呢?懇請回覆.

在這裡, 你可以 download 左佢, print 番出來, 寫上自己的名字:

真係非常多謝你.  我會叫囝囝下次小心點. 都要再講多一次唔該.
原帖由 newfather 於 09-12-5 18:05 發表

在這裡, 你可以 download 左佢, print 番出來, 寫上自己的名字:

原帖由 MimiCactus 於 09-12-6 14:19 發表
真係非常多謝你.  我會叫囝囝下次小心點. 都要再講多一次唔該.
唔好客氣, 反正都一早已經 scan 左 , 常識書都有教啦, 要互相幫助嘛
‹ 上一主題|下一主題