用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 陳瑞祺(喇沙)小學 09~10 P.1D 家長交流站
樓主: MimiCactus
go

09~10 P.1D 家長交流站 [複製鏈接]

原帖由 MimiCactus 於 09-9-23 14:35 發表
剛剛上小一家課網頁, 見常識科註明要帶水果, 一定是做味覺和嗅覺測試.
但…..究竟是明天定下一堂帶水果回校呢?   

差d比你誤導左, 明天咪即係下一堂籮, 睇下時間表

年紀大, 記性差, 多多包涵

點解在 csk 網上見到有興趣小組通告, 但冇見有派? 係咪漏左?

如果係, 學校就第三次唔見左我d野喇

根據以往經驗,並不是所有通告都會派給全校,有些通告只會適用於某些年級,請看清楚。

如果某份通告只適用於四年級,則其他級別學生不會收到通告。

有些通告最後寫「此致有關家長」,即只有個別家長收到。

查根究底,看得清清楚楚,不要說學校唔見咗你份通告。最佳方法:你要看看有關同學是否都收唔到通告,否則要問問自己小朋友。

原帖由 woody_lui 於 09-9-29 17:42 發表
根據以往經驗,並不是所有通告都會派給全校,有些通告只會適用於某些年級,請看清楚。

如果某份通告只適用於四年級,則其他級別學生不會收到通告。

有些通告最後寫「此致有關家長」,即只有個別家長收到。

查根究底,看得清清 ...

謝謝意見, 我後來諗諗下知道 why 我冇呢張通告了, 真係自己唔清楚

終於要默書啦, 要開始溫習, 第一次默書, 好既開始, 唔可以捧蛋

原帖由 MimiCactus 於 09-9-30 14:21 發表
終於要默書啦, 要開始溫習, 第一次默書, 好既開始, 唔可以捧蛋
應該係背默

大家會訂校服, 還是自行去買?

而家心大心細中, 原因:

訂校服, 必定比最岩身, 即是著唔到多一年;

自己去買的話, 10月5日個個同學仔去晒度身, 得番佢一個

我真係多無聊問題, sorry

吓~ 要背默咩???

我都好頭痛, 唔知去邊間做校服, 係唔係可以唔買校褸, 用抓毛褸代替?  有一些校服想去金錀買, 但抓毛想去愛民買, 都唔知點.  當然買校服要大一個碼啦

原帖由 MimiCactus 於 09-10-1 18:39 發表
吓~ 要背默咩???

我都好頭痛, 唔知去邊間做校服, 係唔係可以唔買校褸, 用抓毛褸代替?  有一些校服想去金錀買, 但抓毛想去愛民買, 都唔知點.  當然買校服要大一個碼啦 ...

我估要背默, 唔肯定

我發現愛民係平d, 同埋可以選: 合身/略大/加大; 咁我就選略大就 ok 了, 起碼著兩季啦, 希望

愛民係平D, 但我擔心質地爭D, 唔夠暖.  如果金錀, 質地可能好D, 但又怕size剛剛好, 只可以著今年.  好多人因為係學校食飯而肥左D架, 可能大穫飯同同學仔一齊食, 氣氛好,食多左有關.  所以驚只可以著今年.  一套抓毛褸都差好多錢, 愛民優惠價二佰幾, 好抵著, 但怕縮水和甩色, 薄D唔夠暖.  好煩.

有無資深家長可以比D意見.

原帖由 MimiCactus 於 09-10-2 10:08 發表
愛民係平D, 但我擔心質地爭D, 唔夠暖.  如果金錀, 質地可能好D, 但又怕size剛剛好, 只可以著今年.  好多人因為係學校食飯而肥左D架, 可能大穫飯同同學仔一齊食, 氣氛好,食多左有關.  所以驚只可以著今年.  一套抓毛 ...
而家套夏季都係自己去 OI MAN 買, 都冇乜唔妥

想問夏季體育衫有無甩色和"where"?  我果套係金綸買, 都有小小甩色, 要用手洗, 所以領口未where住.
原帖由 newfather 於 09-10-2 11:43 發表
而家套夏季都係自己去 OI MAN 買, 都冇乜唔妥

原帖由 MimiCactus 於 09-10-2 12:45 發表
想問夏季體育衫有無甩色和"where"?  我果套係金綸買, 都有小小甩色, 要用手洗, 所以領口未where住.

夏季體育衫是我媽媽手洗的, 未聽過佢投訴甩色, 今晚問真佢先.

另外都唔算 "where" , 起碼條圓領都仲係圓, 仲幾有彈力, 冇變一字膊

同埋呢, oi man 呢套 夏季體育衫 都幾厚料下, 好重身, 同埋好耐乾.

我果件PE衫, 尋日三四點先手洗, 今朝已經乾了, 但望清楚條PE褲, 紅色條子已有小小起毛粒.  所以平野無好, 貴野好D, 未必係定律
原帖由 newfather 於 09-10-2 13:05 發表

夏季體育衫是我媽媽手洗的, 未聽過佢投訴甩色, 今晚問真佢先.

另外都唔算 "where" , 起碼條圓領都仲係圓, 仲幾有彈力, 冇變一字膊

同埋呢, oi man 呢套 夏季體育衫 都幾厚料下, 好重身, 同埋好耐乾. ...

想問囝囝有件寶藍色的手織冷背心, 需要貼上校徽嗎?  如要, 可以在那兒購買?  

昨晚, 十點半先完成囝囝的 checking of homework, 網上功課, 默書.  囝囝就十點半目訓, 自己跟住洗澡, ironing, 執下野, 差唔多成十二點先有得目訓, 最慘我是五點半起身.

原帖由 MimiCactus 於 09-10-6 10:02 發表
想問囝囝有件寶藍色的手織冷背心, 需要貼上校徽嗎?  如要, 可以在那兒購買?  

昨晚, 十點半先完成囝囝的 checking of homework, 網上功課, 默書.  囝囝就十點半目訓, 自己跟住洗澡, ironing, 執下野, 差唔多成十二 ...

冷外套唔駛校徽架, 睇下呢張相:

講到 CHECK 功課, 對手冊, 改正, 仲有練琴, 睇書 ... 夜晚有幾多時間?

唉, 小朋友小一已經冇時間玩, 好慘  

唉~ 囝囝除了學校功課外, 還有公文數和公文英.  所以佢都無咩時間玩, 除了六, 日.

Hi,

Is your children use SPI "CSK" school bag?

原帖由 MimiCactus 於 09-10-6 13:47 發表
唉~ 囝囝除了學校功課外, 還有公文數和公文英.  所以佢都無咩時間玩, 除了六, 日.

到現在為止 CKS 係無自己既SPI書包.
原帖由 Crystallam519 於 09-10-7 13:44 發表
Hi,

Is your children use SPI "CSK" school bag?
‹ 上一主題|下一主題